Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback



Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback z kiełbasą ostrołęcką. Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie. Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka na przyjęcie w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.

Jak głosi jedna z historii, po raz pierwszy ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken). Dopiero wtedy zyskało ono popularność w Szwecji, gdzie ziemniaki Hasselback były podawane na śniadanie z chlebem, a potem stało się sławne na całym świecie. Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji.

Sprawdzą się jako osobne danie, podane na ciepłym półmisku, z którego goście mogą samodzielnie nakładać sobie odpowiednie porcje. Aby były aromatyczne można je posypać świeżymi ziołami lub zaserwować z sosem tatarskim.

– Ziemniaki nacięte w „harmonijkę” są dobrym pomysłem na grilla. Świetnie smakują w towarzystwie wielu rodzajów mięs, np.: karkówki, boczku lub kiełbasy. Aby przygotować smakowite danie, wystarczy pokroić kiełbasę i umieścić ją w miejscach nacięć ziemniaków, a następnie upiec na ruszcie. Taką potrawę można serwować z lekką sałatką lub surówką – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




Ziemniaki a la Hasselback z kiełbasą ostrołęcką

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 4 duże ziemniaki
– 2 sztuki kiełbasy ostrołęckiej ZM Pekpol
– 1 ząbek czosnku
– świeży majeranek
– olej
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co parę szczelinek czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.

Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!

Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej…
CZYTAJ

Na świecie jest prawie 240 milionów dzieci z niepełnosprawnościami, informuje UNICEF

Na całym świecie co dziesiąte dziecko z niepełnosprawnościami nie ma zaspokojonych potrzeb w wielu sferach życia. Dostęp do opieki medycznej,…
CZYTAJ

„Wielka księga zwierzaków” specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata

Nowe, specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata. Teraz uzupełnione o dodatkowe treści! Odkrywaj świat ze znaną podróżniczką!…
CZYTAJ

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według oficjalnych statystyk, z COVID-19 zmierzyło się ponad 3…
CZYTAJ

Małe kroki w wielkiej sprawie. Poznaj moc butelki zwrotnej

Jednym z postanowień niedawnego szczytu COP26 jest zaprzestania wycinki lasów do 2030 roku. Głowy ponad stu państw, na terytorium których…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ