Super przepis – ZUPA CEBULOWA!



Super przepis – ZUPA CEBULOWA! cas: 10 min. 1 godz. 6 porcji składniki na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1255.2 kJ, Wartość kaloryczna 299.7 kcal, Białko 9.5 g, Węglowodany 28.7 g, Tłuszcz 12.9 g, Cholesterol 18.6 mg, Błonnik 2.7 g

SKŁADNIKI:

– 80 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
– 500 g cebuli, przekrojonej na pół
– 20 g masła
– ½ łyżeczki soli
– 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 900 g wody
– 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
– 12 kromek bagietki, czerstwej lub innego chrupkiego pieczywa




Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić 6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać masło, sól i pieprz, dusić 10-15 min/120°C//obr. 1. Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
4. Dusić kolejne 10-15 min/120°C//obr. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
5. Dodać mąkę, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, wymieszać 10 s//obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku.
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C, funkcja grill.
7. Przelać zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Posiekać ser gruyère oraz cebulę.
2. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać sól i pieprz oraz posiekaną cebulę i ser, a następnie dusić przez około 20 minut. Delikatnie mieszać.
3. Przelać zawartość patelni do garnka, następnie dodać mąkę, wodę I koncentrat bulionu drobiowego, gotować przez 20 minut. Następnie doprawić do smaku.
4. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza, przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ