Romantyczne historie od kuchni-Zupa krem z krewetek



Walentynki to dzień, w który celebrujemy najpotężniejszy i najwspanialszy z „żywiołów” – miłość. Chociaż powiedzieć „kocham” można na wiele sposobów, najbardziej romantyczne historie swój początek znajdą w kuchni. Jakie potrawy wybrać i czym zainspirować się, przygotowując walentynkową kolację?

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu. Ciekawy pomysł to nie wszystko – planując walentynkowe menu nie można zapomnieć o preferencjach smakowych naszych drugich „połówek”, ponieważ tylko w ten sposób uda nam się trafić przez żołądek do serca.

Lekki poczęstunek

Romantyczny posiłek nie musi oznaczać wystawnej, wielodaniowej uczty. Jeżeli wieczorami nie mamy w zwyczaju jeść wyjątkowo sytych posiłków, warto zdecydować się na lżejsze, ale równie smakowite potrawy. Jeżeli walentynkowy posiłek zaplanowaliśmy na późny wieczór, bardzo dobrym kulinarnym „kierunkiem” będą sałatki, np. sałatka z kozim serem i dresingiem z prażonych orzechów nerkowca. Ciekawą propozycją będą również zupy kremy – jeśli tylko lubicie owoce morza, warto przygotować, np. krem z krewetek, świetnie komponujący się z białym winem.

Kolacja z nutą prowansalską

Finezyjne połączenie nieoczywistych smaków może podpić nie jedno serce. Ciekawą propozycją dla tych, którzy planują podanie bardziej sycących potraw, będzie ryż z kurczakiem i brzoskwiniami w ziołach prowansalskich. Potrawa nie jest wyjątkowo trudna i czasochłonna w przygotowaniu, za to pozytywnie zaskoczy każdego wielbiciela ciekawych doznań smakowych.




Zupa krem z krewetek

20 min.45 min. poziom:Średni, 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2449.3 kJ, Wartość kaloryczna 585 kcal, Białko 30.3 g, Węglowodany 36.8 g, Tłuszcz 36.3 g, Tłuszcze nasycone 21.8 g, Błonnik 2.2 g, Sód 892 mg

SKŁADNIKI:

5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
30 g oleju rzepakowego
420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
400 g mleka kokosowego
250 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
1 łyżeczka sosu sojowego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła klarowanego
4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
50-60 g serka kremowego, śmietankowego
10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:

nieprzywierająca patelnia, miseczki do zupy

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać olej i 300 g krewetek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

4. Dodać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów, podgrzewać 15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, dodać 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1 mm plastry i chleb, smażyć do momentu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.

5. Do naczynia miksującego dodać serek, zmiksować 30 s/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 9.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i pozostałe 120-150 g krewetek, podgrzewać 5 min/90°C//obr. 1.

7. Dodać sok z limonki, podgrzewać 1 min/90°C//obr. 1. Przelać do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.

2. W blenderze rozrobnić czosnek, cebulę i imbir.

3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.

4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.

5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.

7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

WARIANT
• Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Hemp Care – i możesz więcej!

Sportowcy coraz częściej sięgają po produkty oraz suplementy diety zawierające wyciąg z konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Najlepszym tego przykładem…
CZYTAJ

COSEL na Sopot Fashion Day 2020

Sopot Fashion Day jest wydarzeniem cyklicznym, mającym na celu wspierać polskie, młode talenty. W ramach akcji Marka Wspiera Markę, projektantka…
CZYTAJ

690 mln ludzi na świecie cierpi głód. Świat przegrywa walkę z niedożywieniem, alarmuje UNICEF, WFP, FAO, WHO i IFAD

Z opublikowanego dziś raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie („State of Food Security and Nutrition in…
CZYTAJ

JAK STRACIĆ 5 CM W TRZY TYGODNIE? ENDERMOLOGIA DZIAŁA PRAWDZIWE CUDA!

Na piękną i zgrabną wakacyjną sylwetkę nigdy nie jest za późno, nawet jeśli wakacje już się zaczęły. Każda kobieta marzy,…
CZYTAJ

Styl romantycznej hippiski czy melancholijnej cyganki to zawsze jeden z silniejszych trendów lata

Rozwiane włosy, opalona skóra, pełen luz i muzyka w powietrzu. Tak smakuje lato! Gdziekolwiek go nie spędzasz masz prawo do…
CZYTAJ

Bezglutenowy pudding z napojem waniliowym

Bezglutenowy pudding z napojem waniliowym Składniki: • 2 szklanki bezglutenowego waniliowego napoju sojowego (np. marki Ocelio) • 2 szklanki korzenia…
CZYTAJ

Co zjeść po treningu? Podpowiadamy!

Najczęstszą formą aktywności wśród Polaków jest jazda na rowerze i pływanie. Popularnością cieszą się także ćwiczenia w domu oraz bieganie…
CZYTAJ

Zaćma to groźna choroba oczu! Nie lekceważ jej objawów!

Zaćma – to jedna z najbardziej znanych, a zarazem najgroźniejszych chorób oczu. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia cierpi na nią…
CZYTAJ

Jak się ubrać na wesele ? Stylizacje, które pomogą Ci dokonać wyboru!

Jak się ubrać na wesele ? Stylizacje, które pomogą Ci dokonać wyboru! Zaproszenie na wesele zawsze wiąże się wielką ekscytacją…
CZYTAJ

POSTAW NA PIĘKNE USTA, O JAKICH ZAWSZE MARZYŁAŚ!

Kształtne usta to marzenie wielu kobiet, niezależnie od wieku. Chcemy nie tylko, aby były symetryczne i pełne, ale również nawilżone…
CZYTAJ

Kwas hialuronowy – fakty i mity

Kwas hialuronowy nieodzownie kojarzy się z medycyną estetyczną, jako skuteczna broń w walce ze starzejącą się skórą. Jednak to nie…
CZYTAJ

Jakie zabiegi medycyny estetycznej można wykonywać latem?

Powszechnie uważa się, że latem nie można wykonywać praktycznie żadnych zabiegów medycyny estetycznej. To za sprawą oddziaływania mocnego promieniowania UV,…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

690 mln ludzi na świecie cierpi głód. Świat przegrywa walkę z niedożywieniem, alarmuje UNICEF, WFP, FAO, WHO i IFAD

Z opublikowanego dziś raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na…
CZYTAJ

Zaćma to groźna choroba oczu! Nie lekceważ jej objawów!

Zaćma – to jedna z najbardziej znanych, a zarazem najgroźniejszych chorób oczu.…
CZYTAJ

Zapomnij o komarach – jest Bobica!

Pomimo wiosennej suszy nawiedziła nas plaga komarów. Jak skutecznie odstraszyć niechcianych, bzyczacych…
CZYTAJ

Hemp Care – na zdrowie!

Szukasz dla siebie lub twojego czworonożnego przyjaciela naturalnych produktów korzystnie wpływających na…
CZYTAJ

Dysfunkcje ruchu, które utrudniają funkcjonowanie – operacje ortopedyczne w dobie epidemii

Sytuacja wywołana #koronawirus wpłynęła na wiele aspektów naszego życia, w tym także…
CZYTAJ