CZOSNKOWE CHLEBKI NAAN



CZOSNKOWE CHLEBKI NAAN. 20 min. czas przygotowania 30 min. poziom: Średni ilość: 8 sztuk proporcje: na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 603.4 kJ, Wartość kaloryczna 144.1 kcal, Białko 5.3 g, Węglowodany 28.3 g, Tłuszcz 1.4 g, Błonnik 0.9 g

SKŁADNIKI:

2-3 ząbki czosnku
280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
60 g mleka
60 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka soli




Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić ją wewnątrz piekarnika, aby się nagrzała.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać mąkę, mleko, jogurt, jajko i sól, wymieszać 15 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 równych części (ok. 60 g każda), następnie rozwałkować na cienkie, okrągłe chlebki (Ø ok. 15 cm, grubość 1-2 mm).
4. 4 chlebki naan ostrożnie położyć na gorącą blachę piekarnika, piec 3-4 min, aż powstaną charakterystyczne „wybrzuszenia”, a chlebki zaczną się rumienić. W ten sam sposób upiec pozostałe 4 chlebki.
5. Czosnkowe chlebki naan podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę lub dodatek do potraw.

WSKAZÓWKA:

• Nie należy przedłużać czasu pieczenia, ponieważ chlebki staną się twarde i suche.
• Gorące chlebki naan można posmarować masłem i podawać jako dodatek do indyjskich potraw. Można je również zabrać na piknik i podawać z dipami lub pastami (np. sosem jajecznym z tej kolekcji).
• Chlebki naan można upiec, wykorzystując kamień do pieczenia pizzy. Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika, rozgrzać i bezpośrednio na nim kłaść chlebki. Czas pieczenia chlebków na kamieniu do pizzy to ok. 2 min.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić ją wewnątrz piekarnika, aby się nagrzała.
2. Posiekać czosnek i przełożyć do naczynia.
3. Dodać do niego mąkę, mleko, jogurt, jajko i sól, a następnie bardzo dobrze wymieszać. Z powstałej masy wyrobić, wyjąć je na oprószony mąką blat i podzielić na 8 równych części (ok. 60 g każda), następnie rozwałkować na cienkie, okrągłe chlebki (Ø ok. 15 cm, grubość 1-2 mm).
4. 4 chlebki naan ostrożnie położyć na gorącą blachę piekarnika, piec 3-4 min, aż powstaną charakterystyczne „wybrzuszenia”, a chlebki zaczną się rumienić. W ten sam sposób upiec pozostałe 4 chlebki.
5. Czosnkowe chlebki naan podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę lub dodatek do potraw.

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ