AJO BLANCO – ANDALUZYJSKA ZIMNA ZUPA MIGDAŁOWO-CZOSNKOWA



AJO BLANCO – ANDALUZYJSKA ZIMNA ZUPA MIGDAŁOWO-CZOSNKOWA. czas: 5 min. czas przgotowania: 1 godz. 5 min. poziom: Łatwy, ilość: 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1972 kJ, Wartość kaloryczna 471 kcal, Białko 11.9 g, Węglowodany 30.3 g, Tłuszcz 37.6 g

SKŁADNIKI:

200 g migdałów, blanszowanych
4 ząbki czosnku
100 g chleba, białego, bez skórki
350 g wody
20-25 g białego octu winnego
1½ łyżeczki soli
45 g oliwy z oliwek
8-10 białych winogron, przekrojonych na pół, do dekoracji




Przygotowanie:

1. Do naczynia miksującego włożyć migdały i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8.
2. Dodać chleb i wodę, zmiksować 10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać ocet i sól, zmiksować 1 min/obr. 7, w tym czasie stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego.
4. Odstawić na 1 godz. do lodówki.
5. Podawać schłodzoną, udekorowaną winogronami.

WSKAZÓWKA:

• Jeżeli mamy migdały w skórkach należy umieścić je w osobnym naczyniu, zalać wrzątkiem (ok. 500-600 g wody), odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i sparzone migdały obrać ze skórek.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Rozdrobnić migdały i czosnek.
2. Następnie dodać do nich chleb i wodę, zmiksować.
3. Dodać ocet i sól, zmiksować. W tym czasie stopniowo wlewać oliwę.
4. Odstawić na 1 godz. do lodówki.
5. Podawać schłodzoną, udekorowaną winogronami.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ