Leksykon warzyw liściastych, czyli zdrowa dawka wiedzy



Ze względu na niską kaloryczność warzywa liściaste często kojarzą się z przysmakiem osób na diecie. Jednak z uwagi na bogactwo składników odżywczych, a także niezliczone możliwości przyrządzania, warto włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy to narażeni jesteśmy na spadki odporności.

Jarmuż

Jego kędzierzawe liście kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników mineralnych. Niedawno traktowany jedynie jako roślina ozdobna, powraca do łask i na polskie stoły. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy ma silne działanie antynowotworowe. Regularne spożywanie jarmużu może zapobiec wielu groźnym chorobom m.in. układu krążenia czy żołądka. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, natomiast witamina A poprawia kondycję skóry, paznokci i dba o dobry wzrok.

Młode delikatne listki można spożywać na surowo. Starsze najlepiej gotować na parze nie dłużej niż 4 minuty, dzięki czemu zmiękną, nie tracąc cennych minerałów. Jarmuż stanowi idealne połączenie z serami o zdecydowanym smaku np. z fetą albo serami pleśniowymi. Na słodko to warzywo polubi się praktycznie z każdym owocem, kiedy zostanie zaserwowany
w postaci koktajlu.

Szpinak

Już starożytni Persowie wiedzieli o zdrowotnych właściwościach szpinaku. Zanim trafił na nasze talerze, z Persji powędrował do Chin, a następnie do Hiszpanii. Stamtąd wraz z Katarzyną Medycejską dotarł do Francji przy okazji jej zaślubin z władcą kraju nad Loarą. Niepozorne, drobne listki szpinaku bogate są w minerały i witaminy. Cechuje je także charakterystyczny smak. Podobnie jak jarmuż, szpinak wykazuje właściwości antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli beta-karotenu oraz witaminy C.

Magnez występujący w szpinaku kojąco wpływa na system nerwowy, natomiast żelazo wspomaga leczenie anemii. Szpinak jest polecany także w diecie osób z nadciśnieniem ze względu na zawartość potasu, regulującego pracę serca. To chyba najwdzięczniejsze liściaste warzywo jeśli chodzi o jego przyrządzanie. Można jeść go na surowo w sałatkach, dusić na farsz do pierogów czy naleśników, zapiekać z makaronem albo ziemniakami. Smażony na maśle z czosnkiem i przyprawami stanowi świetny dodatek do głównego dania. Ze względu na uniwersalny smak, można przyrządzać go również na słodko w formie ciasta szpinakowego, lodów czy zielonych koktajli z dodatkiem owoców.

Sałata rzymska

Jak podpowiada nazwa tego warzywa jest ono głównym składnikiem słynnej sałatki Cezar. Kruche soczyste liście mają delikatny smak z wyczuwalną nutką słodyczy. Sałata rzymska często nazywana jest również długolistną z uwagi na kształt liści. Warzywo doskonale wpływa zarówno na kondycję naszej skóry (dzięki zawartości witaminy A), ale także dba o silne kości (witamina K) i odporność (witamina C), obniżając ryzyko chorób serca (potas).

Pierwiastkiem, który zainteresuje osoby walczące z nadmiernymi kilogramami jest chrom, skutecznie hamujący apetyt na słodycze. Sałata rzymska jest jedną z dwóch sałat które nadają się do smażenia bądź grillowania. Ponadto charakteryzuje ją duża wytrzymałość i jędrność, dzięki czemu może być serwowana z cięższymi dressingami (np. na bazie majonezu) bez obawy, że szybko straci na świeżości.




Rukola

Jedna z bardziej aromatycznych sałat. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg, już starożytni Rzymianie uważali rukolę za afrodyzjak. Możliwe, że właśnie przez jej orzeźwiający, pobudzający smak, orzechowy i delikatnie pikantny. Uwielbiana przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej, coraz częściej gości również w polskich kuchniach. Rukola wspomaga proces trawienia, dzięki czemu posiłek podany w jej asyście nie będzie nam długo zalegać na żołądku.

Za jej charakterystyczny smak odpowiadają aminokwasy siarkowe, które działają na organizm oczyszczająco oraz antywirusowo. W sałatkach świetnie komponuje się z mocnymi w smaku serami (np. kozim lub pleśniowym) i orzechami. Odważniejszym połączeniem będą na przykład truskawki lub cytrusy, które swoją słodyczą świetnie skontrastują gorzkawy smak rukoli. W kuchni włoskiej świeżą rukolę znajdziemy na pizzy w towarzystwie parmezanu i pomidorków koktajlowych, a także w formie pesto jako alternatywę dla bazylii.

Cykoria

Specyficzny gorzkawy smak cykorii sprawia, że często podchodzimy zbyt ostrożnie do tego warzywa. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ w jej jędrnych i chrupiących listkach znajdują się pokłady składników odżywczych, a jej smak można ciekawie komponować według własnego upodobania. Cykoria wspiera pracę układu trawiennego, pobudzając wątrobę do zwiększonej produkcji żółci, a także wspomaga pracę jelit.

Spożywanie cykorii poleca się kobietom karmiącym, ponieważ zawarte w niej składniki zwiększają produkcję mleka. Po cykorię powinny sięgać także osoby z cukrzycą, ponieważ skutecznie reguluje poziom cukru we krwi. Najlepsza jest na surowo – chrupiąca i soczysta w zestawieniu z serami orzechami, ale także z gruszką czy jabłkiem. Jej liście mogą zastąpić miseczki, w których zaserwujemy wytrawną przystawkę. Cykorię podobnie jak sałatę rzymską można piec lub smażyć.

W okresie jesiennym warto zwiększyć udział warzyw liściastych w naszej diecie. Ekspertka marki Eisberg Katarzyna Głębocka podpowiada: – Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych.

ZOBACZ TAKŻE

SUPER NOWOŚĆ! DAKTYLE Deglet Nour!

Co będziemy jeść w 2020? Zdrowe przekąski… naturalnie! Owoce suszone, orzechy i nasiona HELIO Natura to w 100% naturalne bakalie…
CZYTAJ

Pielęgnacja cery to codzienne wyzwanie dla każdej z nas! WYGŁADZAJĄCY krem do twarzy na dzień

Pielęgnacja cery to codzienne wyzwanie dla każdej z nas. Posiadamy różne jej typy: suchą, tłustą, mieszaną… jednak każda z nich…
CZYTAJ

Dodatek do prania w niskich temperaturach – „by pranie było naprawdę czyste”

Allergoff® Wash dodatek do prania w niskich temperaturach – „by pranie było naprawdę czyste”. Jeżeli mamy w domu osobę ze…
CZYTAJ

Badania dla babci i dziadka

Instytucja babci i dziadka jest nieoceniona. Pomoc, wsparcie i troska na co dzień, bezwarunkowa miłość, mądrość życiowa… Z okazji Dnia…
CZYTAJ

Niech żyje… studniówka !

Klasa maturalna bez wątpienia kojarzy się z ogromem nauki, planowaniem przyszłości, najdłuższymi wakacjami oraz....studniówką! Jeżeli nadal nie masz w co…
CZYTAJ

Gładka skóra? To pestka!

Masz wrażliwą cerę i szukasz produktów, które gwarantują delikatną pielęgnację? Lubisz naturalne kosmetyki? Masz już dość preparatów, których efekty nie…
CZYTAJ

Lacrime d’Oro – biżuteria z charakterem!

Cenisz sobie nowoczesność, klasę i styl? Szukasz sposobu na podkreślenie własnej, niepowtarzalnej osobowości? Jeśli tak - biżuteria nowej polskiej marki…
CZYTAJ

Poznaj najnowszą kolekcję lakierów hybrydowych – hi Sparkle

Brokatowe szaleństwo - to już! Trwa karnawał, a jedno z Twoich postanowień noworocznych powinno brzmieć: „w tym roku chcę błyszczeć…
CZYTAJ

Burrito z sosem Roleski Trinidad Scorpion

Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego…
CZYTAJ

Rozświetlona, promienna cera w środku zimy? Tak, to możliwe!

ROZŚWIETLONA, PROMIENNA CERA W ŚRODKU ZIMY? TAK, TO MOŻLIWE! Początek roku to trudny czas dla naszej skóry, która często zalicza…
CZYTAJ

Napój – Świetlista cera!

NAPÓJ "ŚWIETLISTA CERA" 6 szklanek (150 ml każda), na 1 szklankę (150 ml): Wartość kaloryczna 210 kJ, Wartość kaloryczna 50…
CZYTAJ

Co czeka Was na Targach WOW Fashion Select? Nowa odsłona już 15 marca 2020 r!

Czujecie niedosyt po premierowej edycji, która odbyła się we wrześniu 2019 roku? My także! Dlatego specjalnie dla Was, we współpracy…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Badania dla babci i dziadka

Instytucja babci i dziadka jest nieoceniona. Pomoc, wsparcie i troska na co…
CZYTAJ

Guzy jajników – co mogą oznaczać, jak je diagnozować i leczyć?

Guzy jajników budzą duży niepokój. Tymczasem w większości przypadków są to zmiany…
CZYTAJ

Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – jak wyglądają testy wodorowe?

„Ale się przejadłem” – to zdanie często wypowiadamy nie tylko w czasie…
CZYTAJ

Polak na stoku – nieprzygotowany fizycznie, narażony na kontuzje

29 proc. dorosłych Polaków jeździ na nartach lub snowboardzie, ale tylko co…
CZYTAJ

Czy kobiety i mężczyźni widzą… inaczej?

Powszechnie uważa się, że mężczyźni rozróżniają o wiele mniej kolorów niż kobiety.…
CZYTAJ