Co zjeść po treningu? Podpowiadamy!



Najczęstszą formą aktywności wśród Polaków jest jazda na rowerze i pływanie. Popularnością cieszą się także ćwiczenia w domu oraz bieganie . Chcąc utrzymywać owe efekty zdrowego stylu życia, warto postawić na zdrowe przekąski, szczególnie po wysiłku fizycznym. Wśród nich polecane są suszone owoce, orzechy oraz batony na bazie daktyli. Osiągnięcie zdrowej i wysportowanej sylwetki zależy również od diety.

Istotne jest, aby posiłki spożywać regularnie, lecz w niewielkich ilościach i pamiętać o warzywach i owocach. Po każdym treningu to przekąski są świetnym sposobem na przywrócenie energii i regenerację mięśni. Warto wybierać takie, które są bogate w substancje odżywcze. Poleca się więc np. suszone owoce oraz batony z czystym składem i bez dodatku cukru.

Morele Naturalnie

Suszone morele po wysiłku fizycznym przywrócą organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Są świetnymi przeciwutleniaczami, a do tego zawierają sporo błonnika. Do diety można je wprowadzać jako samodzielną przekąskę, ale również jako składnik owsianki czy ryżanki.

Figi

Suszone figi mają średni indeks glikemiczny (IG=40), stąd mogą być wyśmienitą, samodzielną przekąską już w trakcie treningu, dostarczając dawkę energii pracującym mięśniom. Ponadto, to owoce, które przeciwdziałają zaparciom oraz umacniają odporność organizmu. Po treningu będą także świetnym dodatkiem np. do sałatki z kozim serem i rukolą.
Daktyle

Suszone daktyle należy spożywać do dwóch godzin po zakończeniu treningu, wtedy wpłyną na proces odbudowy glikogenu w mięśniach. Mają pyszny słodkawy smak, są delikatne i miękkie. Wpływają pozytywnie na metabolizm. Można jeść je samodzielnie, ale również jako dodatek, np. do ulubionego koktajlu.




Batony Bio

Doskonałym rozwiązaniem dla osób uprawiających sport są także zdrowe batony. Jeśli chodzi o ich skład, warto stawiać na takie, które powstały z surowców z ekologicznych upraw oraz nie mają dodatku cukru. Szybko zaspokoją pierwszy głód po treningu, a do tego będą źródłem wartościowych elementów odżywczych dla organizmu. Znakomite są np. Bio batony na bazie daktyli z dodatkiem orzechów laskowych czy migdałów.

***

Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ