Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3-KORECZKI Z SALAMI, MARYNOWANYCH WARZYW I SERA PLEŚNIOWEGO



Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3-KORECZKI Z SALAMI, MARYNOWANYCH WARZYW I SERA PLEŚNIOWEGO

Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Obchody trwają aż do Wielkiego Postu, który poprzedzają ostatki. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć. Oprócz tanecznej muzyki, odpowiedniego przystrojenia domu i zaplanowania rozrywek, bardzo ważne jest też smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby oczarować zgromadzonych. W naszym menu ponadczasowe koreczki, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie oraz pyszna sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym.

Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Poczęstunek powinien być zorganizowany w formie szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera oraz nakłada sobie, co i ile chce. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się przekąski mięsne – są sycące i dodają energii.

– Każdy z nas z pewnością bawił się na niejednym domowym przyjęciu, gdzie serwowane były koreczki. Zamiast klasycznych, warto przygotować koreczki z salami, pokrojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowych, czarną oliwką i papryką marynowaną z dodatkiem sera pleśniowego. Wyróżnią się swoją oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także smakowite, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami. Natomiast sałatka z szynkową z kurczaka, zwieńczona przepysznym, aromatycznym sosem koktajlowym i udekorowana kaparami oraz płatkami chilli z pewnością nasyci gości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




Oto nasze propozycje, którymi z pewnością zachwycisz wszystkich zaproszonych:

KORECZKI Z SALAMI, MARYNOWANYCH WARZYW I SERA PLEŚNIOWEGO

Składniki:

– opakowanie salami w przyprawach ZM Pekpol
– kilka kromek pumpernikla
– papryka marynowana
– oliwki czarne
– ogóreczki konserwowe
– 200 g sera pleśniowego

Przygotowanie:

Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami – spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ