Tarta z pasztetem w wytrwanym wydaniu – idealna na święta



Podczas Świat Bożego Narodzenia na polskich stołach goszczą różnego rodzaju mięsa i przygotowane z nich potrawy. Jedną z takich klasycznych, ale bardziej wykwintnych, jest mięsny pasztet, który w Polsce podaje się właśnie na specjalne okazje. Jeśli chciałabyś go podać w nieco innej niż tradycyjna formie, zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wykwintną tartę.

Chociaż pasztet przyrządzali już starożytni Rzymianie, to przyjmuje się, że współczesne receptury na jego przygotowanie pochodzą z Francji. Swoją dzisiejszą sławę pasztet zdobył za sprawą króla Ludwika XIV, który na swoim dworze zatrudniał najlepszych pasztetników. Jego popularność dotarła także do polskich dworów szlacheckich, gdzie już w XVI wieku chętnie go kosztowano. Dziś, tym wyśmienitym daniem zajadamy się wszyscy – pasztet gości na naszych stołach zwłaszcza podczas doniosłych rodzinnych uroczystości i świąt. Współczesne pasztety różnią się i formą i rozmiarami, ale są równie wyśmienite w smaku.

– Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet, np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




TARTA Z PASZTETEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

– 1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
– 1 garść orzechów włoskich
– 500 g mąki pszennej
– 250 g zimnego masła
– 100 g zimnej wody
– 2 łyżki soli
– natka pietruszki

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

SUPER NOWOŚĆ! DAKTYLE Deglet Nour!

Co będziemy jeść w 2020? Zdrowe przekąski… naturalnie! Owoce suszone, orzechy i nasiona HELIO Natura to w 100% naturalne bakalie…
CZYTAJ

Pielęgnacja cery to codzienne wyzwanie dla każdej z nas! WYGŁADZAJĄCY krem do twarzy na dzień

Pielęgnacja cery to codzienne wyzwanie dla każdej z nas. Posiadamy różne jej typy: suchą, tłustą, mieszaną… jednak każda z nich…
CZYTAJ

Dodatek do prania w niskich temperaturach – „by pranie było naprawdę czyste”

Allergoff® Wash dodatek do prania w niskich temperaturach – „by pranie było naprawdę czyste”. Jeżeli mamy w domu osobę ze…
CZYTAJ

Badania dla babci i dziadka

Instytucja babci i dziadka jest nieoceniona. Pomoc, wsparcie i troska na co dzień, bezwarunkowa miłość, mądrość życiowa… Z okazji Dnia…
CZYTAJ

Niech żyje… studniówka !

Klasa maturalna bez wątpienia kojarzy się z ogromem nauki, planowaniem przyszłości, najdłuższymi wakacjami oraz....studniówką! Jeżeli nadal nie masz w co…
CZYTAJ

Gładka skóra? To pestka!

Masz wrażliwą cerę i szukasz produktów, które gwarantują delikatną pielęgnację? Lubisz naturalne kosmetyki? Masz już dość preparatów, których efekty nie…
CZYTAJ

Lacrime d’Oro – biżuteria z charakterem!

Cenisz sobie nowoczesność, klasę i styl? Szukasz sposobu na podkreślenie własnej, niepowtarzalnej osobowości? Jeśli tak - biżuteria nowej polskiej marki…
CZYTAJ

Poznaj najnowszą kolekcję lakierów hybrydowych – hi Sparkle

Brokatowe szaleństwo - to już! Trwa karnawał, a jedno z Twoich postanowień noworocznych powinno brzmieć: „w tym roku chcę błyszczeć…
CZYTAJ

Burrito z sosem Roleski Trinidad Scorpion

Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego…
CZYTAJ

Rozświetlona, promienna cera w środku zimy? Tak, to możliwe!

ROZŚWIETLONA, PROMIENNA CERA W ŚRODKU ZIMY? TAK, TO MOŻLIWE! Początek roku to trudny czas dla naszej skóry, która często zalicza…
CZYTAJ

Napój – Świetlista cera!

NAPÓJ "ŚWIETLISTA CERA" 6 szklanek (150 ml każda), na 1 szklankę (150 ml): Wartość kaloryczna 210 kJ, Wartość kaloryczna 50…
CZYTAJ

Co czeka Was na Targach WOW Fashion Select? Nowa odsłona już 15 marca 2020 r!

Czujecie niedosyt po premierowej edycji, która odbyła się we wrześniu 2019 roku? My także! Dlatego specjalnie dla Was, we współpracy…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Badania dla babci i dziadka

Instytucja babci i dziadka jest nieoceniona. Pomoc, wsparcie i troska na co…
CZYTAJ

Guzy jajników – co mogą oznaczać, jak je diagnozować i leczyć?

Guzy jajników budzą duży niepokój. Tymczasem w większości przypadków są to zmiany…
CZYTAJ

Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – jak wyglądają testy wodorowe?

„Ale się przejadłem” – to zdanie często wypowiadamy nie tylko w czasie…
CZYTAJ

Polak na stoku – nieprzygotowany fizycznie, narażony na kontuzje

29 proc. dorosłych Polaków jeździ na nartach lub snowboardzie, ale tylko co…
CZYTAJ

Czy kobiety i mężczyźni widzą… inaczej?

Powszechnie uważa się, że mężczyźni rozróżniają o wiele mniej kolorów niż kobiety.…
CZYTAJ