Czy wiesz gdzie kryje się źródło energii Twoich komórek? Dlaczego i jak powinniśmy je wspierać?



Choć mają mikroskopijne rozmiary, pełnią ogromną rolę w naszym organizmie. Mowa o mitochondriach. Jak ich praca wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie oraz proces starzenia? Dlaczego i w jaki sposób warto je wspierać? Jak wspierać organizm by cieszyć się nie tylko dłuższym życiem, ale aby ten czas upływał nam w zdrowiu? Zapytaliśmy dr Edytę Adamczyk-Kuterę, lekarza medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Obecne w większości komórek eukariotycznych, mitochondria są miejscem, w którym za sprawą procesu oddychania komórkowego powstaje większość (ATP) komórki – jej źródła energii. Są one również zaangażowane m.in. w kontrolę cyklu komórkowego, a także fazę wzrostu i śmierci komórek.

Nazwa mitochondrium lub w liczbie mnogiej – mitochondria – niby jest wszystkim znana, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym tak właściwie są i jak ważną rolę pełnią w organizmie.

– Mitochondria to zasymilowane przed milionami lat bakterie. To dzięki nim komórki eukariotyczne pozyskują energię w postaci ATP, niezbędną do życia komórki. Tradycyjnie postrzegane były jako małe, samodzielne organelle – w rzeczywistości tworzą złożone struktury, dzięki zdolności przemieszczania się, łączenia i rozdzielania. Ich ilość w komórce jest związana z zapotrzebowaniem danej tkanki na energię pochodzącą z fosforylacji oksydacyjnej. Dlatego też neurony, komórki mięśni szkieletowych czy mięśnia sercowego zawierają większą liczbę mitochondriów niż komórki innych tkanek, co do pewnego stopnia wyjaśnia również zwiększoną wrażliwość tych komórek na defekty mitochondrialne –
tłumaczy dr Edyta Adamczyk-Kutera, lekarz medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Wielka misja mikroorganizmów

Mitochondria nie mają łatwo – pracują bez przerwy, a wytwarzane przez nie ATP nie jest magazynowane. Mitochondria tworzą sieci, które ulegają nieustannej przebudowie – jest to zależne od stanu energetycznego komórki oraz od czynników zewnętrznych, m.in. infekcji wirusowych, z którymi w danym momencie zmaga się organizm.

– Proces pozyskiwania energii przez mitochondria jest procesem skomplikowanym, zależnym od obecności określonych substratów. Rola tych organelli nie ogranicza się do syntezy ATP, mitochondria biorą udział w syntezie hormonów sterydowych, biosyntezie nukleotydów, metabolizmie tłuszczy, węglowodanów, aminokwasów. Na funkcje mitochondriów niekorzystnie wpływają czynniki środowiskowe endogenne, takie jak dysbioza i niekorzystne metabolity mikrobioty jelitowej oraz czynniki egzogenne – toksyny środowiskowe, dieta, leki – wyjaśnia dr Edyta Adamczyk-Kutera.

Niestety syntezie ATP towarzyszy powstawanie wolnych rodników. Gdy mamy do czynienia z niedoborem enzymów redukujących poziomy wolnych rodników – prowadzi to do powstawania stresu oksydacyjnego, a to z kolei powoduje uszkodzenia mitochondrialnego DNA.

– Niestabilność mtDNA prowadzi do niestabilności jądrowego DNA, śmierci komórki lub rozwoju stanu zapalnego. Mitochondria syntetyzują liczne metabolity, które przez lata uważane były za odpady metaboliczne. Dziś coraz więcej badań skupia się na ich roli, ponieważ nadmierna akumulacja, do której dochodzi w przypadku dysfunkcyjnych mitochondriów, obserwowana jest w mikrośrodowisku zmian nowotworowych – dodaje dr Adamczyk-Kutera. Sprawnie działające mitochondria są niezbędnym elementem obrony przeciwwirusowej, poprzez syntezę Interferonu alfa i cytokin.




Dlaczego powinniśmy wspierać nasze mitochondria?

Mitochondria do prawidłowej funkcji potrzebują aminokwasów. Organizm człowieka nie magazynuje białek i aminokwasów – każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w białka ustrojowe: budulcowe, odpornościowe, enzymatyczne, hormonalne.

Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko to około 0,8-1,2g /kg należnej masy ciała. W szczególnych sytuacjach klinicznych zapotrzebowanie na białka znacznie wzrasta nawet do 1,5-2,0g/kg masy ciała na dobę.

Jak zatem zadbać o wsparcie mitochondriów? Z pomocą przychodzi nutraceutyk AMINO-THER®. To prawdziwy booster dla mitochondriów – opatentowana formuła zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich stosunkach stechiometrycznych oraz modulatory biorące udział w produkcji ATP w mitochondriach.

– AMINO-THER® jest rozwinięciem pierwotnej wersji, stosowanej we Włoszech, jedynie w lecznictwie szpitalnym. Do poprzedniej formuły zawierającej wszystkie niezbędne aminokwasy, dodano witaminy B1, B6 oraz trzy kwasy organiczne ważne dla przebiegu cyklu Krebsa. Dzięki tym modyfikacjom jest jeszcze bardziej skuteczny. W wielu badaniach klinicznych wykazano, że AMINO-THER® skutecznie poprawia parametry pracy mitochondriów. To modulator mitochondriów o wszechstronnym zastosowaniu – odpowiada dr Edyta Adamczyk-Kutera.

AMINO-THER® to suplement dietetyczny zawierający opatentowaną kombinację 10 aminokwasów (L-leucyna, L-lizyna, L-treonina, L-izoleucyna, L-walina, L-cystyna, L-histydyna, L-fenyloalanina, L- metionina, L-tryptofan) w precyzyjnym stosunku stechiometrycznym, 3 kwasy organiczne (kwas bursztynowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) będące określonymi związkami pośrednimi cyklu Krebsa, które potrafią poprawiać odpowiedź energetyczną mitochondriów, wzbogacony witaminami B1 i B6.

Odtwarza nowe, młode mitochondria (biogeneza mitochondriów) oraz organizuje działanie mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia. Dzięki temu następuje pobudzenie systemu immunologicznego przez poprawę stanu zdrowia mitochondriów, gdy stan zapalny zagraża ich homeostazie, zmniejszenie stresu oksydacyjnego w tkankach aktywnych metabolicznie u osób zdrowych i starszych oraz z deficytem energii, a także polepszenie działania mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia.


dr Edyta Adamczyk-Kutera

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ