Romantyczne historie od kuchni-Zupa krem z krewetek



Walentynki to dzień, w który celebrujemy najpotężniejszy i najwspanialszy z „żywiołów” – miłość. Chociaż powiedzieć „kocham” można na wiele sposobów, najbardziej romantyczne historie swój początek znajdą w kuchni. Jakie potrawy wybrać i czym zainspirować się, przygotowując walentynkową kolację?

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu. Ciekawy pomysł to nie wszystko – planując walentynkowe menu nie można zapomnieć o preferencjach smakowych naszych drugich „połówek”, ponieważ tylko w ten sposób uda nam się trafić przez żołądek do serca.

Lekki poczęstunek

Romantyczny posiłek nie musi oznaczać wystawnej, wielodaniowej uczty. Jeżeli wieczorami nie mamy w zwyczaju jeść wyjątkowo sytych posiłków, warto zdecydować się na lżejsze, ale równie smakowite potrawy. Jeżeli walentynkowy posiłek zaplanowaliśmy na późny wieczór, bardzo dobrym kulinarnym „kierunkiem” będą sałatki, np. sałatka z kozim serem i dresingiem z prażonych orzechów nerkowca. Ciekawą propozycją będą również zupy kremy – jeśli tylko lubicie owoce morza, warto przygotować, np. krem z krewetek, świetnie komponujący się z białym winem.

Kolacja z nutą prowansalską

Finezyjne połączenie nieoczywistych smaków może podpić nie jedno serce. Ciekawą propozycją dla tych, którzy planują podanie bardziej sycących potraw, będzie ryż z kurczakiem i brzoskwiniami w ziołach prowansalskich. Potrawa nie jest wyjątkowo trudna i czasochłonna w przygotowaniu, za to pozytywnie zaskoczy każdego wielbiciela ciekawych doznań smakowych.




Zupa krem z krewetek

20 min.45 min. poziom:Średni, 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2449.3 kJ, Wartość kaloryczna 585 kcal, Białko 30.3 g, Węglowodany 36.8 g, Tłuszcz 36.3 g, Tłuszcze nasycone 21.8 g, Błonnik 2.2 g, Sód 892 mg

SKŁADNIKI:

5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
30 g oleju rzepakowego
420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
400 g mleka kokosowego
250 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
1 łyżeczka sosu sojowego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła klarowanego
4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
50-60 g serka kremowego, śmietankowego
10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:

nieprzywierająca patelnia, miseczki do zupy

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać olej i 300 g krewetek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

4. Dodać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów, podgrzewać 15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, dodać 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1 mm plastry i chleb, smażyć do momentu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.

5. Do naczynia miksującego dodać serek, zmiksować 30 s/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 9.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i pozostałe 120-150 g krewetek, podgrzewać 5 min/90°C//obr. 1.

7. Dodać sok z limonki, podgrzewać 1 min/90°C//obr. 1. Przelać do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.

2. W blenderze rozrobnić czosnek, cebulę i imbir.

3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.

4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.

5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.

7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

WARIANT
• Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Nitkowanie zębów – im częściej, tym lepiej

Wiele osób wciąż uważa, że nitkowanie zębów to czynność „dodatkowa”, bądź zupełnie nadprogramowa w trakcie codziennego rytuału pielęgnacji jamy ustnej.…
CZYTAJ

Afirmuj swoje ciało – bądź body positive!

Afirmuj swoje ciało – bądź body positive! „Sadzę, że się zakochałam. W sobie samej” (I think I’m in love /…
CZYTAJ

Są skuteczne i przyjemne w stosowaniu, aż 98% wszystkich składników jest pochodzenia naturalnego!

Są skuteczne i przyjemne w stosowaniu, aż 98% wszystkich składników jest pochodzenia naturalnego! Wyróżniają się certyfikatem, mają zdrowy skład i…
CZYTAJ

Mobbing w szkole – jak chronić przed nim nasze dzieci?

Trwają ferie zimowe. To dla dzieci czas odpoczynku od obowiązków i nauki. Większość z nich smuci się na myśl o…
CZYTAJ

Jak przywołać słoneczne dni lata? Zasmakuj czereśni suszonych Helio Natura!

W linii bakalii bez konserwantów HELIO Natura pojawiła się kolejna SUPER NOWOŚĆ 2020: naturalnie suszone, nie kandyzowane – Czereśnie HELIO…
CZYTAJ

Odmładzający krem pod oczy ze złotem monojonowym Au100 – seria Golden Touch Invex Remedies

Jeżeli przyjrzymy się swojej twarzy, zauważymy, że najdelikatniejsza i najcieńsza jest skóra okolic oczu. To dlatego właśnie tam najwcześniej pojawiają…
CZYTAJ

Jak żyć bez lęku. 101 sposobów, aby się uwolnić od niepokoju, fobii, ataków paniki

Jak żyć bez lęku. 101 sposobów, aby się uwolnić od niepokoju, fobii, ataków paniki. Lęk i niepokój mogą nas osaczać,…
CZYTAJ

23 lutego – Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

23 lutego - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Wg prognoz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w ciągu najbliższych 10 lat depresja…
CZYTAJ

Higienizacja zębów – Na czym polega i dlaczego tak ważne jest wykonywanie tego zabiegu

Szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznych, mycie języka oraz regularne wizyty u stomatologa nie zawsze wystarczą, by nasze zęby były idealnie…
CZYTAJ

Innowacyjna medycyna w służbie zdrowia mężczyzn

Nowoczesne technologie zmieniają nasze życie. Niemal każdego dnia możemy usłyszeć o kolejnych rozwiązaniach, które mogą usprawniać lub ułatwiać wiele aspektów…
CZYTAJ

Drugi poród – większy strach

Pierwszy poród to zawsze wielka niewiadoma. Strach przed nieznanym. Drugi, i każdy kolejny, to obawa przed tym, co już raz…
CZYTAJ

Jak obudzić swoją skórę z zimowego snu? – specjaliści medycyny estetycznej radzą

Szara, zmęczona, matowa, sucha, wiotka, z pojawiającymi się nowymi i pogłębiającymi się, już obecnymi zmarszczkami – tak najczęściej opisują swoja…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak żyć bez lęku. 101 sposobów, aby się uwolnić od niepokoju, fobii, ataków paniki

Jak żyć bez lęku. 101 sposobów, aby się uwolnić od niepokoju, fobii,…
CZYTAJ

23 lutego – Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

23 lutego - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Wg prognoz Światowej Organizacji…
CZYTAJ

Innowacyjna medycyna w służbie zdrowia mężczyzn

Nowoczesne technologie zmieniają nasze życie. Niemal każdego dnia możemy usłyszeć o kolejnych…
CZYTAJ

Nawet 45 proc. kontuzji, których doznajemy uprawiając sporty zimowe, to urazy kolana

Pamiątka z ferii: uraz kolana. Ból, obrzęk, ograniczenia możliwości ruchu kończyny lub…
CZYTAJ

MATEUSZ DAMIĘCKI CHCE ZEBRAĆ MILIONY… NA NAJDROŻSZY LEK ŚWIATA…DZIĘKI SKAKANCE!

9 milionów złotych - tyle potrzeba, by uratować życie 16-miesięcznego Kacperka Boruty,…
CZYTAJ