Burrito z sosem Roleski Trinidad Scorpion



Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego sprawdzi się jako dodatek do większości posiłków i w diecie każdego prawdziwego fana ekstremalnie ostrej kuchni.
Trinidad Scorpion od Roleski z linii sosów ostrych ma w swoim składzie chilli oraz suszoną papryczkę Trinidad Scorpion.

Swoją nazwę zawdzięcza ona wyspie, z której pochodzi oraz kształtowi przypominającemu odwłok skorpiona – jednego z najgroźniejszych pajęczaków na świecie, którego jad wykazuje działanie neurotoksyczne. Ostrość pojawia się z opóźnieniem, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością dodanego składnika.

Trinidad Scorpion od Roleski to sposób na podkręcenie smaku wielu potraw. Można go użyć do domowego hamburgera, hot doga, wołowiny, dań meksykańskich czy innej strawy wprost z piekielnej kuchni – naszym faworytem jest śniadaniowe burrito z dodatkiem awokado, jajka i salsy pomidorowej.

Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż. Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz – w wersji śniadaniowej – z jajkiem.




Burrito z awokado, jajkiem i salsą pomidorową z dodatkiem sosu Trinidad Scorpion Roleski

Składniki (4 porcje):

– 4 tortille pełnoziarniste
– 2 dojrzałe awokado
– 6 jajek
– 2 łyżki masła
– 2 duże pomidory
– sok z połowy limonki
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 cebula
– 1 garść świeżej kolendry
– kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion Roleski
– sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.
3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.
4. Na suchej patelni rumienimy tortille.
5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością SOSU TRINIDAD SCORPION, na środku wykładamy kawałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ