10 kroków do „less waste” w Twojej kuchni



10 kroków do „less waste” w Twojej kuchni. Ekologia i życie w zgodzie z naturą są coraz popularniejszymi trendami. Jednak to nie moda, a konieczność ratowania naszej planety przyświeca ideologii „less waste”. Głównym jej założeniem jest świadome korzystanie z zasobów, które daje nam natura, a także ograniczenie wytwarzania odpadów. Z poziomu gospodarstwa domowego również możemy wprowadzić drobne zmiany, dzięki którym staniemy się prekursorami tej ważnej idei. Od czego zacząć?

1. Segreguj śmieci

Segregacja odpadów na 5 rodzajów (plastik i metal, papier, szkło, organiczne oraz zmieszane) jest podstawowym krokiem, od którego powinniśmy zacząć swoją przygodę z „less waste”, zwłaszcza, że roczna ilość odpadów przypadająca na jednego Polaka przekroczyła 300 kg rocznie i nadal rośnie. Warto wiedzieć, że mieszkańcy japońskiego miasteczka Kamikatsu segregują śmieci aż na 45 grup. Dzięki temu są w stanie poddawać recyklingowi ponad 80% odpadów. Skoro można przywyknąć do 45 koszy na śmieci, to i 5 nie powinno przerażać.

2. Planuj posiłki i zakupy

Komponowanie listy zakupów na kilka dni wymaga odrobiny dyscypliny. Dobrze jest zwracać uwagę jakie ilości danego produktu jesteśmy w stanie wykorzystać. – Wychodząc naprzeciw ideologii niemarnowania jedzenia, nasza firma wprowadziła dwudzielne opakowanie mieszanki sałat Salsa mix. Każda porcja zawiera 50 g produktu, co stanowi idealną bazę na sałatkę dla dwóch osób – podpowiada Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg.

3. Korzystaj z wielorazowych woreczków i toreb

Reklamówki jednorazowe trudno się magazynuje i w szybkim czasie pochłaniają każdą wolną przestrzeń w szufladach czy szafkach. Rozwiązaniem tego problemu jest korzystanie z toreb wielokrotnego użytku. Idąc krok dalej, zastanówmy się czy koniecznym jest pakowanie warzyw
i owoców, a także pieczywa do plastikowych reklamówek? Przed wyjściem do sklepu, warto zaopatrzyć się także w kilka mniejszych woreczków np. uszytych własnoręcznie z nienoszonych już ubrań.

4. Zadbaj o odpowiednie przechowywanie

Pudła, pudełka, pudełeczka, słoje, słoiki, słoiczki – wszystkie szczelnie zamykane, przedłużą świeżość jedzenia, które trzymamy zarówno w lodówce, jak i poza nią. Dzięki opakowaniom zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się zapachów w lodówce, a sypkie produkty nie będą pochłaniać wilgoci. Chleb najlepiej trzymać w płóciennym worku lub chlebaku, kluczowa jest bowiem cyrkulacja powietrza, odprowadzająca wilgoć pochodzącą z pieczywa.

5. Wykorzystuj resztki

Pesto z natki marchwi, zupa z liści rzodkiewki, a może zielona miska zdrowia z dojrzałych bananów i jarmużu, który zalega nam w lodówce? Eksperymentowanie w kuchni z resztkami jedzenia może być świetną zabawą i otworzyć przed nami nowe możliwości. Jeśli brakuje nam weny, to internet stanowi niekończącą się kopalnię pomysłów i inspiracji.

6. Podziel się jedzeniem

Ideą ruchu „food sharing” jest dzielenie się nadmiarem jedzenia z innymi. W większych miastach funkcjonują publiczne lodówki, w których można zostawić dowolne produkty lub gotowe dania, a także samemu skorzystać z zawartości jej półek. Akcja skierowana jest zarówno do osób prywatnych, jak i do barów czy restauracji. Oczywiście ideę „food sharing” spełni także podzielenie się obiadem z sąsiadem albo jabłkami z koleżanką z pracy, jeśli nasza jabłoń niezwykle hojnie obdarzyła nas owocami.




7. Ogranicz plastik

Od 2021 roku na terenie Unii Europejskiej zostanie wprowadzony zakaz produkcji jednorazowego plastiku. Aby brak niektórych produktów nie zaskoczył nas z dnia na dzień, już teraz starajmy się znaleźć zamienniki trwałe lub wytwarzane z biodegradowalnych materiałów. Z życia codziennego znikną m.in. plastikowe słomki, sztućce i talerze. Ustawa obejmie także plastikowe butelki, które po roku 2021 będą musiały być segregowane osobno. Warto w ogóle zrezygnować z korzystania z butelek PET i zainwestować w butelkę wielorazowego użytku, którą z czystym sumieniem możemy napełniać wodą z kranu.

8. Zrezygnuj ze sztucznych szmatek i gąbek

Nie dość, że powstają z surowców sztucznych i mają wyjątkowo krótką żywotność, to jeszcze ich porowata struktura jest rajem dla rozwoju bakterii. Wilgoć, resztki jedzenia i ciepło stanowią tak doskonałe środowisko życia dla mikroorganizmów, że niemieccy badacze ogłosili gąbkę do mycia naczyń miejscem o największym zagęszczeniu bakterii.

Występuje ich tam ponad 360 odmian! Dużo bezpieczniejsze dla naszego zdrowia, ale i organizmu będą szczotki z naturalnych materiałów. Natomiast alternatywą dla sztucznych ściereczek mogą być pocięte na kawałki stare prześcieradła lub koszulki. Zrobione z dobrej bawełny można prać w wysokich temperaturach, dzięki czemu posłużą nam długi czas.

9. Przekonaj się do naturalnej chemii gospodarczej

Za pomocą mieszanek składników dostępnych praktycznie w każdym domu, jesteśmy w stanie efektywnie wyczyścić zarówno toaletę, umyć szyby, naczynia albo odkamienić czajnik. Soda oczyszczona, ocet, cytryna i sól kuchenna stanowią mocną grupę środków, której żaden brud nie jest straszny. Aby nasze naturalne detergenty pachniały równie ładnie, co te ze sklepu, możemy dodawać do mieszanek kilka kropel olejków eterycznych. Rezygnując z powszechnie dostępnej chemii gospodarczej przysłużymy się zarówno swojemu zdrowiu, planecie, a także zaoszczędzimy sporo pieniędzy.

10. Inspiruj innych

Dobrymi nawykami i przyzwyczajeniami trzeba zarażać! Dzieląc się ekologicznymi rozwiązaniami i trikami z rodziną czy znajomymi propagujemy filozofię „less waste”, za co będą nam wdzięczne kolejne pokolenia. Wszak chcąc zmienić świat warto zacząć od siebie i swojego otoczenia.

Przepis na Green Bowl, czyli zielona miska zdrowia

– 3 dojrzałe banany
– 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
– jabłko
– mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem miksujemy na gładki mus. Dekorujemy ulubionymi dodatkami. Efektownie wyglądać będą kształty wycięte z plasterka jabłka (można do tego użyć małych foremek do ciasteczek). Tak skomponowana miska będzie świetnym pomysłem na zdrowy podwieczorek dla całej rodziny lub przekąskę do pracy.


Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg

23 lutego – Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

23 lutego - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Wg prognoz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w ciągu najbliższych 10 lat depresja…
CZYTAJ

Higienizacja zębów – Na czym polega i dlaczego tak ważne jest wykonywanie tego zabiegu

Szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznych, mycie języka oraz regularne wizyty u stomatologa nie zawsze wystarczą, by nasze zęby były idealnie…
CZYTAJ

Innowacyjna medycyna w służbie zdrowia mężczyzn

Nowoczesne technologie zmieniają nasze życie. Niemal każdego dnia możemy usłyszeć o kolejnych rozwiązaniach, które mogą usprawniać lub ułatwiać wiele aspektów…
CZYTAJ

Drugi poród – większy strach

Pierwszy poród to zawsze wielka niewiadoma. Strach przed nieznanym. Drugi, i każdy kolejny, to obawa przed tym, co już raz…
CZYTAJ

Jak obudzić swoją skórę z zimowego snu? – specjaliści medycyny estetycznej radzą

Szara, zmęczona, matowa, sucha, wiotka, z pojawiającymi się nowymi i pogłębiającymi się, już obecnymi zmarszczkami – tak najczęściej opisują swoja…
CZYTAJ

Cera naczynkowa wymaga specjalnego traktowania-Krucha sprawa

Cera naczynkowa wymaga specjalnego traktowania. Niestety, nie zawsze możemy uniknąć wszystkich czynników, które powodują nasilenie problemu. Można temu zaradzić, wybierając…
CZYTAJ

Bruksizm – stres widoczny na zębach?

Stres w dzisiejszych czasach traktujemy jak nieodłączny element życia i pracy. Często wkrada się również do naszego języka, jak choćby…
CZYTAJ

5 mało znanych faktów na temat implantów zębowych

Implanty stomatologiczne to te małe tytanowe śrubki mocowane w kości szczęki pacjenta, aby uzupełnić jego braki w uśmiechu. Choć stosowane…
CZYTAJ

Wsparcie w trakcie porodu, pomoc w przystawieniu do piersi, umożliwienie kontaktu skóra do skóry, a może opieka prywatna?

Akademia Malucha Alantan, pomysłodawca i główny organizator kampanii społeczno-edukacyjnej „Położna na medal”, zapytał internautki o to, jak oceniają opiekę położnych…
CZYTAJ

Celebruj swoje piękno i oczaruj ukochanego – jesteś tego warta!

Walentynki to ten wyjątkowy czas w roku, kiedy cały świat okazuje sobie uczucia. Ale tak naprawdę czy słowa „kocham Cię”…
CZYTAJ

Kuchnia na pokuszenie, czyli magiczna moc afrodyzjaków-Zielone miniplacuszki z owocami

O tym, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek, nikogo nie trzeba przekonywać. Stare porzekadło nie traci na…
CZYTAJ

Kosmetyki naturalne dla Ciebie – zrób je sama! Mydła, Hydrolaty, Olejki, Peelingi!

Kosmetyki naturalne dla ciebie – zrób je sama. Naturalne, zdrowe i ekologiczne kosmetyki, możesz przygotować w warunkach domowych. To świetna…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

23 lutego – Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

23 lutego - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Wg prognoz Światowej Organizacji…
CZYTAJ

Innowacyjna medycyna w służbie zdrowia mężczyzn

Nowoczesne technologie zmieniają nasze życie. Niemal każdego dnia możemy usłyszeć o kolejnych…
CZYTAJ

Nawet 45 proc. kontuzji, których doznajemy uprawiając sporty zimowe, to urazy kolana

Pamiątka z ferii: uraz kolana. Ból, obrzęk, ograniczenia możliwości ruchu kończyny lub…
CZYTAJ

MATEUSZ DAMIĘCKI CHCE ZEBRAĆ MILIONY… NA NAJDROŻSZY LEK ŚWIATA…DZIĘKI SKAKANCE!

9 milionów złotych - tyle potrzeba, by uratować życie 16-miesięcznego Kacperka Boruty,…
CZYTAJ

Co najmniej 200 mln kobiet i dziewcząt na świecie ma okaleczone narządy płciowe

Co najmniej 200 mln kobiet i dziewcząt na świecie ma okaleczone narządy…
CZYTAJ