Kaloria kalorii nierówna, czyli o tym, jak przekąszać z głową



Trend dbania o sylwetkę nie wychodzi z mody. Niezależnie od sezonu, chcemy wyglądać zgrabnie i mieścić się w mniejszy rozmiar ubrań niż dotychczas. Żądni szybkiego rezultatu stosujemy kontrowersyjne metody, które nie zawsze sprawdzają się długoterminowo. Wśród nich wyliczyć można drastyczne ograniczenie kalorii. Choć pierwsze efekty można dostrzec już kilka dni po rozpoczęciu diety, równie szybko przybieramy na wadze po zakończeniu restrykcyjnego planu żywieniowego, a przecież nie o taki rezultat nam chodzi. Podpowiadamy, dlaczego warto przyglądać się kaloriom, ale niekoniecznie z nich rezygnować.

Odstaw puste kalorie

Utarło się, że przyjemnościowe produkty są pełne pustych kalorii. Co to oznacza w praktyce? Takie produkty jak cukierki, wafelki, chipsy posiadają wysoką wartość energetyczną, a w rezultacie ogrom kalorii. W dużej mierze wynikają one z zawartości cukrów prostych oraz tłuszczów.

Brak jest za to pierwiastków i makroskładników, które powinny znajdować się w codziennym jadłospisie, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych – te mogą ze sobą przynieść szereg dolegliwości. Jeżeli cukierek składa się z białego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, aromatów i barwników, to nie ma w nim nic, na czym mógłby skorzystać nasz organizm. Wciąż jednak posiada wiele kalorii, które zamienią się co najwyżej w tkankę tłuszczową, zaś żadne witaminy ani minerały nie zostaną przyswojone.

Zwróć uwagę na gęstość odżywczą

Za pojęciem „gęstość odżywcza” kryje się zawartość mikro- i makroelementów przypadającą na jednostkę produktu. Dla naszego organizmu to dużo ważniejsza jednostka miary niż kaloria, ponieważ określa, jak wiele ważnych składników przyswoimy z pożywieniem. Regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych elementów w efekcie pozwala nam cieszyć się zdrowiem, witalnością i energią, a także promiennym wyglądem. Przekłada się to również na jakość naszego życia.

Produkty bogate w puste kalorie posiadają bardzo niski współczynnik gęstości odżywczej. To rodzi nasz strach przed przekąskami i wolimy z nich rezygnować, niż wyselekcjonować te najwartościowsze. To błąd, ponieważ ograniczenie spożycia witamin i minerałów zawartych w wielu produktach może odbić się na sprawności organizmu. Co zatem przekąszać, aby uniknąć pustych kalorii, jednak dostarczyć sobie tych bogatych w mikro- i makroskładniki?




Idealnym rozwiązaniem są orzechy. Choć są wysokokaloryczne, to bardzo dobrej i wysokiej jakości ładunek energetyczny. Dla przykładu, w skład orzecha włoskiego wchodzą m.in. witaminy E, B1, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź oraz mangan.

Przyczyniają się one np. do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, utrzymania prawidłowego stanu tkanek łącznych, układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek czy funkcjonowania układu odpornościowego.

Podobna gęstość odżywcza występuje w innych bakaliach, m.in. orzechach laskowych, nerkowca, pestkach dyni, słonecznika czy suszonej żurawinie. Warto sięgać po nie w ramach przekąski. Nawet garść dziennie zjadana regularnie podbuduje organizm i wesprze w prawidłowym funkcjonowaniu.

Wybierz bakalie z linii Chwyć&Jedz – pakowane w porcjach „na raz” zaspokoją nagły głód i dostarczą Ci potrzebnych elementów. Szybko odczujesz różnicę w samopoczuciu i ogólnej kondycji.

Nie bój się kalorii

Unikając usilnie nadwyżek kalorii szybko może poskutkować brakiem energii. W rezultacie ciężej będzie zmobilizować się do treningu i wykonać go w 100%. Wynik niedoborów odczujesz również w życiu codziennym – senność i brak motywacji mogą niweczyć Twoje plany i wzmacniać bezproduktywność. Pamiętaj zatem, aby sięgać po kalorie, jednak jak najwyższej jakości i wynikającego z nich bogactwa wartości odżywczych.

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ