Wracamy do korzeni – dosłownie! – Słonecznikowy hummus z buraka



Czasy, w których żyjemy, gwarantują nam dostępność wszystkich produktów, na jakie tylko mamy ochotę. Nie jest już problemem znalezienie truskawek czy rzodkiewek w połowie października. Dużo mniej czasu zajmuje nam również zorganizowanie obiadu – gotowe półprodukty, paczkowane dania czy jedzenie z dowozem pomagają nam żyć szybciej. Choć to dla nas duże udogodnienie, do którego przyzwyczailiśmy się, coraz bardziej ciągnie nas w kierunku tego, jak nauczeni byliśmy jeść i żyć w domu rodzinnym. Powoli, sezonowo i świadomie.

Nasze podejście do kuchni zmienia się. Z uwagą, uczuciem i troską podchodzimy do gotowania. Do własnoręcznie przygotowanych dań z produktów, które sami świadomie wybieraliśmy, dodajemy orzechy i ziarna. Przepisy opieramy o sezonowe, dostępne warzywa i owoce – na ciasto z truskawkami decydujemy się poczekać do czerwca, kiedy będzie na nie sezon.

Zyskujemy czas, pieniądze i zdrowie. Sięgając po sezonowe produkty, typowe dla danej pory roku, mamy pewność, że urosły zgodnie z naturą, bez polepszaczy i przyspieszaczy. To troska o nas i naszych bliskich. Powrót do korzeni oznacza zatem gotowanie z miłością, tą samą, którą czuliśmy w śniadaniach od naszych mam czy babcinych ciastach.

Po co sięgać jesienią i gdzie to znaleźć?

Choć to specyficzna dla świeżych warzyw i owoców pora, zieleniaki, ryneczki oraz targi mogą nas miło zaskoczyć swoją obfitością. Z warzyw dostępne są m.in. marchew, ziemniaki, buraki, cebula, dynia, jarmuż, czosnek, brukselka, kiszonki, w tym kiszona kapusta i ogórki, por, seler, pietruszka – w przeważającej części warzywa korzeniowe. Polskich, sezonowych owoców późną jesienią mamy niestety dużo mniej, bo zaledwie jabłka i gruszki oraz kończące się śliwki.

Warto zatem uzupełniać dania o owoce suszone, które dostępne są przez cały rok. Suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle, wiśnie czy Złote owoce (miechunka peruwiańska) mogą urozmaicić każde danie, wzbogacając je również o wiele wartości odżywczych, w tym m.in. błonnik. Warto pamiętać o zbożach oraz kaszach – ich bogactwo dostępne jest przez okrągły rok, stanowić one mogą bazę wielu dań. To również kopalnia witamin i minerałów, o których suplementację o tej porze roku powinniśmy wyjątkowo zadbać i poświęcić temu więcej uwagi.

Aby dodatkowo „podkręcić” późno jesienne danie o cenne wartości odżywcze dosyp garść ulubionych orzechów. Postaw na orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie lub migdały. Możesz też użyć chrupiących pestek i ziaren charakterystycznych dla naszego kulinarnego podwórka, np. słonecznika lub dyni. Sięgając po wszystkie te produkty, nie będziesz mógł narzekać na nudę, która często o tej porze roku wkrada się do kuchni. Przy tym dostarczysz sobie wielu witamin i minerałów i wzmocnisz odporność.

Pamiętaj również o tym, że późną jesienią dania powinny być rozgrzewające i treściwe. Nasz organizm wystawiony na chłodne temperatury potrzebuje więcej energii, aby się ogrzać. Dostarcz jej pod postacią zdrowych, domowych dań z sezonowych produktów. Wypróbuj naszych przepisów – po takiej uczcie nawet największa jesienna plucha nie będzie ci straszna!




Słonecznikowy hummus z buraka

Składniki:

• 1 burak
• 100 g Sezamu Bakalland
• 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
• puszka cieciorki
• oliwa z oliwek
• sok z połowy cytryny
• sól, pieprz

Wykonanie:

Buraka obieramy ze skóry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę do momentu, aż będzie miękki. Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesypujemy do młynka do kawy i miksujemy do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini.

Pastę przekładamy do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, którą następnie przekładamy do pojemniczka, posypujemy pestkami słonecznika oraz sezamem. Podajemy ze świeżym chlebem.

ZOBACZ TAKŻE

BLOOMEA! Sprezentuj sobie i swoim najbliższym natychmiastowe odmłodzenie!

BLOOMEA - ROZKWITNIJ NA ŚWIĘTA I NOWY ROK! SPREZENTUJ SOBIE I SWOIM NAJBLIŻSZYM NATYCHMIASTOWE ODMŁODZENIE! Kobiety lubią czuć się atrakcyjne…
CZYTAJ

Święta o smaku bakalii HELIO!

Wigilia i święta Bożego Narodzenia wymagają od nas szczególnej oprawy… Magiczne dekoracje i unoszące się w powietrzu cudowne zapachy przygotowywanych…
CZYTAJ

Naturalna terapia anti-anging

Algi, czyli glony to organizmy plechowe zasiedlające zbiorniki wodne. Wyjątkowe właściwości alg są znane nie od dziś. To bogate źródło…
CZYTAJ

Jesień i zima z AZS – wyjaśnia ekspert

Atopowe zapalenie skóry to schorzenie, którego objawy nasilają się głównie jesienią i zimą. Jak traktować skórę atopową w tym trudnym…
CZYTAJ

Brakuje Ci witaminy słońca? Rośnie ryzyko infekcji, ciągłego zmęczenia czy problemów z dziąsłami

Nawet 90 proc. Polaków może mieć niedobór witaminy D, zwanej też witaminą słońca, co jest szczególnie powszechne jesienią i zimą.…
CZYTAJ

Który składnik pielęgnacyjny w prezencie dla córki, mamy, babci?

Jak co roku przed świętami oddajemy się zakupowemu szaleństwu. Większość z nas szuka pomysłów na prezenty, które uszczęśliwią naszych bliskich…
CZYTAJ

Zielone uszka

Składniki: - 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg - 250 g mąki - 40 g masła - szczypta soli -…
CZYTAJ

Czy wiedziałeś, że… próchnica jest zaraźliwa?

Próchnica to najczęstsza choroba jamy ustnej. I choć tak wiele o niej słyszymy, wciąż niewiele o niej wiemy. Próchnica powoduje…
CZYTAJ

Twaróg sernikowy Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej

Nie istnieje domowe przyjęcie bez sernika. A że nie każda pani (albo pan) domu ma dzisiaj czas na żmudne przekręcanie…
CZYTAJ

Wystartowała akcja społeczna „Odchudzamy Polskę z Evą Lawrence”

Wystartowała akcja społeczna „Odchudzamy Polskę z Evą Lawrence”. Ruszył pierwszy etap akcji społecznej „Odchudzamy Polskę z Evą Lawrence”. To jedyna…
CZYTAJ

Czy kobiety i mężczyźni widzą… inaczej?

Powszechnie uważa się, że mężczyźni rozróżniają o wiele mniej kolorów niż kobiety. Jednym ze schorzeń, które częściej przypisuje się mężczyznom…
CZYTAJ

Profilaktyka nowotworów urologicznych – pamiętaj o niej przez cały rok

Listopad upłynął pod znakiem akcji „movember”, której ideą jest zwiększanie świadomości w społeczeństwie na temat zapobiegania i wykrywania męskich schorzeń…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Czy kobiety i mężczyźni widzą… inaczej?

Powszechnie uważa się, że mężczyźni rozróżniają o wiele mniej kolorów niż kobiety.…
CZYTAJ

Profilaktyka nowotworów urologicznych – pamiętaj o niej przez cały rok

Listopad upłynął pod znakiem akcji „movember”, której ideą jest zwiększanie świadomości w…
CZYTAJ

Powraca gruźlica

Dawniej choroba powszechna, która - jak się wydawało - wraz z prowadzeniem…
CZYTAJ

Płaskostopie – jak chronić przed nim nasze stopy?

Płaskostopie, zwane również platfusem, to schorzenie polegające na deformacji stopy, która w…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie.…
CZYTAJ