Super przepis – ZUPA CEBULOWA!



Super przepis – ZUPA CEBULOWA! cas: 10 min. 1 godz. 6 porcji składniki na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1255.2 kJ, Wartość kaloryczna 299.7 kcal, Białko 9.5 g, Węglowodany 28.7 g, Tłuszcz 12.9 g, Cholesterol 18.6 mg, Błonnik 2.7 g

SKŁADNIKI:

– 80 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
– 500 g cebuli, przekrojonej na pół
– 20 g masła
– ½ łyżeczki soli
– 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 900 g wody
– 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
– 12 kromek bagietki, czerstwej lub innego chrupkiego pieczywa




Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić 6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać masło, sól i pieprz, dusić 10-15 min/120°C//obr. 1. Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
4. Dusić kolejne 10-15 min/120°C//obr. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
5. Dodać mąkę, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, wymieszać 10 s//obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku.
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C, funkcja grill.
7. Przelać zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Posiekać ser gruyère oraz cebulę.
2. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać sól i pieprz oraz posiekaną cebulę i ser, a następnie dusić przez około 20 minut. Delikatnie mieszać.
3. Przelać zawartość patelni do garnka, następnie dodać mąkę, wodę I koncentrat bulionu drobiowego, gotować przez 20 minut. Następnie doprawić do smaku.
4. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza, przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ