Jak zyskać energię zimą? Dbaj o odporność naturalnymi sposobami-Zielone miski mocy



Zima trwa w najlepsze i choć na dobre nie dała nam się jeszcze we znaki, najwyższa pora zatroszczyć się o stan swojego organizmu. Dzięki temu, gdy temperatura zacznie gwałtownie pikować w dół, mniej odczujemy spadki energii, będziemy też bardziej odporni na wszelkiego rodzaju infekcje, których szczególnie w tym okresie nie brakuje.

Gdy słupki rtęci spadają poniżej zera, rozpoczyna się idealny czas dla rozwoju wszelkiego rodzaju wirusów i bakterii, które atakują nas ze zdwojoną siłą. I choć sama niska temperatura nie sprawia, że choroba jest murowana, to właśnie zimą jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Na pewno zachowaniu optymalnego zdrowia nie sprzyjają wychłodzenia organizmu, dieta pozbawiona witamin i minerałów czy niedostateczna ilość promieni słonecznych. Jest jednak dobra wiadomość – ze wszystkim możemy sobie poradzić, i to bez dużych nakładów finansowych czy czasowych.

Oto domowe sposoby na odporność! Weź oddech

Zimą spragnieni jesteśmy ciepła, a już szczególnie, gdy wcześniej przemarzliśmy na dworze. Suche pomieszczenia i wysokie temperatury nie sprzyjają jednak odpowiedniemu nawilżeniu śluzówek dróg oddechowych, są za to najlepszym środowiskiem do rozwoju dla wirusów i bakterii. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że nie zapomnimy by codziennie rano i wieczorem, gdy w powietrzu jest najwięcej wilgoci, otworzyć okno dosłownie na kilka minut bądź zaopatrzyć się w oczyszczacz powietrza.

Przy pierwszej opcji należy wcześniej zakręcić kaloryfery i unikać przeciągów, by nie dopuścić do wyziębienia ścian czy uszkodzenia sprzętu elektronicznego. Z kolei, gdy na dworze szaleje smog, warto skorzystać ze wspomnianego oczyszczacza powietrza albo przychylnym okiem spojrzeć na rośliny, które radzą sobie z usuwaniem niechcianych zanieczyszczeń. Korzystając z rad naszych mam i babci można także powiesić na kaloryferze pojemnik z wodą czy mokre ręczniki.

Hartuj ciało, duch Ci podziękuje

Ruch na świeżym powietrzu to podstawa, bez względu na porę roku. Niezależnie czy zdecydujesz się na długi spacer, czy wybierzesz uprawianie sportu, Twój organizm odczuje zbawienny wpływ przebywania na dworze. Wystarczy wymienić chociażby zwiększoną odporność na skoki temperatur czy wytrzymałość na niesprzyjającą pogodę. Organizm hartować możemy także w domowym zaciszu.

Naprzemienny prysznic (raz ciepła, raz zimna woda – jak widać trik pomocny nie tylko w walce z cellulitem) czy brodzenie przez kilka minut w zimnej wodzie, to tylko niektóre patenty na wzmocnienie układu immunologicznego i dodanie energii, szczególnie o poranku. W hartowaniu nie bez znaczenia jest sposób ubierania się.

Przegrzanie się np. podczas uprawiania sportu będzie skutkować poceniem i zmianą temperatury, a co za tym idzie zajdą idealne warunki do rozwoju infekcji. Dlatego sztuką jest dobór garderoby na „cebulkę” i manewrowanie ubiorem stosownie do zastanych warunków. Dodatkowy argument dla nieprzekonanych? Hartowanie organizmu nie tylko wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa też na funkcjonowanie układów krążenia czy nerwowego, jak również na przemianę materii i wydajność pracy.

Jedz dla zdrowia

Wydaje się, że na dobre minęła era, gdy troska o dietę nierozerwalnie związana była z chęcią zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Dziś nie jest już tajemnicą, że nasza dieta, rozumiana jako prawidłowe nawyki żywieniowe ma niebagatelne znaczenie dla stanu organizmu, w tym funkcjonowania systemu immunologicznego. Jakie produkty szczególnie sprzyjają wzmacnianiu odporności? W naszym menu nie może zabraknąć źródeł białka – ich optymalna dawka to ok. 25% dziennego spożycia kalorycznego.

Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, radzi: – Poza rybami, owocami morza, produktami sojowymi i strączkami, pamiętajmy o zielonych warzywach liściastych i mało jeszcze popularnej spirulinie, która dba o produkcję przeciwciał – pogromców wirusów i bakterii. Włączyć ją do diety możemy np. poprzez dodanie do sosów, sałatek czy koktajli. Pozytywnie na układ immunologiczny wpływa także beta-karoten i witamina C. Pokaźne ich ilości znajdziemy w jarmużu i szpinaku.




Zielone miski mocy

Składniki:

– Green Drink marki Eisberg (rukola, sałata rzymska, marchew, jarmuż, szpinak) – 160 g
– 1 duży banan
– awokado
– sok z cytryny
– 2 kiwi
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki spiruliny
– szklanka wody

do dekoracji:

– jabłko
– wiórki kokosowe
– orzechy włoskie
– siemię lniane

Przygotowanie:

Gotową mieszankę Green Drink wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Podawać w miseczkach dekorując według uznania.


Katarzyna Głębocka ekspert marki Eisberg

NOWOŚĆ – Włoski sposób na pozbycie się wiotkości skóry i rozstępów z wykorzystaniem mocy sześciu aminokwasów

Lato to czas, kiedy odsłaniamy więcej ciała. Niestety wiele z nas z roku na rok zauważa, że skórze ramion, ud…
CZYTAJ

Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy

Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości:…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu zakazania niebezpiecznych praktyk, w tym nieformalnego recyklingu akumulatorów…
CZYTAJ

Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa – konieczna czy niebezpieczna?

Wizyta u stomatologa podczas pandemii #koronawirus - konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w Polsce i na świecie #pandemia koronawirusa sprawiła, że…
CZYTAJ

Styl według Amal Clooney

Styl według Amal Clooney! Wśród światowych aktorek, piosenkarek i celebrytek niekwestionowaną ikona mody jest Amal Clooney. Wielka miłość George Clooney’a.…
CZYTAJ

Boom na zabiegi odmładzające, czyli medycyna estetyczna po pandemii

Ze względu na epidemię koronawirusa wiele branż zanotowało spadki przychodów, a część firm musiała wstrzymać swoje działania lub mocno ograniczyć…
CZYTAJ

Nie zwlekaj z wizytą u dentysty – pomimo pandemii!

Wiele problemów stomatologicznych wymaga natychmiastowej reakcji, a odkładanie leczenia w czasie może prowadzić do groźnych powikłań. Zamiast więc czekać na…
CZYTAJ

Katastrofalny wpływ pandemii na niedożywienie u dzieci. W 2020 r. roku ich liczba może być najwyższa w tym tysiącleciu

Jeszcze w tym roku, liczba dzieci poniżej 5. roku życia dotkniętych zaburzeniem przyrostu masy ciała spowodowanym niedożywieniem, może się zwiększyć…
CZYTAJ

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) a rak wątrobowokomórkowy

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. Ta grupa chorób zakaźnych wątroby (typy A, B, C, D, E…
CZYTAJ

Mycie zębów dla opornych – czyli co każdy wiedzieć powinien

Choć od wynalezienia szczoteczki do zębów mija równo 250 lat to próchnica wciąż jest jedną z najpowszechniejszych chorób na kuli…
CZYTAJ

KRAYNA – kosmetyki w 100 % wegańskie!

Pomysł na stworzenie wyjątkowej marki kosmetyków, które będą w 100% roślinne i wegańskie zaczął kiełkować się w naszych głowach już…
CZYTAJ

Twoja nowonarodzona skóra czyli letnia biostymulacja – NOWOŚĆ

Lato to czas, w którym zwykle rezygnujemy z inwazyjnych zabiegów medycyny estetycznej na rzecz takich rozwiązań, które w naturalny sposób…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ

Katastrofalny wpływ pandemii na niedożywienie u dzieci. W 2020 r. roku ich liczba może być najwyższa w tym tysiącleciu

Jeszcze w tym roku, liczba dzieci poniżej 5. roku życia dotkniętych zaburzeniem…
CZYTAJ

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) a rak wątrobowokomórkowy

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. Ta grupa chorób…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – jak radzić sobie z tym problemem?

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekła (trwająca co najmniej trzy miesiące) idiopatyczna…
CZYTAJ

690 mln ludzi na świecie cierpi głód. Świat przegrywa walkę z niedożywieniem, alarmuje UNICEF, WFP, FAO, WHO i IFAD

Z opublikowanego dziś raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na…
CZYTAJ