Domowe hot-dogi na Dzień Dziecka – poznaj nasz przepis!



Jak najlepiej świętować Dzień Dziecka? Oczywiście razem! Możecie urządzić piknik, zorganizować wycieczkę albo spędzić ten czas wspólnie w…kuchni i przygotować coś pysznego. Jednym z uwielbianych przez dzieci, a jednocześnie najprostszych dań są hot-dogi. Ta tradycyjna amerykańska przekąska składa się z bułki, parówki i sosu, ale Ty możesz ją urozmaicić o zdrowe i smaczne składniki. Sprawdź jak przygotować domowe hot-dogi, aby stały się bardziej wartościową i odżywczą przekąską, niż klasyczny fast food.

Aby popularne hot-dogi były zdrowsze od ich klasycznej wersji, potrzebna jest naprawdę niewielka modyfikacja. Przede wszystkim postaw na zdrowe pieczywo. Ideałem byłaby bułka żytnia, jeśli jednak nie uda Ci się takiej zdobyć, nie kupuj gotowego pieczywa przeznaczonego specjalnie do hot-dogów.

Takie bułki nie mają wiele wspólnego z prawdziwym wypiekiem – są naszpikowane ogromną ilością konserwantów i spulchniaczy. Możesz spróbować upiec bułki samodzielnie. Drugim składnikiem, który decyduje o smaku hot-doga, jest parówka. Dlatego zwróć uwagę na to, jaki produkt wybierasz.

– Parówki powinny być wysokiej jakości, z dużą zawartością mięsa, np. parówki Balbinki ZM Pekpol zawierają go 93%, dzięki czemu są bogate w białko. Wybierając parówki dla dzieci warto sprawdzić, czy produkt nie ma w składzie glutaminianu sodu i fosforanów dodanych. Przed włożeniem do bułki paróweczki najlepiej równomiernie obsmażyć, np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Zrezygnuj też z bardzo kalorycznych i chemicznych sosów. Postawmy na niewielką ilość ketchupu albo sos przygotowany na bazie jogurtu.




Hot-dogi z parówkami Balbinkami, frytki z batatów i surówką coleslaw

Składniki:

6 parówek Balbinek ZM Pekpol
3 małe bułki na hot-dogi
różne dodatki do hot dogów np.: pomidor, ogórek, sałata, kapusta, kukurydza, kiełki, papryka, prażona cebulka.
ketchup
musztarda
majonez
½ małej główki kapusty czerwonej
½ małej główki białej kapusty
2 marchewki
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
4 bataty
100 g mąki
olej

Przygotowanie:

Białą i czerwona kapustę posiekać drobno, marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać natkę pietruszki. Całość doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę musztardy i 3 łyżki majonezu.

Obrać bataty i pokroić na frytki. W frytkownicy lub garnku z grubym dnem podgrzać olej do 180°C. W misce wymieszać bataty z mąką. Smażyć partiami na złoty kolor i osuszać na papierze kuchennym.

Paróweczki podgrzać w wodzie. Hot dogi podawać z ulubionymi składnikami

Smacznego!

Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!

Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej…
CZYTAJ

Na świecie jest prawie 240 milionów dzieci z niepełnosprawnościami, informuje UNICEF

Na całym świecie co dziesiąte dziecko z niepełnosprawnościami nie ma zaspokojonych potrzeb w wielu sferach życia. Dostęp do opieki medycznej,…
CZYTAJ

„Wielka księga zwierzaków” specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata

Nowe, specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata. Teraz uzupełnione o dodatkowe treści! Odkrywaj świat ze znaną podróżniczką!…
CZYTAJ

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według oficjalnych statystyk, z COVID-19 zmierzyło się ponad 3…
CZYTAJ

Małe kroki w wielkiej sprawie. Poznaj moc butelki zwrotnej

Jednym z postanowień niedawnego szczytu COP26 jest zaprzestania wycinki lasów do 2030 roku. Głowy ponad stu państw, na terytorium których…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ