Dieta w czasie #koronawirus



W dobie ryzyka zakażenia wirusem SARS-Cov-2 i zachorowania na #Covid19 wszyscy zastanawiamy się jak się skutecznie bronić. Przed infekcjami chroni nas skomplikowany system – nasz układ immunologiczny. Aby odporność organizmu mogła funkcjonować na pełnych obrotach, nie należy jej osłabiać. Bardzo duży wpływ na jej odpowiedni stan ma ilość naszej aktywności fizycznej, snu i odpoczynku, ważny jest również poziom stresu, ale przede wszystkim kluczowy wpływ ma sposób naszego odżywiania! O tym jak jeść, aby wzmocnić organizm i nie osłabiać odporności mówią specjaliści z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium.

Póki co nie mamy szczepionki ani leku, które pozwalałby wychwytywać wirusa SARS-Cov-2 i go unieszkodliwiać już na etapie wniknięcia. Organizm musi więc go zwalczyć sam. Osobami, które będą gorzej znosiły przebieg #Covid19 są ludzie z osłabionym układem immunologicznym.

Aby więc ustrzec się gwałtownego i groźnego rozwoju tej choroby powinniśmy dbać o naszą odporność. Podwyższanie odporności polega m.in. na zwiększaniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, ale także na wyeliminowaniu z naszego życia czynników, które mogą tę odporność obniżać. Odporność organizmu jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Bardzo duży wpływ na jej dobry stan ma ilość naszej aktywności fizycznej, snu i odpoczynku, ważny jest również poziom stresu, na jaki jesteśmy narażani, ale przede wszystkim kluczowy wpływ ma sposób naszego odżywiania!

Badajmy i eliminujemy nadwrażliwości pokarmowe

Nie ma jako takiej ma diety wzmacniającej układ immunologiczny. Natomiast, jak mówi dr Marek Wasiluk z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium alergie i nadwrażliwości pokarmowe bardzo mocno osłabiają potencjał odporności, bo go całkowicie odwracają od zwalczania innych patogenów. Dlatego, aby wspomóc odporność, powinniśmy się skupić przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów, które mogą być przyczyną stanu zapalnego.

– Spożywanie pokarmów silnie alergizujących może wywoływać reakcje zapalną w naszym organizmie. Aby nie osłabiać działania układu odpornościowego, który będzie z nią walczył, należy ograniczać spożycie tych produktów. Należą do nich szczególnie produkty odzwierzęce takie jak np. surowe mięso oraz mleko. Ale to nie jedyne „problematyczne” składniki, które mogą się znaleźć w diecie. Stan zapalny powoduje również mniej intensywnie oddziałująca na organizm, ale ciągle go drażniąca nadwrażliwość pokarmowa, której objawy są często niezauważalne, nietypowe i niejednoznaczne. O tym, że na nią cierpimy często nie mamy pojęcia. Wówczas układ immunologiczny skupia się przez wiele tygodni, miesięcy, a nawet lat na tym, aby ją zwalczać. To sprawia, że jest przeciążony, jego funkcjonowanie jest zaburzone, skierowane w dużym stopniu na jelita i eliminację produktów wywołujących nadwrażliwości, a nie na sprawne monitorowanie i ochronę organizmu przed patogenami takimi jak wirusy czy bakterie –
mówi ekspert.

Taką nadwrażliwość pokarmową i reakcję zapalną u każdego człowieka mogą wywoływać inne produkty, które co istotne powszechnie uważane są za zdrowe – mogą to być np. codziennie spożywane warzywa i owoce. Dlatego między innymi wykrywanie tych pokarmów wywołujących nadwrażliwości (czyli reakcje IgE niezależne) jest utrudnione. Trudność tę podwyższa fakt, że reakcje te zależne są dodatkowo od dawki pokarmu, najczęściej są opóźnione, a pojawiające się objawy są często niespójne. Dolegliwości mogą wystąpić dopiero kilka dni po spożyciu i trudno jest je powiązać z konkretnym pokarmem.

Odpowiednie badania

Jak więc je wykryć? Należy przeprowadzić bardzo dokładne testy, zupełnie inne niż te na najbardziej powszechne alergie pokarmowe. Jak zapewnia dr Marek Wasiluk do takich badań należy np. test MRT – Mediator Release Test (Test Uwalniania Mediatorów).

– Jest on bardzo czuły (wykrywa alergie pokarmowe i nadwrażliwości w ponad 94 proc.) i swoisty (wykrywają składniki, na które nie mamy nadwrażliwości w 91 proc.). Tylko test krzyżowy, o tak wysokich wskaźnikach może zapewnić najwyższy poziom zaufania do badania – tłumaczy ekspert.

Testy na nadwrażliwości pokarmowe wykonywane są z krwi, której pobranie trwa zaledwie kilka minut. Po około tygodniu uzyskujemy kompleksowy wykaz pokarmów i dodatków do żywności, z informacją jak organizm na nie reaguje, czyli na które wykazuje nadwrażliwość pokarmową i co ważne, w jakim stopniu. Następnie doświadczony i certyfikowany dietetyk oraz ekspert testów MRT na podstawie wyników powinien pomóc nam indywidualnie opracować i dostosować program dietetyczny, który będzie wspomagać nasza odporność.

– Taki plan żywieniowy powinien eliminować szkodliwe produkty oraz zawierać informacje na temat możliwości prozdrowotnego łączenia dozwolonych składników, tak aby dieta była jak najlepiej zbilansowana. Oczywiście specjalista powinien być do dyspozycji pacjenta w kolejnych tygodniach wprowadzania diety i w każdej chwili skonsultować skuteczność i prawidłowość wprowadzonych zmian – tłumaczy dietetyk mgr Magdalena Najbar z Centrum medycyny Nowoczesnej Triclinium.




Zalety diety eliminującej

Wiedza na temat tego, jaki produkt korzystnie wpływa na nasz organizm, a jaki niekorzystnie, bo wywołuje przewlekłą odpowiedź zapalną jest nieoceniona.

– Eliminując te składniki, których nasz organizm nie toleruje, zachowujemy jego maksymalną odporność i gotowość do walki z patogenami, a nie spożywanym pokarmem, która jest tak ważna w obecnym czasie panującej pandemii. Przy okazji następuje bardzo szybko zauważalny wzrost sił witalnych, dobrego samopoczucia i poprawy ogólnego stanu zdrowia, szczególnie u osób cierpiących na choroby przewlekłe. Taki program żywieniowy powinien być nie tyle czasowym rozwiązaniem, ale sposobem na trwałą zmianę stylu życia – wyjaśnia specjalistka Triclinium.

Jeśli więc chcemy w obecnym czasie panującej pandemii naprawdę wspomóc odporność poprzez właściwą dietę, najlepiej jest zacząć od podstaw, czyli od wykonania odpowiednich badań diagnostycznych na nadwrażliwości pokarmowe, a następnie wprowadzenia diety eliminującej te produkty, która nam ewidentnie szkodzą i osłabiają układ immunologiczny. Tylko wówczas realnie wzmacniamy organizm poprzez spożywanie właściwych posiłków dostoswanych indywidualnie do nas.


Dr Marek Wasiluk – założyciel warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium ( wykonuje specjalistyczne testy MR..
Specjalista medycyny estetycznej. Jako pierwszy i jedyny Polak, ukończył studia MSC in Aesthetic Medicine (studia magisterskie, Medycyna Estetyczna) w szkole Barts and The London School of Medicine and Dentistry na prestiżowym uniwersytecie Queen Mary University of London. Autor eksperckiego bloga www.marekwasiluk.pl i książki pt. „Medycyna estetyczna bez tajemnic”. Prezes Clinmark – firmy zajmującej się organizacją, prowadzeniem, zarządzaniem i nadzorowaniem badań klinicznych od fazy I do IV we wszystkich obszarach terapeutycznych oraz badań nieinterwencyjnych.

Mgr Magdalena Najbar – dietetyk i doświadczony konsultant testów MRT z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium (www.triclinium.pl). Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku dietetyka.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ