3 wegańskie przepisy z bakaliami w roli głównej



Jak się okazuje, coraz więcej Polaków rezygnuje z potraw mięsnych na rzecz diety wegetariańskiej czy też wegańskiej. Według badań jest ich już ponad milion osób, a kolejne dwa miliony planuje niebawem na nie przejść . Powodów takich decyzji jest wiele – od tych etycznych, po zdrowotne, kończąc na trendach żywieniowych. Warto zauważyć, iż np. weganizm mimo restrykcji, daje ogromne pole do kreatywnych działań w kuchni. Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

Jednym z substytutów białka zwierzęcego są orzechy. W diecie wegańskiej odpowiadają one za uzupełnienie tłuszczów oraz kwasów omega-3 i omega-6. W swoim jadłospisie warto również zawrzeć takie bakalie jak rodzynki, morele czy żurawina. To one między innymi uzupełnią zapotrzebowanie na żelazo. W jaki sposób wplatać te produkty do codziennego menu? Sprawdź proste i szybkie przepisy, idealne dla początkujących wegan.

Wege na obiad

Wegańskie dania obiadowe obfitują w różnorodne składniki dające efekt pysznych i zaskakujących smaków z bogactwem aromatów. Potrawa, która z całą pewnością skradnie serca początkujących wegan to gulasz w afrykańskiej odsłonie.

Składniki:

250 g pieczarek lub boczniaków
2 duże cebule
2 papryki dowolnego koloru
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki ostrej papryczki
50 ml koncentratu pomidorowego
100 ml wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
160 g masła z orzechów arachidowych
20 g Orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
20 g Migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
1 puszka czarnej fasoli bez zalewy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Posiekać orzechy nerkowca oraz migdały. Pokroić cebulę, marchewkę, paprykę pieczarki (lub boczniaki) i przełożyć na dużą patelnię z wodą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać posiekany czosnek, wszystkie przyprawy oraz koncertant pomidorowy. Gdy gulasz będzie się gotował, dodać masło orzechowe oraz fasole. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem dodać posiekane orzechy nerkowca oraz migdały – dodadzą daniu chrupkości.




Wege przekąska

Dla osób żyjących w ciągłym biegu, mamy przepis na lekką i kolorową sałatkę. Jest ona niezwykle szybka do przygotowania, a przy tym bardzo pożywna.

Składniki:

1 mango
½ czerwonej cebuli
100 g odsączonej fasoli
1 opakowanie mieszanki sałat
sok z małej limonki
20 g Orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
20 g Żurawiny suszone Bakal Naturalnie

Przygotowanie:

Mango pokroić w kostkę, a cebulę posiekać w pióra. Wymieszać wszystkie składniki z żurawiną i posiekanymi orzechami. Skropić sałatkę sokiem z limonki.

Wege na słodko

Dieta wegańska nie stroni również od pysznych słodkości. Wśród nich popularnością cieszy się ciasto na bazie daktyli z dodatkiem orzechów. Zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

3 duże dojrzałe banany
150 g Daktyli suszonych Bakal Soft
20 g Orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
20 g Orzechów laskowych Bakal Naturalnie
20 g Migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
200 g mąki owsianej
180 ml wody w temperaturze pokojowej
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W misce zmieszać suche składniki – mąkę, sodę oraz cynamon. Banany zblendować na mus, dodać wodę oraz posiekane daktyle. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Posiekać orzechy oraz migdały i dodać je do powstałej masy, delikatnie zamieszać. Przelać ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 25 cm. Ciasto piec około 45 minut lub do suchego patyczka.

Bakalie to produkty, które są świetnym kompanem wegańskich potraw. Tworzą doskonałe kompozycje smakowe zarówno w roślinnych potrawach wytrwanych, jak i tych słodkich. Do tego są niezwykle cennymi źródłami najpotrzebniejszych witamin i minerałów w naszej diecie.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ