Oni mają sposoby na upały! – Chłodniki z różnych stron świata



Pomysł na obiad w letni, upalny dzień to niełatwy temat. Na szczęście, gdy lekkie sałatki się przejadły, na gorącą zupę za ciepło, a na gotowanie pełnego dania z mięsem i dodatkami zwyczajnie nie ma sił, z pomocą przychodzą chłodniki – szybkie, sycące i – co najważniejsze – cudownie zimne! Przepisy na nie znajdziemy w wielu kuchniach różnych państw.

W naszej szerokości geograficznej z upałami musimy radzić sobie na szczęście tylko przez kilka miesięcy w roku, podczas gdy mieszkańcy południowej Europy sposobów na ochłodzenie muszą szukać prawie przez cały rok. Nic dziwnego, że to właśnie chłodniki stały się jednym z narodowych dań w Hiszpanii, Włoszech czy Bułgarii.

Słynna „trójca” z Półwyspu Iberyjskiego

Ojczyzna gorącego flamenco to bez wątpienia kraj, którego różnorodna kuchnia może stać się źródłem inspiracji na przygotowanie lekkiego chłodnika. Stąd wywodzą się bowiem trzy najpopularniejsze jego rodzaje – gazpacho, salmorejo i ajo bianco. Czy się różnią? Najsłynniejsze gazpacho przywędrowało do Hiszpanii wraz z Maurami, którzy zimne danie przygotowywali na bazie miąższu z chleba, oliwy, octu, czosnku i wody, do którego później dodano pomidory, paprykę oraz ogórek i jest to obecna, najpopularniejsza postać gazpacho.

W rejonie Kordoby znacznie popularniejszym chłodnikiem jest salmorejo. Jego podstawą także jest chleb, oliwa i pomidory, ale zamiast papryki i ogórka potrawę uzupełnia się ćwiartkami gotowanego na twardo jajka oraz słynną, hiszpańską szynką serrano i nie dodaje się wody. Ze słonecznej Andaluzji wywodzi się też trzeci z chłodników, czyli ajo bianco, co oznacza „biały czosnek”. I to właśnie czosnek, zmielone drobno migdały, chleb i oliwa składają się na tę letnią zupę. Są dwa sposoby podawania ajo bianco – w Maladze do chłodnika dodaje się cząstki winogrona, zaś w Granadzie ziemniaki w mundurkach lub fileciki anchois. Obie wersje są obłędnie smaczne i orzeźwiające!

Bułgarski i włoski powiew orzeźwienia

Choć włoska kuchnia pizzą i makaronem stoi, w menu „włoskiej mammy” nie może zabraknąć też chłodzących zup. Chłodniki we Włoszech nie są aż tak popularne jak w Hiszpanii, ale i tu się je przygotowuje. Warto zainspirować się choćby włoskim chłodnikiem warzywnym, czyli minestrone freddo di verdura, czy chłodnikiem z cukinii oraz mięty.

Świetną bazą do chłodnika we włoskim stylu będą też… owoce. Lekki chłodnik z melona, z dodatkiem pomarańczy, imbiru i włoskiej szynki parmeńskiej pozwoli ochłodzić się w upalny dzień i zasmakować nieco włoskich specjałów. A jeśli nie włoskie klimaty to może bułgarskie? Bułgarzy bowiem też mają swój sposób na kulinarną ochłodę, czyli tarator. Ten tradycyjny chłodnik przyrządzany jest na bazie ogórków, czosnku, orzechów włoskich oraz gęstego jogurtu. Bułgarzy podają tarator jako przystawkę, czasem nie na talerzu a w szklance i popijają rakiją.

Zimna zupa z „Pana Tadeusza”

Mistrzami chłodników bez wątpienia są Europejczycy z południa. Jednakże szukając inspiracji na lekki, zimny obiad trudno nie wspomnieć o daniu od naszych bliższych sąsiadów. Chłodnik litewski – bo o nim mowa – przywędrował do Polski za czasów panowania dynastii Jagiellonów. O chłodniku, w którym nie brakuje kopru, botwiny, rzodkiewki i przede wszystkim drobno startych ogórków z dodatkiem jogurtu lub kwaśnego mleka, pisał Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”: podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.

Chłodnik litewski jest jedną z popularniejszych zup na zimno w Polsce. Podobnie jak hiszpańskie gazpacho, salmorejo, ajo bianco, bułgarski tarator czy chłodnik z melona z włoską szynką przygotujemy go w kilka chwil w urządzeniu Thermomix®. Wszystkie przepisy są bowiem dostępne w kolekcji „Chłodniki z całego świata”.




Salmorejo – chłodnik z andaluzji

SKŁADNIKI

· 35 – 40 g chleba pszennego (ok. 1-2 kromki)
· 2 ząbki czosnku
· 700 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
· 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
· 20 – 25 g czerwonego octu winnego
· 1 – 1 ½ łyżeczki soli
· 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
· 3 jajka, ugotowane na twardo
· 35 – 40 g szynki serrano (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
2 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zapieczony chleb i pomidory, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować 40 s/obr. 4 -9, stopniowo zwiększając obroty.
4 Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
2 Czosnek posiekać, zapieczony chleb i pomidory rozdrobnić w blenderze.
3 Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować na gładką masę.
4 Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ