Jak przygotować Hot-doga w zdrowej wersji



Święto legendarnego hot-doga już 4 lipca! Sprawdź, jak przygotować Hot-doga w zdrowej wersji. To nie przypadek, że święto hot-doga, legendy amerykańskiego street foodu i stylu życia, wypada właśnie 4 lipca, czyli w Dzień Niepodległości w USA. To genialne w swej prostocie danie ma dziś miliony fanów na całym świecie. Poznaj jego historię i sprawdź, jak przygotować hot-doga, aby stał się zdrową przekąską, a nie typowym fast foodem.

Jak to się zaczęło?

Chociaż hot-dog kojarzy się bezpośrednio ze Stanami Zjednoczonymi, jego historia rozpoczęła się znacznie bliżej Polski – we Frankfurcie nad Menem. Powstanie parówek, (słynnych dziś frankfurterek) przypisuje się właśnie temu miastu. Parówka do USA powędrowała razem z niemieckimi emigrantami. Jeden z nich – Charles Feltman kupił wózek, z którego sprzedawał jedzenie plażowiczom na Coney Island. W 1869 roku wpadł na pomysł, jak zaoszczędzić na myciu i dokupywaniu sztućców, gubionych przez klientów i zaczął serwować parówkę włożoną w przeciętą bułkę.

Były to tzw. dachshundy – od niem. „jamniki”, kształt parówki po prostu przypominał komuś małego jamnika. Danie stało się prawdziwym hitem wśród bywalców Coney Island. Innowacyjna kanapka szybko stała się częścią amerykańskiej kultury i zasłynęła pod nazwą „hot-dog” w całym kraju.

Święto hot-doga i Dzień Niepodległości

Dzień hot-doga celebrowany jest od ponad 100 lat, zawsze 4 lipca w Święto Niepodległości. Obchody zapoczątkował konkurs jedzenia hot-dogów na czas, urządzony w 1916 roku przez bar Nathan’s Famous na Surf Avenue w Nowym Jorku. To właśnie tam czterech imigrantów, zajadając się kolejnymi hot-dogami, próbowało ustalić, który z nich jest największym patriotą.

Bar założył nie kto inny, tylko były pracownik Feltmana, imigrant z Galicji, Nathan Handwerker – król najsławniejszych hot-dogów z Coney Island. Dziś organizowany konkurs jest jednym z największych turniejów na świecie (Nathan’s Hot Dog Eating Contest), natomiast sama dyscyplina „sportowego jedzenia” stała się wielomilionowym biznesem, a dla niektórych uczestników głównym źródłem utrzymania.

Hot-dog w zdrowszej wersji

Celebrując święto hot-doga, można sobie pozwolić na „wypasioną” wersję, czyli kiełbaskę w pszennej bułce z dodatkiem ketchupu, majonezu i prażonej cebulki. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie. Od kilku lat hot-dogi kojarzą się głównie z fast foodem, który można kupić na stacji benzynowej. Gruba bułka, niewiadomego pochodzenia kiełbaska i bardzo kaloryczne sosy na pewno nie wyjdą nam na zdrowie. Każde (nawet najbardziej kaloryczne danie) można jednak nieco zmodyfikować i sprawić, że będzie wciąż naprawdę pyszne.

W przypadku hot-doga wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja. Warto postawić na zdrowe pieczywo. Ideałem byłaby bułka żytnia, jeśli jednak na taką nie trafimy, nie kupujmy gotowego pieczywa przeznaczonego specjalnie do hot-dogów. Takie bułki nie mają wiele wspólnego z prawdziwym wypiekiem – są naszpikowane ogromną ilością konserwantów i spulchniaczy. Bardziej doświadczeni kucharze mogą spróbować upiec bułkę samodzielnie. Drugim składnikiem jest parówka, to ona decyduje o całym smaku hot-doga.

– Parówki powinny być wysokiej jakości, z dużą zawartością mięsa. Przed włożeniem do bułki najlepiej równomiernie je obsmażyć, np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu. Idealne do tego typu przekąsek będą parówki „Paryżanki”, znane i cenione przez konsumentów – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Zrezygnujmy też z bardzo kalorycznych i chemicznych sosów. Wykorzystajmy musztardę i ketchup albo sos przygotowany na bazie jogurtu.
Poniżej przedstawiamy przepis na smakowite hot-dogi w zdrowszej wersji. Po ich spróbowaniu już nigdy nie sięgniesz po hot-doga na stacji benzynowej!




Pyszne hot-dogi z warzywami, czerwoną kapustą i awokado

Składniki:

– 3 podłużne bułki pełnoziarniste
– 3 parówki Paryżanki ZM Pekpol
– mała papryczka chilli
– pół żółtej papryki
– pół awokado
– pół pomidora
– świeża sałata
– czerwona kapusta kiszona
– kilka plasterków czerwonej cebuli
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułki przeciąć na pół i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Parówki podgrzać w wodzie lub podsmażyć na patelni albo zgrillować. Następnie ułożyć w bułkach razem z kiszoną czerwoną kapustą i pokrojonymi w plasterki warzywami (tak jak na zdjęciu). Na wierzchu ułożyć pokrojoną papryczkę.

Smacznego!

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Rusza świąteczna akcja Domu Aniołów Stróżów

Odpowiedz na list. Podaruj dzieciom radość na święta! „Drogi Aniołku! Proszę Cię pod choinkę o taką lalkę, co płacze i…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Pumpkin Spice Latte – jesienny napój bogów

#Dynia to królowa jesieni, a Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Ponczo – miejska propozycja dla miłośniczek mody

Stylowe, ciepłe i bardzo praktyczne – #ponczo od Anataki, bo to o nim mowa, to okrycie, które w obecnym sezonie…
CZYTAJ

Maska, odżywka, olej, ampułka? Dowiedz się czym się różnią kosmetyki pielęgnujące do włosów i jak najlepiej dobrać te odpowiednie dla siebie

Większość pań marzy o tym, by ich pukle były mocne, zdrowe i lśniące. Niestety, niewiele z nich wie, jak dbać…
CZYTAJ

NAOKO, BLACK FRIDAY, BLACK WEEKEND, CYBER MONDAY

Już za chwilę, już za momencik rozpocznie się prawdziwe zakupowe szaleństwo - czyli Black Friday. Marka NAOKO postanowiła nie czekać…
CZYTAJ

Ruszył program darmowej cytologii dla mieszkanek Warszawy

Rak szyjki macicy to choroba, na którą co roku diagnozowanych jest w Polsce 3000 pacjentek. Regularne badania cytologiczne to jedyny…
CZYTAJ

Czy można spowolnić proces starzenia się skóry i zachować młody wygląd?

Wraz z upływem lat, skóra traci jędrność, naturalny blask i zdolność do szybkiej regeneracji. Dodatkowo, czynniki zewnętrzne jak wiatr, mróz…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Gdańska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy piątek, 26 listopada, mieszkańcy Gdańska będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Pieńska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 24 listopada, mieszkańcy Pieńska będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

Ruszył program darmowej cytologii dla mieszkanek Warszawy

Rak szyjki macicy to choroba, na którą co roku diagnozowanych jest w…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Gdańska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy piątek, 26 listopada, mieszkańcy Gdańska będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ