SEZONOWE PRODUKTY Jak dobrze je wykorzystać?



Letnie miesiące to doskonały okres na wykorzystanie świeżych produktów w kuchni. Sezonowe owoce i warzywa mają najwięcej wartości odżywczych oraz zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. Są więc najzdrowsze i najsmaczniejsze. W swoim menu na najbliższy czas warto więc uwzględnić kilka przepisów bogatych w produkty charakterystyczne dla danej pory roku. Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu oraz przepyszne potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”. Najlepiej docenić to, jaki produkt jest i nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu dani niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same, tłumaczy Matteo Brunetti.

Pomidory dobre na wszystko!

Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać, jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa. Co ciekawe, kiedy poddajemy pomidory wolnej obróbce termicznej, wydzielają one polifenoidy. To substancje, które doskonale wpływają na naszą skórę. Jedna porcja takiego sosu, potrafi zdziałać więcej cudów niż niejedna maseczka na twarz!

Poniżej proponuję Wam przepis na pyszną tartę.

Tarta wytrawna z ricotta i pomidorkami

Składniki do ciasta (foremka 24 cm):

• 100 g masła z lodówki
• 200 g mąki pszennej 500
• 70 ml zimnej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka suszonego oregano

Składniki do kremu:

• 500 g ricotty
• 80 g mleko 3,2%
• 1 jajko
• Sól, pieprz

Dekoracja:

• 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
• Rukola

Przygotowanie:

W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).




Zielona uczta z cukinii

Sekretem potraw z cukinii jest to, żeby zawsze wybierać te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać w sobie mniej wody, a dużo miąszu.

Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem cukinii.

Cukinia Gratinata

Składniki:

• 3 cukinie
• Suszone oregano
• Bułka tarta
• 150 g ricott
• Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.

Każdy kocha truskawki

Na całym świecie prawdopodobnie nie istnieje, ani jedna osoba, która nie przepada za truskawkami. W kuchni można stworzyć z tych owoców prawdziwe cuda! Desery, kremy, dżemy, sosy… Mało kto wie jednak, że truskawki, oprócz niezastąpionych walorów smakowych, mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego.

Zachęcam Was do spróbowania jej w moim wydaniu.

Mousse truskawkowe

Składniki:

• 800 g truskawek
• 300 ml śmietanki 36%
• Sok z 1 cytryny
• Żelatyna w płatkach

Składniki do bezy włoskiej:

• 80 g białek
• 160 g cukru
• 60 g wody

Przygotowanie:

Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelki rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.

Smacznego!

Matteo Brunetti to współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +, gość w wielu w programach tv i radiowych. Youtuber kulinarny, finalista VI edycji Master Chefa. Promotor włoskiej kuchni oraz zdrowego trybu życia. Chętnie odwiedza polskie miasta – prowadząc otwarte spotkania z kuchnią włoską. Miał okazję szykować specjalne kolacje degustacyjne. Jest częstym gościem wydarzeń kulinarnych jak np., premiery przewodnika Gault & Millau czy kulturalnych jak premiery prasowe, spotkania branżowe, czy konferencje prasowe znanych marek.

Zaćma to groźna choroba oczu! Nie lekceważ jej objawów!

Zaćma – to jedna z najbardziej znanych, a zarazem najgroźniejszych chorób oczu. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia cierpi na nią…
CZYTAJ

Jak się ubrać na wesele ? Stylizacje, które pomogą Ci dokonać wyboru!

Jak się ubrać na wesele ? Stylizacje, które pomogą Ci dokonać wyboru! Zaproszenie na wesele zawsze wiąże się wielką ekscytacją…
CZYTAJ

POSTAW NA PIĘKNE USTA, O JAKICH ZAWSZE MARZYŁAŚ!

Kształtne usta to marzenie wielu kobiet, niezależnie od wieku. Chcemy nie tylko, aby były symetryczne i pełne, ale również nawilżone…
CZYTAJ

Kwas hialuronowy – fakty i mity

Kwas hialuronowy nieodzownie kojarzy się z medycyną estetyczną, jako skuteczna broń w walce ze starzejącą się skórą. Jednak to nie…
CZYTAJ

Jakie zabiegi medycyny estetycznej można wykonywać latem?

Powszechnie uważa się, że latem nie można wykonywać praktycznie żadnych zabiegów medycyny estetycznej. To za sprawą oddziaływania mocnego promieniowania UV,…
CZYTAJ

Bezinwazyjna metoda podnoszenia pośladków, redukcji tkanki tłuszczowej i budowania mięśni

ContourSculpt i technologia HIFEM – bezinwazyjna metoda podnoszenia pośladków, redukcji tkanki tłuszczowej i budowania mięśni. Kształtne pośladki, redukcja tkanki tłuszczowej…
CZYTAJ

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby…
CZYTAJ

Zapomnij o komarach – jest Bobica!

Pomimo wiosennej suszy nawiedziła nas plaga komarów. Jak skutecznie odstraszyć niechcianych, bzyczacych intruzów? Pomocne są zwłaszcza naturalne preparaty, takie jak…
CZYTAJ

Hemp Care – na zdrowie!

Szukasz dla siebie lub twojego czworonożnego przyjaciela naturalnych produktów korzystnie wpływających na zdrowie ? Już nie musisz - polska marka…
CZYTAJ

3 multifunkcyjne kosmetyki na lato – poznaj hity sezonu!

Wyjeżdżając na słoneczny urlop często stajemy przed dylematem ile produktów pielęgnacyjnych spakować do kosmetyczki. Czy zabrać ze sobą wszystkie, które…
CZYTAJ

Dysfunkcje ruchu, które utrudniają funkcjonowanie – operacje ortopedyczne w dobie epidemii

Sytuacja wywołana #koronawirus wpłynęła na wiele aspektów naszego życia, w tym także na medycynę. Przez pewien czas część zabiegów czy…
CZYTAJ

3 lekkie, wegańskie przepisy na lato

Coraz więcej osób interesuje się roślinnym żywieniem. W Polsce jest już milion wegetarian oraz wegan, a dwa razy więcej przygotowuje…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zaćma to groźna choroba oczu! Nie lekceważ jej objawów!

Zaćma – to jedna z najbardziej znanych, a zarazem najgroźniejszych chorób oczu.…
CZYTAJ

Zapomnij o komarach – jest Bobica!

Pomimo wiosennej suszy nawiedziła nas plaga komarów. Jak skutecznie odstraszyć niechcianych, bzyczacych…
CZYTAJ

Hemp Care – na zdrowie!

Szukasz dla siebie lub twojego czworonożnego przyjaciela naturalnych produktów korzystnie wpływających na…
CZYTAJ

Dysfunkcje ruchu, które utrudniają funkcjonowanie – operacje ortopedyczne w dobie epidemii

Sytuacja wywołana #koronawirus wpłynęła na wiele aspektów naszego życia, w tym także…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze – choroba cywilizacyjna o poważnych konsekwencjach

Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszą przyczyną chorób układu krążenia. Na świecie zmaga się…
CZYTAJ