Meksykańska sałatka z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorami



Zrób mamie smakowitą niespodziankę! Sprawdź nasz przepis na udany Dzień Mamy. Dzień Matki obchodzi się na całym świecie, ale warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W większości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, chociaż np. w Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. Jednak niezależnie od daty, w każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. Oprócz kwiatów i upominków, warto sięgnąć po inspiracje kulinarne.

Jeśli oprócz bukietu kwiatów chcesz zaserwować mamie coś więcej – poświęć jej swój czas i przygotuj w kuchni coś specjalnie dla niej. Może to być np. smaczna i pożywna sałatka meksykańska z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorkami, którą podasz mamie na śniadanie lub lunch.

– Aby sałatka była sycącym posiłkiem warto urozmaicić ją wędliną, np. kabanosami z ziarnami słonecznika i dyni. Mają one wysoką zawartość białka i skutecznie zaspokoją głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka chwil, a mamie sprawi na pewno sporo radości. Do dzieła!




Meksykańska sałatka z kabanosami ZM Pekpol, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorami

Składniki:

1 paczka kabanosów z ziarnami słonecznika i dyni ZM Pekpol
20 kolorowych pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1 paczka kolorowej mieszanki sałat
1 cytryna
2 łyżki prażonego słonecznika
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki papryki w proszku
½ łyżeczki oregano
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Kabanosy przekroić na 4 części. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie warzywa pokroić w 1 cm kostkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok i wymieszać z 6 łyżkami oliwy, przyprawami i skórką z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem, doprawić solą i pieprzem i posypać ziarnami słonecznika

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ