Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański? Przepis na mazurek wegański



Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański? Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

Mazurek tradycyjny

Pieczenie mazurka to nie tylko wielkanocny rytuał, ale i świetna zabawa podczas jego ozdabiania. Mimo tego, iż podstawą deseru jest idealnie wypieczone, kruche ciasto to dekoracja odgrywa równie ważną rolę. Może być ona tradycyjna i opierać się np. na wzorach wielkanocnych palm lub kwiatów wykonanych z bakalii. Ciekawym rozwiązaniem jest również postawienie na nowoczesność i udekorowanie ciasta
w wielobarwne ornamenty lub fantazyjne, nieoczywiste wzory.

Mazurek wegański

Nowoczesna, wegańska wersja mazurka to znakomita propozycja dla zaproszonych gości, którzy nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Ciasto z pewnością zaskoczy ich wyjątkowym smakiem. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia.

Składniki na spód:

100 g daktyli Bakal Soft
100 g zmielonych płatków owsianych
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
szczypta soli
Składniki na nadzienie
200 g daktyli Bakal Soft
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
3 łyżki kakao
Do dekoracji
20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie




Sposób wykonania

Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę.

Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Zobacz także:
Mazurek wielkanocny – mazurek tradycyjny

Który wybrać? Oba!

Na stole wielkanocnym na pewno znajdzie się miejsce dla tradycji i nowoczesności. Podczas rodzinnych spotkań oba mazurki zachwycą gości. Będą smakować wszystkim, którzy cenią sobie domowe wypieki w tradycyjnym, ale i też nowoczesnym stylu.

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym. Obok tradycyjnych wypieków przy Wielkanocnym stole, warto zaskoczyć domowników pysznym ciastem marchewkowym. Sprawdź na…
CZYTAJ

AKCJA #zostanwdomu – CZYLI JAK DBAĆ O SKÓRĘ W DOMU W CZASIE PANDEMII #koronawirus, ABY BYŁA ZDROWA I PROMIENNA?

Dbanie o skórę to niezwykle istotna sprawa. Należy pamiętać, że to nie tylko stosowanie odpowiednich kosmetyków. Jednym z najczęściej pojawiających…
CZYTAJ

Ścieranie zębów – poznaj przyczyny i konsekwencje oraz dowiedz się jak skutecznie można leczyć to schorzenie

Szkliwo, czyli wierzchnia warstwa zębów, jest najbardziej wytrzymałą i najtwardszą tkanką w organizmie. Pomimo takiego pancerza, twardszego od kości, bardzo…
CZYTAJ

Obowiązkowa praca zdalna – jak nie zwariować w domu?

#Epidemia #koronawirus i podjęte przez rząd decyzje w kontekście jej przeciwdziałaniu, zmieniły na kilka tygodni, a nawet miesięcy życie milionów…
CZYTAJ

Stres a płodność – czy osteopatia daje szanse parom starającym się o dziecko?

Coraz częściej mówi się o tym, że z powodu stresu kobiety nie mogę zajść w ciążę. Czy jest to możliwe,…
CZYTAJ

MOHITO NEW CLASSIC SS’20

W kolekcjach MOHITO, obok projektów okazjonalnych i romantycznych, bez trudu znajdziemy też propozycje klasyczne, eleganckie, zawsze modne i pełne szyku.…
CZYTAJ

Wielkanocny mech

Wielkanocny mech Składniki: Ciasto: 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg 3 jajka 2 szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki cukru 1…
CZYTAJ

Wypróbuj w domu wiosenne trendy w makijażu od Nu Skin #zostanwdomu

Wiele z nas ma swoje ulubione triki i preferencje makijażowe. Dostosowujemy je do typu urody, wieku czy stylu. Wyjątkowa sytuacja,…
CZYTAJ

Pociążowe problemy i jedna metoda

Młode mamy zmagają się z wieloma pociążowymi problemami. Dotykają one nie tylko dróg rodnych i otaczających je struktur, ale również…
CZYTAJ

Rossmann przekaże ponad 82 tys. kremów do rąk szpitalom walczącym z koronawirusem

Rossmann przekaże ponad 82 tys. kremów do rąk szpitalom walczącym z #koronawirus. W tym wyjątkowym czasie wszyscy łączymy siły w…
CZYTAJ

Mamy kandydata na szczepionkę przeciw COVID-19

Mamy kandydata na szczepionkę przeciw COVID-19. Johnson & Johnson ogłosił wybór potencjalnego kandydata na szczepionkę przeciw COVID-19. Firma nawiązała współpracę…
CZYTAJ

To musisz mieć w swojej szafie, pomimo kwarantanny

Przymusowa kwarantanna utrudnia życie od kilku tygodni. Chcąc umilić Wam ten czas- przygotowaliśmy przegląd rzeczy, które każda z Was powinna…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Obowiązkowa praca zdalna – jak nie zwariować w domu?

#Epidemia #koronawirus i podjęte przez rząd decyzje w kontekście jej przeciwdziałaniu, zmieniły…
CZYTAJ

Rossmann przekaże ponad 82 tys. kremów do rąk szpitalom walczącym z koronawirusem

Rossmann przekaże ponad 82 tys. kremów do rąk szpitalom walczącym z #koronawirus.…
CZYTAJ

Mamy kandydata na szczepionkę przeciw COVID-19

Mamy kandydata na szczepionkę przeciw COVID-19. Johnson & Johnson ogłosił wybór potencjalnego…
CZYTAJ

Jak radzić sobie w sytuacjach stresowych związanych z COVID-19?

Żyjemy obecnie w stresujących czasach, i to bynajmniej nie z powodu szybkiego…
CZYTAJ

#DawkaWsparcia dla lekarzy walczących z pandemią COVID-19

#DawkaWsparcia dla lekarzy walczących z pandemią COVID-19. Przedsiębiorcy uruchamiają telefon wsparcia dla…
CZYTAJ