Z miłości do pizzy! Domowa pizza!



Pizzę kochają wszyscy – od najmłodszych po najstarszych. Aromatyczny wypiek z ulubionymi dodatkami sprawdza się idealnie jako przekąska, obiad czy kolacja. Pizza to szybki sposób na wspólne gotowanie z dziećmi czy smaczny posiłek dla znajomych. Młyn Jaczkowice stworzył mąkę na pizzę z linii „Domowa Piekarnia”, dzięki której spód do najpopularniejszego na świecie dania zawsze będzie perfekcyjny. Pozostaje tylko jedno pytanie – jakich dodatków użyjemy?

Idealna baza do pizzy

W zależności od tego, na jaką pizzę się zdecydujemy, powinniśmy ją piec od 10 do 15 minut. Dobra mąka pozwala wydobyć w tym czasie najlepsze walory smakowe, czyli chrupiący spód i miękki środek ciasta. Mąkę na pizzę z linii Domowa Piekarnia charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia, dzięki czemu ciasto zyskuje lekkości.

Takie wypieki są bardziej delikatne, co sprawia, że domowa pizza może dorównać niejednej włoskiej restauracji. Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor, bez dodatkowych smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.

Pszenica używana do produkcji mąki na pizzę z linii „Domowa piekarnia” pochodzi od dolnośląskich rolników, gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań i z powodzeniem przygotujemy nawet najbardziej wymagające wypieki




Przepis na pizzę

Składniki:

• 500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
• 300 ml chłodnej wody
• 10 g świeżych drożdży
• 12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
• 12 g soli (2 łyżeczki)
• 3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.
2. Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
3. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania:
• 2 pizze na grubszym cieście
• 3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji formujemy kulki, wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możemy wybrać:

Wersja dla głodnych i niecierpliwych
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Wersja dla ceniących profesjonalizm
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji – stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!
5. Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.
6. Nakładamy dodatki wg uznania.
7. Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C.
8. Pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka na pizzę
Wartość energetyczna 1452 kJ / 347 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 71,4 g
W tym: cukry 0,4 g
Błonnik 1,5 g
Białko 12,3 g
Sól 0,005 g

„Domowa Piekarnia” Mąka na Pizzę
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 3 zł brutto

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ