Z miłości do pizzy! Domowa pizza!



Pizzę kochają wszyscy – od najmłodszych po najstarszych. Aromatyczny wypiek z ulubionymi dodatkami sprawdza się idealnie jako przekąska, obiad czy kolacja. Pizza to szybki sposób na wspólne gotowanie z dziećmi czy smaczny posiłek dla znajomych. Młyn Jaczkowice stworzył mąkę na pizzę z linii „Domowa Piekarnia”, dzięki której spód do najpopularniejszego na świecie dania zawsze będzie perfekcyjny. Pozostaje tylko jedno pytanie – jakich dodatków użyjemy?

Idealna baza do pizzy

W zależności od tego, na jaką pizzę się zdecydujemy, powinniśmy ją piec od 10 do 15 minut. Dobra mąka pozwala wydobyć w tym czasie najlepsze walory smakowe, czyli chrupiący spód i miękki środek ciasta. Mąkę na pizzę z linii Domowa Piekarnia charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia, dzięki czemu ciasto zyskuje lekkości.

Takie wypieki są bardziej delikatne, co sprawia, że domowa pizza może dorównać niejednej włoskiej restauracji. Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor, bez dodatkowych smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.

Pszenica używana do produkcji mąki na pizzę z linii „Domowa piekarnia” pochodzi od dolnośląskich rolników, gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań i z powodzeniem przygotujemy nawet najbardziej wymagające wypieki




Przepis na pizzę

Składniki:

• 500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
• 300 ml chłodnej wody
• 10 g świeżych drożdży
• 12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
• 12 g soli (2 łyżeczki)
• 3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.
2. Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
3. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania:
• 2 pizze na grubszym cieście
• 3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji formujemy kulki, wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możemy wybrać:

Wersja dla głodnych i niecierpliwych
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Wersja dla ceniących profesjonalizm
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji – stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!
5. Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.
6. Nakładamy dodatki wg uznania.
7. Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C.
8. Pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka na pizzę
Wartość energetyczna 1452 kJ / 347 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 71,4 g
W tym: cukry 0,4 g
Błonnik 1,5 g
Białko 12,3 g
Sól 0,005 g

„Domowa Piekarnia” Mąka na Pizzę
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 3 zł brutto

Zmiany klimatu i degradacja środowiska zagrażają zdrowiu, życiu i przyszłości dzieci. Podpisz się pod apelem UNICEF Polska

Zdrowe i bezpieczne środowisko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania dzieci. Niestety postępujące zmiany klimatu oraz degradacja środowiska sprawiają,…
CZYTAJ

Alergia u dzieci – kiedy diagnozować, kiedy zacząć odczulanie

Unoszące się w powietrzu pyłki kwitnących drzew i traw sprawiają, że wiosna i lato są trudnym czasem dla alergików. To…
CZYTAJ

Największy sklep adidas w regionie we Wrocław Fashion Outlet!

We Wrocław Fashion Outlet otwarto największy w regionie Dolnego Śląska sklep marki adidas. Na powierzchni niemal 770 m² poza bogatą…
CZYTAJ

Dzielnica Wisła rozpoczyna kampanię re\Wisła

Nadwiślańskie bulwary i warszawskie plaże – ulubione miejsca spacerów, spotkań i wypoczynku. Startuje kampania edukacyjna re\Wisła, która zachęca do tworzenia…
CZYTAJ

Ukojenie rodem z afrykańskich stepów Aloes opatrunkiem dla podrażnionej skóry

Udane wakacje to te… pod słońcem! Bez względu na to, czy lato spędzamy nad morzem, czy wśród górskich szczytów, dobra…
CZYTAJ

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu? Odpowiada dr hab. n. med. Monika Machoy, ortodonta,…
CZYTAJ

Czy na wakacjach pamiętamy o ekonawykach?

Rozpoczęły się upragnione wakacje. W czasie wyjazdów urlopowych nie tylko odpoczywamy od tradycyjnych obowiązków zawodowych, ale również zmieniamy swój harmonogram…
CZYTAJ

Pożegnaj problemy skórne! Stań się najpiękniejszą wersją siebie!

Pożegnaj problemy skórne dzięki nowym serom od IT Cosmetics! Dzięki nim staniesz się najpiękniejszą wersją siebie. #Zmarszczki, #przebarwienia, rozszerzone pory,…
CZYTAJ

Łysienie. Męski problem, który nie zna wieku

Często przechodzi z ojca na syna. I nie zna litości. Choć jest związane z działaniem męskich hormonów, rzadko stanowi dla…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a śmiertelność w przypadku nowotworów mózgu wynosi 2300 przypadków…
CZYTAJ

Skala poważnych naruszeń praw dzieci na świecie jest niewyobrażalna, alarmuje UNICEF

Od 2005 do 2020 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych potwierdziła ponad 266 tysięcy poważnych naruszeń praw dzieci w 30 konfliktach zbrojnych…
CZYTAJ

Dziewczyny lubią brąz! Jak przedłużyć trwałość wakacyjnej opalenizny?

Kąpiele słoneczne i wakacyjna lekka, naturalna opalenizna to to, co uwielbiamy. Kosmetolodzy podkreślają, że nasza skóra, szczególnie ta wrażliwa, nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a…
CZYTAJ

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości…
CZYTAJ

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć.…
CZYTAJ