Kwas hialuronowy – fakty i mity



Kwas hialuronowy nieodzownie kojarzy się z medycyną estetyczną, jako skuteczna broń w walce ze starzejącą się skórą. Jednak to nie jego jedyne zastosowanie, a bogate właściwości sprawiają, że coraz szerzej używany jest w innych dziedzinach, gdzie z powodzeniem wspiera leczenie wielu schorzeń. Czym tak właściwie jest kwas hialuronowy, czy jest w pełni bezpieczny dla zdrowia? Poznaj fakty i mity na jego temat!

Kwas hialuronowy (HA) to związek chemiczny, a dokładniej mówiąc cukier złożony. Przede wszystkim charakteryzuje się zdolnością wiązania wody i to nawet jej bardzo dużych ilości (1 gram HA – 6 litrów wody). Bierze udział w tworzeniu włókien kolagenowych, jest elementem mazi stawowej, a także filmu łzowego. Najczęściej wykorzystywany przy zabiegach estetycznych i w kosmetyce, jako preparat odmładzający, ale także chroniący skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Kwas hialuronowy naturalnie występuje w organizmie – FAKT

Ten polisacharyd naturalnie występuje nie tylko u ludzi, ale we wszystkich żywych organizmach. Znajduje się nawet w strunach głosowych, płynach ustrojowych, nerkach czy ciałku szklistym oka. Jednak największe jego stężenia, bo ponad 50%, jest w skórze, gdzie przyjmuje postać hialuronianu sodu, czyli soli sodowej. To ona odpowiada za jej sprężystość i nawodnienie. Codziennie dochodzi do rozpadu cząsteczek, a w ich miejsce pojawiają się nowe. Jednak niestety wraz z wiekiem liczba ta maleje, skóra traci napięcie, a na jej powierzchni pojawiają się zmarszczki.

Kwas hialuronowy powstaje w laboratorium – FAKT

Powstałe niedobory tego związku można uzupełniać, ponieważ kwas hialuronowy pozyskuje się w warunkach laboratoryjnych. Następnie staje się zewnętrznym źródłem, w postaci kremów, tabletek, kropli lub zastrzyków. Pierwsze wyizolowania HA pobierano z tkanek zwierząt, między innymi z grzebieni kogutów.

Jednak proces oczyszczania był skomplikowany, a pochodzenie zwierzęce powodowało reakcje alergiczne. Obecnie kwas produkuje się w warunkach biotechnologicznych, wykorzystując zjawisko fermentacji mikrobiologicznej, korzystając ze szczepu bakterii gatunku Streptococcus equi.




Kwas hialuronowy służy jedynie jako wypełniacz zmarszczek – MIT

W medycynie estetycznej hialuronian sodu jest stosowany najczęściej. Dzięki zgodności z chemiczną budową komórek ludzkich, jest bezpieczny i znacząco poprawia wygląd, wypełniając zmarszczki. Dzięki swoim właściwościom z powodzeniem wykorzystywany jest także w takich dziedzinach medycyny, jak chirurgia (przyspiesza gojenie się ran), otolaryngologia (regeneruje struny głosowe), reumatologia (wspomaga leczenie zwyrodnienia stawów) i okulistyka (łagodzi podrażnienia i nawilża gałkę oczną).

Zmniejszająca się ilość kwasu w organizmie dotyczy nie tylko skóry, ale także innych tkanek, w których się znajduje. Dlatego z wiekiem zaczynają się problemy ze stawami, gdy zaczyna brakować mazi stawowej, także częściej pojawiają się dolegliwości związane z oczami, takie jak uczucie „suchego oka”, gdy rogówka i spojówka ulegają wysychaniu. Dolegliwość ta pojawia także, gdy zbyt dużo czasu spędza się przed ekranem monitora lub w klimatyzowanych pomieszczeniach.

W takich sytuacjach najlepiej sięgnąć po krople do oczu, które mają w swoim składzie kwas hialuronowy, na przykład Ektin. Do niwelowania objawów zespołu suchego oka, najczęściej zaleca się wyroby medyczne właśnie z tym związkiem chemicznym, ponieważ poprawia on komfort gałki ocznej, dzięki silnym właściwościom stabilizującym oraz nawilżającym (wiązania wody).

Kwas hialuronowy często powoduje alergię – MIT

Kwas hialuronowy zastosowany w preparatach ma chemiczną budowę identyczną z tym występującym w ludzkim organizmie naturalnie. Dlatego jest to związek, który powoduje reakcje alergiczne niezwykle rzadko. Nazywa się go substancją biozgodną, a więc całkowicie bezpieczną. Ze względu na naturalny charakter często stosowany jest w kroplach i bez przeszkód można nawilżać nim suche i zmęczone oczy, nie obawiając się zaczerwienienia czy nieprzyjemnych podrażnień.

Warto zwrócić uwagę, by wyrób medyczny nie miał konserwantów, jak na przykład Ektin, który posiada naturalny skład i jest dostępny bez recepty. Nadaje się do wrażliwych oczu, może być stosowany u osób noszących soczewki kontaktowe i u dzieci.

Źródła:
www.bausch.com.pl/produkty/krople-do-oczu/ektin

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ