5 warzyw z największą ilością potasu



5 warzyw z największą ilością potasu. Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni czy serca – dorosła osoba potrzebuje 4700 mg tego pierwiastka dziennie (w przypadku osób, które się stresują jest to aż 6000 mg w ciągu dnia). Na ratunek przychodzi nam 5 warzyw z największą ilością potasu.

Dlaczego jest tak ważny?

Potas jest elektrolitem, który ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu, gdyż od jego prawidłowej ilości i stężenia – zależy prawidłowe funkcjonowanie:

– układu nerwowego
– mięśni
– serca.

Aż 98% potasu znajduje się wewnątrz komórek, natomiast w przestrzeni pozakomórkowej (krew i płyny tkankowe) znajduje się tylko 2% całego ustrojowego potasu. Jego stężenie zależy od wielkości:

– podaży w diecie
– wydalania przez nerki i przewód pokarmowy.

Skutki niedoboru potasu.

Najważniejsze skutki zbyt małej ilości potasu w organizmie (hipokaliemia) to:

1. Nadciśnienie.

Co robi wiele osób z nadciśnieniem? Zażywa leki moczopędne (diuretyki). Działają one na nerki i zwiększają wydalanie z moczem – wody i elektrolitów (takich jak sód i potas). Ta grupa leków obniża więc nie tylko ciśnienie krwi, ale przy okazji również ilość tego pierwiastka.

2. Skurcze i osłabienie mięśni.

Pierwszym objawem niedoboru potasu jest zwykle ogólne osłabienie organizmu, a także towarzyszące mu skurcze, drętwienie, drżenie czy bóle mięśni. Zbyt mała ilość tego minerału nie pozwala mięśniom na szybkie odzyskiwanie energii, wywołując tym samym problemy z ich spięciami. Skurcze mięśni mogą występować szczególnie podczas wysiłku, wysokich temperatur czy w nocy (objawy mięśniowe przeważnie występują przy jednoczesnym niedoborze magnezu). Skurcze znikną, gdy zaczniemy spożywać więcej zielonych warzyw, a tym samym dostarczymy organizmowi więcej potasu.

3. Łaknienie cukru.

Wiele osób powtarza: „Cały czas jestem głodny. Zjem coś, a po godzinie znowu czuję głód. Jak mam sobie pomóc?”. Najlepszym sposobem jest zwiększenie podaży potasu i zdrowych tłuszczy. Do pokarmu możemy dodawać awokado czy namoczone orzechy. Wówczas głód i pragnienie np. czegoś słodkiego nie wrócą tak szybko.

4. Zaparcia.

Nasz układ pokarmowy może przesuwać pokarm za pomocą ruchów perystaltycznych, dzięki temu, że jest zbudowany m.in. z mięśniówki gładkiej. Komórki mięśni gładkich, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebują sprawnego przekaźnictwa nerwowego – co bez potasu nie jest możliwe. Właśnie dlatego pracę układu pokarmowego zaburza niedostateczna ilość tego elektrolitu. Skutkiem osłabienia perystaltyki może być zatrzymanie treści pokarmowej w jelitach, zaparcia, wzdęcia czy bóle brzucha.

5. Wysoki poziom insuliny.

Insulina jest silnym hormonem, który „wyciąga” z naszego ciała potas. Gdy poziom insuliny się podnosi – poziom tego pierwiastka spada. Dlatego zdrowa dieta dla cukrzyków powinna zawierać odpowiednie ilości potasu.

6. Zaburzenie pracy serca.

Potas jest jonem dodatnim, który reguluje funkcjonowanie mięśni, a przecież jednym z nich jest serce. Dlatego jego niedobór może skutkować zaburzeniem pracy serca. Serce może bić nierówno i niespokojnie – przyspiesza lub zatrzymuje swoją pracę. Niedobór potasu jest niebezpieczny dla życia, gdyż może być przyczyną kołatania czy arytmii. Aby „uspokoić” serce należy jeść dużo warzyw, które zawierają potas.

7. Stres i bezsenność.

Zdarza się, że kładziemy się spać, ale nie możemy usnąć lub budzimy się w środku nocy. Często też nie potrafimy przetrwać chwili bez denerwowania się – ciągle towarzyszy nam stres i rozdrażnienie. Przyczyną może być niedobór potasu, co wpływa negatywnie na kondycję komórek nerwowych i ich interakcje z komórkami mięśniowymi. Jeśli zwiększymy podaż potasu – poprawimy odporność na stres i jakość snu, a także zmniejszymy ilość przebudzeń.




5 warzyw z największą ilością potasu. W których warzywach znajduje się najwięcej potasu? Podajemy ilość potasu na kubek:

1. Liście buraka czerwonego – 1300mg.

Buraki pobierają najwięcej tego składnika spośród wszystkich – nawet o 30–40% więcej niż azotu. W polskiej kuchni liście młodych buraków są smakołykiem. Botwinę można jeść na surowo, można także wyciskać z niej sok. Inne sposoby to sałatki lub szejki.

2. Awokado – 975mg.

Połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado (30% więcej niż w bananach) wraz z kwasami omega-3 i kwasem oleinowym – pomoże nam obniżyć ciśnienie krwi. Owoce awokado są także źródłem magnezu czy kwasu foliowego. Warto dodać, że awokado jest liderem tzw. „czystej piętnastki”, czyli listy warzyw i owoców, które wchłaniają najmniej pestycydów.

3. Fasola Lima – 975mg.

Fasola Lima, która jest podobna do naszego bobu, zawiera najwięcej potasu wśród fasolowatych. Jej nasiona mają bogatą, kremową konsystencję i maślany smak. Odznaczają się wysoką zawartością żelaza, magnezu, kwasu foliowego czy błonnika, a niską – cukru i tłuszczu.

4. Szpinak – 839mg.

Potas w połączeniu z magnezem doskonale reguluje pracę serca i ciśnienie krwi. Obydwa te minerały zawarte są w szpinaku, dlatego powinny sięgać po niego osoby z nadciśnieniem czy nieregularną pracą serca. W warzywie tym znajdziemy także np. beta karoten, luteinę czy witaminę C.

5. Brukselka – 504mg.

Bogatym źródłem pierwiastków, które regulują pracę serca i ciśnienie krwi (wapń, magnez, potas) jest również brukselka. Dodatkowo zawiera m.in. beta-karoten, witaminę E, z grupy B, C, kwas foliowy, a także składniki czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych.

Aby zapewniać sobie na bieżąco odpowiednie ilości potasu – powinniśmy regularnie, co dzień spożywać warzywa, które go zawierają. Nie możemy zrobić „magazynu” – tzn. spożyć od razu np. 30 tys. mg potasu w warzywach i następnego dnia ich nie jeść. Najlepiej, jeśli będziemy jeść je na surowo lub wyciskać z nich soki – wówczas minerał ten najlepiej się przyswoi.

źródło: Odmładzanie na surowo

ZOBACZ TAKŻE

Ciemieniucha u niemowlaka. Co musisz o niej wiedzieć – komentarz ekspercki Renaty Lustyk “Położna na medal”

Ciemieniucha u niemowlaka. Co musisz o niej wiedzieć – komentarz ekspercki Renaty Lustyk, ambasadorki kampanii edukacyjno-społecznej “Położna na medal”. Ciemieniucha…
CZYTAJ

Rozszerzone pory? Pożegnaj je Raz na Zawsze!

Rozszerzone pory? Pożegnaj je Raz na Zawsze! Można o siebie dbać, poświęcać dużo czasu na odpowiednią pielęgnację i godzinami analizować…
CZYTAJ

Łap okazje z marką Wojewodzic!

Wraz z początkiem roku marka Wojewodzic, producent luksusowych torebek, kusi klientów superwyprzedażami. Eleganckie modele, szlachetne materiały i rozsądna cena -…
CZYTAJ

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami. Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie…
CZYTAJ

Animal print: kiedyś i dziś

Animal print: kiedyś i dziś. Zwierzęce printy od kilku sezonów królują na światowych wybiegach, nic więc dziwnego, że zawładnął on…
CZYTAJ

Wiek jak na dłoni

Dłonie są często odbiciem upływającego czasu i stanowią poważny kompleks. Skóra po zewnętrznej stronie dłoni łatwo ulega przesuszeniu, traci elastyczność,…
CZYTAJ

LINIA CollaGen od KLAPP Cosmetics!

Wraz z wiekiem zdolność do tworzenia włókien kolagenowych w naszej skórze drastycznie spada. Obumiera więcej komórek kolagenu niż organizm jest…
CZYTAJ

Wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy Składniki: - 1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg - papier ryżowy - pół główki czerwonej kapusty…
CZYTAJ

Efekt selfie? Coraz więcej pacjentów popada w dysmorfofobię

Pogoń za perfekcyjnym ujęciem może przyjąć groźne oblicze. Coraz więcej osób popada w przesadę. Przykład? Rosnąca grupa pacjentów gabinetów stomatologicznych,…
CZYTAJ

Zdrowe zęby a geny, czyli kilka słów o dziedziczeniu

„Och, mam takie słabe zęby, ale to po rodzicach, oni też tak mieli” – zdarza się, że słyszymy takie zdania…
CZYTAJ

Siatkówczak – najczęstszy nowotwór oczu u dzieci. Jak go rozpoznać?

Siatkówczak (retinoblastoma) to najczęstszy złośliwy nowotwór wewnątrzgałkowy, występujący u małych dzieci w wieku do 5 lat. Europejskie statystyki podają, że…
CZYTAJ

W dobrej formie w nowym roku – jak jeść pysznie i zdrowo? BOLOGNESE Z BOCZNIAKÓW Z CUKINIOWYM MAKARONEM

W dobrej formie w nowym roku – jak jeść pysznie i zdrowo?Czas postanowień noworocznych w pełni! To właśnie teraz czujemy…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Guzy jajników – co mogą oznaczać, jak je diagnozować i leczyć?

Guzy jajników budzą duży niepokój. Tymczasem w większości przypadków są to zmiany…
CZYTAJ

Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – jak wyglądają testy wodorowe?

„Ale się przejadłem” – to zdanie często wypowiadamy nie tylko w czasie…
CZYTAJ

Polak na stoku – nieprzygotowany fizycznie, narażony na kontuzje

29 proc. dorosłych Polaków jeździ na nartach lub snowboardzie, ale tylko co…
CZYTAJ

Czy kobiety i mężczyźni widzą… inaczej?

Powszechnie uważa się, że mężczyźni rozróżniają o wiele mniej kolorów niż kobiety.…
CZYTAJ

Profilaktyka nowotworów urologicznych – pamiętaj o niej przez cały rok

Listopad upłynął pod znakiem akcji „movember”, której ideą jest zwiększanie świadomości w…
CZYTAJ