Uwaga na cukier w diecie najmłodszych – Słodkie dzieciństwo? Będzie słodsze bez nadmiaru cukru!



Organizm małego dziecka jest szczególnie wrażliwy na nowe doznania i najczęściej z łatwością się z nimi oswaja. To dotyczy także nowych smaków, których dziecko uczy się bardzo łatwo i równie szybko się do nich przyzwyczaja, niestety najbardziej do smaku słodkiego. Skłonność taka może wykształcić się już w okresie płodowym, jeśli mama w trakcie ciąży spożywała nadmierną ilość słodyczy. Bardzo łatwo także przyzwyczaić dziecko do słodkiego smaku w pierwszych miesiącach życia. Właśnie dlatego szczególnie na początku trzeba zwrócić szczególna uwagę na cukier, który często niepotrzebnie znajduje się w wielu produktach dedykowanych dla dzieci.

Rosnąca świadomość

Faktem jest, że świadomość w zakresie żywienia małych dzieci wzrasta. Mamy często decydują się na stosowanie zaleceń naturalnego karmienia przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy, a po upływie tego okresu uważnie i powoli wprowadzają do diety malucha kolejne produkty. Wydaje się też, że powszechnie znany jest negatywny wpływ cukru rafinowanego na funkcjonowanie młodego organizmu, więc rodzice coraz częściej starają się raczej go unikać, omijając szerokim łukiem dziecięce łakocie.

Niestety, substancja ta, poza klasycznymi łakociami, które są tak oczywistym źródłem cukru, że nie trzeba przed nimi ostrzegać, występuje dość podstępnie w szeregu innych produktów uważanych powszechnie za wartościowe, z czego rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę. Dobrym przykładem są tutaj słodzone kaszki dla dzieci dedykowane nawet maluchom już po 4 miesiącu życia.

Uważni rodzice

Wraz z rozszerzaniem diety dziecka rodzice bardzo często decydują się na wprowadzenie kaszki, jako jednej z podstawowych pozycji codziennego menu maluszka. Nie ma oczywiście nic złego w podawaniu kaszek pod warunkiem, że zwróci się szczególną uwagę na skład produktu, który chcemy podać naszemu dziecku.

Zasada dobrego wyboru jest zazwyczaj taka sama – im prostszy skład tym lepszy. Kaszka dedykowana dzieciom może być niezwykle wartościowa dostarczając mnóstwo cennych składników, jednak wybrana bez uwagi może niestety stanowić źródło wielu zupełnie niepotrzebnych substancji nie mających nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. W żadnym wypadku nie należy zakładać, że skoro produkty są przeznaczone dla dzieci, to na pewno są zdrowe, bo często po prostu tak nie jest.

Warto być czujnym w tej kwestii i nie polegać ślepo na popularnych produktach specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla dzieci, w tym również kaszkach. Dobrze mieć świadomość, że na rynku, niemalże w każdym sklepie dostępne są popularne kaszki dla maluchów, które mimo zachęcającego, budzącego zaufanie opakowania na jedną porcję produktu zawierają nawet blisko trzy łyżeczki cukru. Są też takie, w których cukier stanowi aż 1/3 całego składu.

Warto także dokładnie analizować kaszki, które na opakowaniach mają napisy mówiące, że produkt nie zawiera cukru. Dlaczego? Otóż dlatego, że po dokładnym przeczytaniu etykiety może się okazać ze zamiast cukru w składzie znajduje się równie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy lub sama glukoza. Bywa, że w przypadku kaszek cukier znajduje się na jednym z pierwszych miejsc w składzie, co oznacza, że stanowi on jeden z głównych komponentów produktu.

– Podstawą dokonywania dobrego wyboru jest zapoznanie się z listą składników, których w pierwszej kolejności warto unikać w składzie produktów dedykowanych dla dzieci. Należą do nich oczywiście między innymi substancje wypełniające i dosładzające, w tym przede wszystkim cukier. Mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt.

Następnym krokiem jest analizowanie etykiet produktowych i eliminowanie produktów o składowych komponentach niepożądanych. Jeżeli już upewnimy się, że wybrana kaszka nie zawiera niechcianych składników, warto pod lupę wziąć jakość tych właściwych, z których została wyprodukowana. Tutaj na uwagę zasługują przede wszystkim kaszki wytwarzane z ziarna z pełnego przemiału, to bardzo ważne, ponieważ to właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają cennych dla organizmu składników. Co więcej, warto stawiać na żywność certyfikowaną pochodzącą z upraw ekologicznych. Żywność BIO daje nam dodatkową pewność, że serwujemy dziecku produkt bezpieczny, czysty i wartościowy, a takie właśnie produkty powinny znajdować się w codziennym menu naszych pociech. – dodaje Katarzyna Barwińska z firmy Holle.




Nie tylko kaszki

Podobnie jest z innymi sztandarowymi produktami dla dzieci takimi jak słoiczki, napoje czy herbatki. Wszystkie z wymienionych nierzadko są dosładzane, a przy okazji herbatek granulowana postać produktu również nie pozostaje obojętna dla młodego organizmu. Pamiętajmy, aby wysokoprzetworzone artykuły zastępować ich naturalnymi odpowiednikami i zamiast słodzonych granulatów korzystać z naturalnie wyciskanych soków, naturalnych herbatek owocowych, rumianku czy herbatki z kopru włoskiego.

Warto też pilnować składu jogurtów czy innych mlecznych przekąsek dla dzieci. Firmy, oferujące zdrowe przekąski w postaci jogurtu owocowego często rekomendują tego typu produkty, jako zawierające dużo witamin, wapnia, żelaza czy białka. Nie wspominają jednak o wyjątkowo wysokiej zawartości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, którego zawartość w jednej porcji jest często równa niemal dziennemu zapotrzebowaniu dziecka na ten składnik.

Jedno ciastko – minutę w ustach, godzinę w żołądku, całe życie w biodrach

Jak widać, wszędobylski cukier i jego szkodliwość w przekroczonych dawkach to nie mit. Ukryty w wielu produktach podstępnie opanowuje menu powodując znaczne przekroczenie dopuszczalnego dziennego spożycia. Warto pamiętać, że „okrąglutkie” dziecko to często pulchny nastolatek i otyły dorosły. Dlatego od najmłodszych lat należy zachęcać dziecko do jedzenia naturalnych słodyczy: świeżych i suszonych owoców, soków (najlepiej tłoczonych na zimno), miodu czy orzechów.

Nadmierne spożywanie cukrów prostych może doprowadzić nie tylko do otyłości czy próchnicy, ale ma także negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy czy odporność organizmu. Dodatkowo cukier stanowi doskonałą pożywkę dla pasożytów i grzybów oraz przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy arterioskleroza. Poprzez powodowanie szybkiego wyrzutu insuliny do krwi, po zjedzeniu wysokosłodzonego produktu dziecko czuje przypływ energii, jednak stan ten nie utrzymuje się długo, zmuszając malucha do sięgnięcia po kolejną porcję cukru – a to droga donikąd.

Ważne, aby od najmłodszych lat uświadamiać dziecko w kwestii właściwej diety, ale także nie popadać w skrajności. Maluch nie powinien traktować słodyczy jako atrakcyjnych, jednak zakazanych produktów, ponieważ będzie pragnąć ich dwa razy mocniej. Warto więc uczyć pociechę, np. poprzez wspólne gotowanie, przygotowywanie suszonych chipsów owocowych, zabawę itp, że naturalne słodycze są równie atrakcyjne i pyszne, a czasem można nawet ich zjeść ciut więcej.

Spadek PKB o połowę? To cena zmian klimatu

Spadek PKB o połowę? To cena zmian klimatu. Afryka jako pierwsza mierzy się z ich konsekwencjami. Kryzys klimatyczny nie jest…
CZYTAJ

Kiedy należy usunąć migdałki u dziecka?

Nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenia uszu i częste anginy to tylko niektóre ze zdrowotnych problemów, z jakimi spotykają się…
CZYTAJ

Meksykańska sałatka z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorami

Zrób mamie smakowitą niespodziankę! Sprawdź nasz przepis na udany Dzień Mamy. Dzień Matki obchodzi się na całym świecie, ale warto…
CZYTAJ

Wiosenna sałatka truskawkowa

Wiosenna sałatka truskawkowa Składniki: 1 woreczek mieszanki sałat Salsa mix Eisberg 20 -30 dag truskawek 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii…
CZYTAJ

Jak prosto, zdrowo i przystępnie cenowo odżywiać się podczas epidemii #koronawirus?

Epidemia #koronawirus (COVID-19) diametralnie zmieniła życie rodzin na całym świecie. Szkoły, przedszkola i żłobki zostały zamknięte, wielu rodziców utknęło w…
CZYTAJ

Zabiegi medycyny estetycznej znów dostępne – jak przedłużyć i wzmocnić ich efekty

Po dłuższej przerwie w wykonywaniu zabiegów medycyny estetycznej wracamy do gabinetów. Największą ulgę odczuwają Ci, którzy profesjonalnej pielęgnacji poddawali się…
CZYTAJ

5 objawów paradontozy, których nie możesz lekceważyć!

Paradontoza to najbardziej przewlekła choroba przyzębia, czyli tkanek, w których osadzony jest ząb. Choroba przebiega podstępnie, a brak leczenia skończyć…
CZYTAJ

Nie daj się próchnicy! Dowiedz się jak powstaje, jakie są jej pierwsze objawy i jak można jej zapobiec

Nie daj się próchnicy! Dowiedz się jak powstaje, jakie są jej pierwsze objawy i jak można jej zapobiec. Cierpi na…
CZYTAJ

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne kleszcze

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne #kleszcze. Każdego dnia w mediach pojawiają się kolejne informacje nt. koronawirusa – odnoszące się…
CZYTAJ

Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni

ROŚLINNY NABIAŁ - Olga Smile. Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. Roślinny nabiał…
CZYTAJ

POŻEGNAJ ZMARSZCZKI! O TYM, DLACZEGO NIE MUSISZ GODZIĆ SIĘ ZE STARZENIEM SIĘ SKÓRY

Starzenie się jest procesem nieuchronnym i nie szczędzi żadnej z nas. Już po 25 roku życia w organizmie spada produkcja…
CZYTAJ

Prosto, modnie i wygodnie-przegląd stylizacji

Prosto, modnie i wygodnie-przegląd stylizacji. Trwa odmrażanie gospodarki. Powoli otwierają się lokale gastronomiczne, salony kosmetyczne oraz biura. Życie w dresach…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak prosto, zdrowo i przystępnie cenowo odżywiać się podczas epidemii #koronawirus?

Epidemia #koronawirus (COVID-19) diametralnie zmieniła życie rodzin na całym świecie. Szkoły, przedszkola…
CZYTAJ

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne kleszcze

Nie tylko koronawirus! Uważaj na niebezpieczne #kleszcze. Każdego dnia w mediach pojawiają…
CZYTAJ

Skutki COVID-19 przyczynią się do śmierci ponad 6 tysięcy dzieci dziennie

Codziennie na całym świecie 16 tysięcy dzieci umiera na skutek chorób, którym…
CZYTAJ

RODZICE KONTRA #koronawirus, CZYLI JAK WZMACNIAĆ ODPORNOŚĆ U DZIECI?

W czasie pandemii troska o zdrowie - nasze własne i naszych dzieci…
CZYTAJ

U dentysty w czasie epidemii #koronawirus. Z jakimi zmianami musisz się liczyć?

Dokucza ci ząb, jesteś w trakcie leczenia ortodontycznego lub protetycznego i zastanawiasz…
CZYTAJ