Supertalerz – zaserwuj sobie bombę witaminową!



Supertalerz – zaserwuj sobie bombę witaminową! Najbardziej wartościowe produkty to te, które ofiaruje nam sama natura. Nieprzetworzone świeże warzywa i owoce, chrupiące orzechy i inne odżywcze dodatki w odpowiedniej kompozycji mogą mieć zbawienny wpływ na Twój organizm. Taki ładunek witaminowy możesz przygotować w wielu formach – np. sałatki, surówki, zupy, koktajlu, owsianki czy tzw. buddha bowl. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, więc puść jej wodze i stwórz danie, za które każda z Twoich komórek będzie Ci wdzięczna!

Graj w zielone

Nie jest tajemnicą, że zielone warzywa liściaste są jednymi z najbardziej ładowanych wartościami odżywczymi produktami dostępnymi w sklepach. Zachwyca również ich różnorodność, która ustrzeże Cię przed kulinarną rutyną. Szpinak, jarmuż, liście brokułu, kiełki, liczne rodzaje sałat, cykoria, botwinka, rzeżucha – to tylko część z zielonej rodziny warzyw liściastych, które będą miały zbawienny wpływ na Twój organizm i odżywią Cię od środka.

Stosując je w codziennej diecie, zapewnisz sobie stały dostęp do cennych mikro- i makroelementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – np. wit. A, której suplementacja jest gwarancją zdrowej skóry, B1, B2, B6 zwalczającą uczucie zmęczenia i znużenia, zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych wit. C, E, PP pomagającą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego czy K, a także węglowodany, białko roślinne, wapń, żelazo, potas oraz błonnik.




Bogactwo w chrupiących bakaliach

Wystarczy posypać danie garścią orzechów, ziaren czy suszonych owoców, a zawartość odżywcza posiłku mocno wywinduje w górę. Dosypując pestek dyni wyraźnie wzbogacisz danie m.in. o fosfor i magnez, a co za tym idzie zadbasz o równowagę elektrolitową organizmu oraz transport tlenu do komórek.

Sięgnij po te rekomendowane przez Instytut Żywienia i Żywności, aby mieć pewność, że sięgasz po wysokowartościowe bakalie – np. od Bakalland. Jeżeli wybierzesz orzechy nerkowca, Twoje danie wzbogaci się o mangan i miedź, które wesprą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzmocnią kości.

Z kolei dodatek rodzynek to szybki sposób na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na potas, który jest kluczowy w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jak widzisz, dodatek bakalii może znacznie odmienić charakter Twoje dania i z umiarkowanie odżywczej potrawy stworzyć prawdziwą bombę witaminową!

Jak skomponować supertalerz?

Zacznij od bazy dania – w zależności od jego rodzaju może to być np. kasza jęczmienna, płatki owsiane, quinoa, chleb razowy. Zrezygnuj z przetworzonych produktów niemal w całości pozbawionych wartości odżywczych, czyli białego pieczywa, ryżu czy makaronu – na supertalerzu nie ma miejsca na puste kalorie. Z tego samego powodu nie sięgaj po biały cukier.

Jeżeli potrzebujesz słodziwa, wybierz liście słodkiej stewii, odżywczy, prawdziwy miód albo daktyle, w których znajdziesz potas i miedź. W daniu nie żałuj sobie świeżych warzyw i owoców, jednak rób to z głową i przelicz zamiary na siły – przygotuj taką ilość, którą faktycznie będziesz w stanie zjeść. Do gotowego supertalerza możesz dodać również superfoods, które będę wisienką na witaminowym „torcie” – w tej roli doskonale sprawdzą się jagody goji, siemię lniane lub suszoną żurawinę.

Zawsze świeżo

Pamiętaj o tym, aby produkty, z których przygotowujesz danie, zawsze były świeże. Jeżeli jednak w Twojej lodówce lub spiżarni zawieruszyły się warzywa z zeszłotygodniowych zakupów, dokładnie je obejrzyj i oceń ich stan. Nie lekceważ znacznych przebarwień na warzywach i owocach – choć w niektórych przypadkach mogą oznaczać jedynie delikatne obtłuczenie przy transporcie i nie wpływa to na ich jakość, często zmiana okazuje się prognozować psucie się produktu.

Nawet najmniejsza plamka pleśni widoczna na pomidorze czy gruszce powinna być dla Ciebie sygnałem, aby z nich zrezygnować. Odkrojenie nadpsutego fragmentu niestety nie przyniesie oczekiwanych rezultatów – szkodliwe mikroorganizmy pleśniowe zdążyły się już przedostać do całego produktu, czego nawet nie dostrzeżesz gołym okiem. Może mieć to jednak negatywny wpływ na Twoje zdrowie, dlatego nie stosuj żadnych sztuczek ze spleśniałym owocem czy warzywem.

W przyszłości staraj się nie kupować większych ilości świeżych produktów na zapas – na zakupach zazwyczaj „jemy wzrokiem”, ostatecznie okazuje się jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich produktów w odpowiednim terminie, bo jest ich po prostu za dużo. Planując odpowiednio zakupy nie tylko zadbasz o swoje zdrowie, ale także budżet – pozbędziesz się problemu wyrzucania nadpsutych produktów, a w rezultacie… pieniędzy.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ