Wegański styl życia dla początkujących – WEGE KOTLECIKI PIETRUSZKOWE



Wegański styl życia dla początkujących. Szacuje się, że ponad milion Polaków to wegetarianie lub weganie, a kolejne dwa miliony planują przejść w tym roku na dietę bezmięsną. Można przypuszczać, że wynika to przede wszystkim z większej świadomości konsumentów, którym coraz bardziej zależy na tym, by troszczyć się o środowisko. Globalne trendy związane z wegańskim stylem życia sprawiają, że coraz łatwiej jest przejść na „zieloną stronę mocy”. Jak zacząć swoją wielką przygodę z kuchnią roślinną?

Weganizm a wegetarianizm – jaka jest różnica?

Dieta wegańska bazuje wyłącznie na produktach roślinnych. Oznacza to, że oprócz mięsa wykluczone w niej są także wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego, np. jaja oraz nabiał. To właśnie odróżnia ją od nieco mniej restrykcyjnej kuchni wegetariańskiej. Pozornie może się więc wydawać, że dieta wegańska jest dość monotonna i mało zróżnicowana. Nic bardziej mylnego! Z pomocą różnego rodzaju warzyw i owoców uda się nam skomponować pyszne, pełnowartościowe i pomysłowe posiłki. Przekąski, dania główne, śniadania i kolacje, desery – produkty wegańskie dostępne w sklepach lub z własnych ogródków pozwolą nam przygotować danie na każdą okazję. Ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia.

Zdrowy i odpowiedzialny styl życia

Wprowadzenie do swojej diety posiłków złożonych w pełni z produktów roślinnych zmniejsza ryzyko wystąpienia, m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet otyłości, które obecnie uważa się już za choroby cywilizacyjne. Sekret tkwi oczywiście w naturze – rośliny pozwalają dostarczyć organizmowi białko, minerały i witaminy, ograniczając jednocześnie szkodliwe kwasy tłuszczowe i cholesterol.

Rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych to także odpowiedzialna i niezwykle ważna decyzja wynikająca z troski o środowisko w dobie trwającego kryzysu klimatycznego. Przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do produkcji dużej ilości gazów cieplarnianych, wykorzystywania olbrzymich zasobów wody, zajmowania terenów rolniczych oraz generowania zanieczyszczeń. Co więcej, przejście na „zieloną stronę mocy” może być również podyktowane względami etycznymi – zwierzęta w hodowlach przemysłowych bardzo często cierpią w skutek braku odpowiednich warunków. Zmiana stylu życia może znacząco ograniczyć występowanie tego problemu.

Kolorowa kuchnia wegańska

Możliwości zastosowania roślin, jako wyłącznych składników posiłków, są niezliczone. Co więcej, z powodzeniem można zastąpić nimi niemal każde danie mięsne. Najczęściej wykorzystywanymi w kuchni wegańskiej produktami są wszelkiego rodzaju strączki: fasola, ciecierzyca, soczewica czy soja. Do popularnych, roślinnych składników wegańskiej diety należą oczywiście wszystkie warzywa i owoce, bakalie, kasze, zioła i wiele, wiele innych. Kulinarnym inspiracjom nie ma końca!

Oprócz oczywistego, wegańskiego burgera z kotletem sojowym lub buraczanym zamiast wołowego, przez wyśmienite wegańskie zupy, pasty i warzywne wariacje makaronów, po słodkie desery – wiele wyśmienitych, roślinnych propozycji znajduje się w najnowszej książce „Wege energia” autorstwa Katarzyny Gubały. Przepisy, skomponowane zgodnie z porami roku, pozwalają na wykorzystanie sezonowych produktów i przyrządzenie smacznego jadłospisu na cały dzień niezależnie od panującego okresu.




KOTLECIKI PIETRUSZKOWE

czas: 25 min. poziom: Średni, 8 sztuk, na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 333.1 kJ, Wartość kaloryczna 79.6 kcal, Białko 2.9 g, Węglowodany 8 g, Tłuszcz 3.8 g, Tłuszcze nasycone 0.4 g, Błonnik 2.5 g, Sód 270.8 mg

SKŁADNIKI:

– 2-3 ząbki czosnku
– 15-20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
– 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
– 30 g mąki pszennej
– ½-1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
– ¾ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
– olej rzepakowy, ilość do smażenia

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać ciecierzycę, mąkę, kmin rzymski, sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 10 s/obr. 4.5. Masę przełożyć do innego naczynia, uformować z niej kotlety (8 sztuk, Ø 3 cm), delikatnie je spłaszczyć. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. dowolną surówką i ziemniakami lub z hummusem, pitą i świeżymi warzywami.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZANIA THERMOMIX

1. Natkę pietruszki i czosnek posiekać na drobno
2. Rozdrobnić blenderem ciecierzycę, dodając do niej mąkę, kmin rzymski, sól i pieprz
3. Połączyć wszystkie składniki i ponownie rozdrobnić blenderem
4. Z powstałej masy uformować kotleciki (8 sztuk o średnicy 3 cm)
5. Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć kotleciki aż do osiągnięcia złotobrązowej barwy
6. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. dowolną surówką i ziemniakami lub z hummusem, pitą i świeżymi warzywami.

MEDIA

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ