Bataty na trzy sposoby! – Indie, Meksyk, Grecja



Bataty na trzy sposoby! 12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
puszka ciecierzycy
½ cebuli
ząbek czosnku
łyżka soku z limonki
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.




Meksyk

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
dojrzały pomidor
połowa czerwonej papryki
mała cebula
sok z połówki limonki
łyżeczka płatków chilli
3 łyżki śmietany
świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

Grecja

Składniki (4 porcje):
160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
ser feta 80 g
4 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki szczypiorku
łyżeczka startej skórki z cytryny
ząbek czosnku
mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
pieprz
sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Spadek PKB o połowę? To cena zmian klimatu

Spadek PKB o połowę? To cena zmian klimatu. Afryka jako pierwsza mierzy się z ich konsekwencjami. Kryzys klimatyczny nie jest…
CZYTAJ

Kiedy należy usunąć migdałki u dziecka?

Nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenia uszu i częste anginy to tylko niektóre ze zdrowotnych problemów, z jakimi spotykają się…
CZYTAJ

Meksykańska sałatka z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorami

Zrób mamie smakowitą niespodziankę! Sprawdź nasz przepis na udany Dzień Mamy. Dzień Matki obchodzi się na całym świecie, ale warto…
CZYTAJ

Wiosenna sałatka truskawkowa

Wiosenna sałatka truskawkowa Składniki: 1 woreczek mieszanki sałat Salsa mix Eisberg 20 -30 dag truskawek 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii…
CZYTAJ

Jak prosto, zdrowo i przystępnie cenowo odżywiać się podczas epidemii #koronawirus?

Epidemia #koronawirus (COVID-19) diametralnie zmieniła życie rodzin na całym świecie. Szkoły, przedszkola i żłobki zostały zamknięte, wielu rodziców utknęło w…
CZYTAJ

Zabiegi medycyny estetycznej znów dostępne – jak przedłużyć i wzmocnić ich efekty

Po dłuższej przerwie w wykonywaniu zabiegów medycyny estetycznej wracamy do gabinetów. Największą ulgę odczuwają Ci, którzy profesjonalnej pielęgnacji poddawali się…
CZYTAJ

5 objawów paradontozy, których nie możesz lekceważyć!

Paradontoza to najbardziej przewlekła choroba przyzębia, czyli tkanek, w których osadzony jest ząb. Choroba przebiega podstępnie, a brak leczenia skończyć…
CZYTAJ

Nie daj się próchnicy! Dowiedz się jak powstaje, jakie są jej pierwsze objawy i jak można jej zapobiec

Nie daj się próchnicy! Dowiedz się jak powstaje, jakie są jej pierwsze objawy i jak można jej zapobiec. Cierpi na…
CZYTAJ

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne kleszcze

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne #kleszcze. Każdego dnia w mediach pojawiają się kolejne informacje nt. koronawirusa – odnoszące się…
CZYTAJ

Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni

ROŚLINNY NABIAŁ - Olga Smile. Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. Roślinny nabiał…
CZYTAJ

POŻEGNAJ ZMARSZCZKI! O TYM, DLACZEGO NIE MUSISZ GODZIĆ SIĘ ZE STARZENIEM SIĘ SKÓRY

Starzenie się jest procesem nieuchronnym i nie szczędzi żadnej z nas. Już po 25 roku życia w organizmie spada produkcja…
CZYTAJ

Prosto, modnie i wygodnie-przegląd stylizacji

Prosto, modnie i wygodnie-przegląd stylizacji. Trwa odmrażanie gospodarki. Powoli otwierają się lokale gastronomiczne, salony kosmetyczne oraz biura. Życie w dresach…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak prosto, zdrowo i przystępnie cenowo odżywiać się podczas epidemii #koronawirus?

Epidemia #koronawirus (COVID-19) diametralnie zmieniła życie rodzin na całym świecie. Szkoły, przedszkola…
CZYTAJ

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne kleszcze

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne #kleszcze. Każdego dnia w mediach pojawiają…
CZYTAJ

Skutki COVID-19 przyczynią się do śmierci ponad 6 tysięcy dzieci dziennie

Codziennie na całym świecie 16 tysięcy dzieci umiera na skutek chorób, którym…
CZYTAJ

RODZICE KONTRA #koronawirus, CZYLI JAK WZMACNIAĆ ODPORNOŚĆ U DZIECI?

W czasie pandemii troska o zdrowie - nasze własne i naszych dzieci…
CZYTAJ

U dentysty w czasie epidemii #koronawirus. Z jakimi zmianami musisz się liczyć?

Dokucza ci ząb, jesteś w trakcie leczenia ortodontycznego lub protetycznego i zastanawiasz…
CZYTAJ