Wegański pasztet z orzechami – zaskocz bliskich na święta



Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej.
Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*.


To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.


Wegański pasztet z orzechami

Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!

Składniki:

– 180 g czerwonej soczewicy
– 1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
– 90 g kaszy jaglanej
– 50 ml oleju rzepakowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 3 goździki (w całości)
– szczypta gałki muszkatołowej
– 80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler




Wykonanie:

Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni.

Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem oraz z samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!

O Bakal:

Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana w przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego tez w swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.
Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Bo prawdziwe piękno bije z wnętrza! – Ilona Adamska w niezwykłej sesji zdjęciowej na lotnisku w Ułężu

Elegancja, styl, klasa, luksus. Tymi słowami z pewnością można określić najnowszą sesję produkcji I.D.MEDIA, którą nie tak dawno zrealizowano na…
CZYTAJ

O tych zabiegach u dentysty nie zapominaj – nawet w czasie epidemii

Wielu pacjentów odwołuje dziś wizyty lekarskie. W przypadku dolegliwości zębowych, takie podejście może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia jamy ustnej.…
CZYTAJ

Jesień i zima – złoto i srebro

Lato dawno już za nami, jednak możemy je sobie przypominać poprzez nasze ukochane boho stylizacje, które sprawdzą się również w…
CZYTAJ

Wrzody i polipy jelita, dwunastnicy oraz żołądka – uciążliwy problem nie tylko podczas epidemii

Chociaż obecnie główne wysiłki ochrony zdrowia w naszym kraju skoncentrowane są na walce z epidemią koronawirusa, warto zaznaczyć że COVID-19…
CZYTAJ

Jak zwiększyć produkcję kolagenu w skórze i pozbyć się wiotkiej skóry? – jest na to sposób!

Istnieją obszary ciała, które z wiekiem wymagają coraz większej troski. Należą do nich ramiona, brzuch, wewnętrzna strona ud czy okolice…
CZYTAJ

Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami

Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami Składniki: • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio) lub zwykłej mąki pszennej…
CZYTAJ

Białe plamki na zębach? Przyczyną może być nadmiar fluoru

Co za dużo, to nie zdrowo – to stare porzekadło można odnieść również do zdrowia naszych zębów. Jeśli pojawią się…
CZYTAJ

Choroby współistniejące pod kątem COVID-19

Zdrowie pod lupą w dobie pandemii. Lista chorób przewlekłych, jakie predysponują do ciężkiego przebiegu #COVID-19, była zapewne jednym z najczęstszych…
CZYTAJ

STYLOWO I ELEGANCKO

Czy nadszedł czas, aby zmienić swój styl? Dodać odrobinę wyrafinowania i klasy do codziennych stylizacji? Może masz nową pracę i…
CZYTAJ

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami Składniki: • 2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta) • 3 gruszki • 1 jabłko…
CZYTAJ

Jesienne otulenie: kolekcja swetrów ANGELL

Na chłodne i wietrzne dni poznańska marka ANGELL przygotował kolekcję przytulnych i ciepłych swetrów, w których zarówno jesień jak i…
CZYTAJ

Odkryj kulinarny hit: komosa ryżowa z suszoną figą na bezglutenowym chlebie

Jak przyrządzić pyszne, a przy tym zdrowe śniadanie, które doda energii na cały dzień? Postaw na komosę ryżową z suszoną…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Wrzody i polipy jelita, dwunastnicy oraz żołądka – uciążliwy problem nie tylko podczas epidemii

Chociaż obecnie główne wysiłki ochrony zdrowia w naszym kraju skoncentrowane są na…
CZYTAJ

Choroby współistniejące pod kątem COVID-19

Zdrowie pod lupą w dobie pandemii. Lista chorób przewlekłych, jakie predysponują do…
CZYTAJ

Zapalenie płuc – jak powinno wyglądać skuteczne leczenie?

Według statystyk każdego roku nawet 300 tys. osób choruje na zapalenie płuc…
CZYTAJ

Jak wzmocnić organizm – Iwona Wierzbicka

Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i…
CZYTAJ

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki…
CZYTAJ