690 mln ludzi na świecie cierpi głód. Świat przegrywa walkę z niedożywieniem, alarmuje UNICEF, WFP, FAO, WHO i IFAD



Z opublikowanego dziś raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie („State of Food Security and Nutrition in the World”) wynika, że w 2019 r. niemal 690 mln ludzi na świecie cierpiało głód. Najwięcej z nich mieszka w Azji i Afryce. Niestety, autorzy raportu prognozują, że do końca 2020 r. z powodu kryzysu wywołanego pandemią COVID-19, liczba ta może wzrosnąć o ponad 130 mln ludzi.

Raport jest najbardziej wiarygodnym, globalnym badaniem na ten temat, opracowanym przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), Światowy Program Żywnościowy (WFP) i Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Z raportu wynika, że stopniowo nasila się problem głodu na świecie. W ciągu ostatnich pięciu lat, liczba osób niedożywionych zwiększyła się o dziesiątki milionów, a kraje na całym świecie nadal zmagają się z wieloma formami niedożywienia. Walka z głodem to tylko część wyzwania. Wiele krajów boryka się także z rosnącą liczbą osób cierpiących na otyłość, nierzadko spowodowaną złą dietą.

Gdzie jest największy problem?

Dokładniejsze dane z Chin i innych najludniejszych państw świata, pomogły znacznie obniżyć szacowaną liczbę głodujących do obecnych 690 mln. Jednak, w ostatnich latach wciąż utrzymuje się rosnący trend liczby niedożywionych osób. Prowadzi to do jednego wniosku: po dziesięcioleciach, w których regularnie zmniejszała się liczba głodujących, w 2014 r. powoli zaczęła rosnąć. I nadal rośnie. W ciągu ostatnich pięciu lat o 60 mln ludzi.

Najwięcej niedożywionych mieszka w Azji (381 mln), Afryce (250 mln), Ameryce Łacińskiej i na Karaibach (48 mln). Jeśli jednak obecny trend się utrzyma, w 2030 r. Afryka będzie domem dla ponad połowy wszystkich niedożywionych ludzi na świecie.

Ofiary pandemii

Postęp w walce z głodem wyhamował. Sytuację dodatkowo pogarsza kryzys wywołany pandemią #COVID19. Produkcja, dystrybucja i konsumpcja żywności w wielu miejscach została zachwiana. Chociaż jest zbyt wcześnie, aby dokładnie ocenić wpływ pandemii na globalny system żywności, autorzy raport szacują, że pod koniec 2020 r. liczba głodujących osób na świecie może wzrosnąć nawet o 130 mln ludzi.

Jednym z krajów dotkniętych skutkami pandemii jest Niger. Sytuacja dzieci jest tam dramatyczna. Już teraz ponad 380 tysięcy najmłodszych jest na granicy życia i śmierci. Z powodu obecnego kryzysu, jeszcze w tym roku liczba głodujących dzieci może tam wzrosnąć nawet o 30%. UNICEF jest główną organizacją, która udziela pomocy niedożywionym dzieciom w tym kraju. W Polsce akcję można wesprzeć poprzez stronę unicef.pl/niger.




Niezdrowa dieta, brak bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienie

Walka z głodem i niedożywieniem, to coś więcej niż zapewnienie odpowiedniej ilości pokarmu. To, co jedzą ludzie – a zwłaszcza dzieci – musi być pożywne. Niestety, dużym wyzwaniem są wysokie koszty treściwego pożywienia, na którego zakup wielu rodzin po prostu nie stać.

Autorzy raportu zaznaczają, że zdrowa dieta kosztuje znacznie więcej niż 1,90 USD dziennie, czyli wykracza poza minimum egzystencji. Cena nawet najtańszej zdrowej diety jest pięciokrotnie wyższa niż diety opartej tylko na skrobi. Do najdroższej na świecie grupy produktów żywnościowych zalicza się: nabiał, owoce, warzywa i żywność bogatą w białko (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego).

Najnowsze szacunki mówią, że aż trzy miliardy ludzi nie może sobie pozwolić na zdrową dietę. W Afryce Subsaharyjskiej i Azji Południowej jest tak w przypadku 57% populacji. Według raportu, w 2019 r. 191 mln dzieci poniżej 5. roku życia było zbyt chudych lub zbyt niskich jak na swój wiek, co często wiąże się z niedożywieniem. Ponadto, 38 mln dzieci przed ukończeniem 5. urodzin cierpiało na skutek nadwagi, tymczasem wśród osób dorosłych otyłość sama w sobie stała się pandemią.

Apel o podjęcie działań

Autorzy raportu apelują o zmianę systemu żywnościowego w celu zmniejszenia ceny pożywnych produktów i zwiększenia ich dostępności dla najbardziej potrzebujących. Chociaż konkretne rozwiązania będą się różnić w zależności od kraju, bardzo istotne są interwencje w całym łańcuchu dostaw żywności, środowisku i ekonomii politycznej, która kształtuje handel, wydatki publiczne i inwestycje.

Autorzy raportu apelują do rządów państw o uwzględnienie kwestii żywienia w podejściu do rolnictwa, prace nad ograniczeniem czynników zwiększających koszty produkcji czy walkę z marnotrawieniem żywności. Pomóc ma także wsparcie lokalnych drobnych producentów w uprawie i sprzedaży bardziej pożywnych produktów oraz zapewnienie im dostępu do rynku. Priorytetem powinno być żywienie dzieci oraz sprzyjanie dobrym nawykom żywieniowym poprzez edukację i kampanie społeczne.

W 2015 r. światowi liderzy sformułowali Cele Zrównoważonego Rozwoju konieczne do osiągnięcia przez społeczność międzynarodową do 2030 r. Wśród nich jest całkowite wyeliminowanie głodu. Szefowie pięciu organizacji, które opracowały badanie, zwracają uwagę na fakt, że pięć lat po tym, jak świat zobowiązał się do wyeliminowania głodu i wszystkich form niedożywienia, nadal nie jesteśmy na dobrej drodze do osiągnięcia celu w 2030 r.

###
O UNICEF

UNICEF to organizacja humanitarna i rozwojowa od ponad 70 lat działająca na rzecz dzieci. Od ratujących życie szczepień, przez budowę szkół, po natychmiastową pomoc w sytuacji klęski humanitarnej – UNICEF robi wszystko, aby dzieciom żyło się lepiej. Pracuje w małych wioskach i z rządami państw, bo uważa, że każde dziecko, niezależnie od miejsca urodzenia, koloru skóry czy religii, ma prawo do zdrowego i bezpiecznego dzieciństwa. Więcej informacji na stronie unicef.pl.

Fot. ©UNICEF/Suliman Alshargabi

Cellulit – jak skutecznie się go pozbyć?

Mało kto wie, że z cellulitem zmaga się nawet 90% kobiet. Do walki z tym defektem panie często wykorzystują najróżniejsze…
CZYTAJ

Zastąp kanapki zdrową przekąską – PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI

Kiedy upalne lato w pełni, często zdarza się, że nie mamy ochoty na przygotowywanie obiadu, kanapek czy kalorycznych przekąsek. To…
CZYTAJ

Sałatka z młodym szpinakiem

Sałatka z młodym szpinakiem Składniki: 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg 2 małe, upieczone buraki 50 g sera halloumi garść…
CZYTAJ

Ormiański chłodnik z białym ryżem

Ormiański chłodnik z białym ryżem Składniki: • 100g ryżu białego marki Halina • 400g jogurtu • 1 ogórek • 100ml…
CZYTAJ

Zastanawiasz się często, na co postawić? Czy wybrać sukienkę, a może spódnicę?

W spódnicy czy w sukience ? Co wybrać ? Zastanawiasz się często, na co postawić? Czy wybrać sukienkę, a może…
CZYTAJ

Jesień w dobrym stylu. Zaczynamy finalne odliczanie do Fashion Market Square!

Wydarzenie, które w tegorocznym kalendarzu modowym jest „must have”. Już tej jesieni Fashion Market Square zawita do Warszawy i Wrocławia.…
CZYTAJ

Jak dbać o aparat ortodontyczny? To prostsze, niż myślisz

Leczenie ortodontyczne staje się coraz popularniejsze, na co wpływ ma większa dbałość o zdrowie, większa dostępność rozwiązań, ale także moda.…
CZYTAJ

NOWOŚĆ – Włoski sposób na pozbycie się wiotkości skóry i rozstępów z wykorzystaniem mocy sześciu aminokwasów

Lato to czas, kiedy odsłaniamy więcej ciała. Niestety wiele z nas z roku na rok zauważa, że skórze ramion, ud…
CZYTAJ

Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy

Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości:…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu zakazania niebezpiecznych praktyk, w tym nieformalnego recyklingu akumulatorów…
CZYTAJ

Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa – konieczna czy niebezpieczna?

Wizyta u stomatologa podczas pandemii #koronawirus - konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w Polsce i na świecie #pandemia koronawirusa sprawiła, że…
CZYTAJ

Styl według Amal Clooney

Styl według Amal Clooney! Wśród światowych aktorek, piosenkarek i celebrytek niekwestionowaną ikona mody jest Amal Clooney. Wielka miłość George Clooney’a.…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ

Katastrofalny wpływ pandemii na niedożywienie u dzieci. W 2020 r. roku ich liczba może być najwyższa w tym tysiącleciu

Jeszcze w tym roku, liczba dzieci poniżej 5. roku życia dotkniętych zaburzeniem…
CZYTAJ

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) a rak wątrobowokomórkowy

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. Ta grupa chorób…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – jak radzić sobie z tym problemem?

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekła (trwająca co najmniej trzy miesiące) idiopatyczna…
CZYTAJ

Zaćma to groźna choroba oczu! Nie lekceważ jej objawów!

Zaćma – to jedna z najbardziej znanych, a zarazem najgroźniejszych chorób oczu.…
CZYTAJ