Boski orzech włoski – Chilijska zupa kukurydziana z orzechami włoskimi



Orzechy włoski, to jedno z najpopularniejszych drzew na świecie. W naszym kraju orzech, który na całym świecie znany jest jako „walnut”, występuje pod nazwą – orzech włoski, pomimo tego że przecież wcale nie wywodzi się z Włoch! Te wartościowe przekąski pełne witamin i składników mineralnych, dotarły do naszego kraju z południowej partii Karpat, leżących na obszarze Rumunii, a ich historyczna nazwa to Włoszczyzna – stąd pochodzi nazwa znanego nam powszechnie orzecha włoskiego.

Długowieczne drzewo

Orzech włoski potrafi dożyć nawet 500 lat. W zależności od sposobu uprawy swoje pierwsze owoce rodzi po 4-5 lub 8-10 latach i potrafi cieszyć nimi przez kolejne 100 lat. Królewskie drzewo słynie z olbrzymiej, dostojnej korony, która poprzez rozłożyste i dające duży cień gałęzie, całkowicie zawłaszcza sobie powierzchnię, na której rośnie drzewo. Najwyższej jakości orzechy włoskie to chrupiące, nieco wytrawne w smaku, dorodne i całe połówki. Plantacja drzew orzechowych robi niesamowite wrażenie na zwiedzających ją pierwszy raz. Zadziwia zarówno rozległość pól, jak i dorodność pojedynczych drzew czy ich owoców.

Wszystko oczywiście zawdzięczam wiedzy i doświadczeniu moich współpracowników, którzy z wielką troską dbają o odpowiednie przycięcie drzew czy ich codzienną pielęgnację. Jest to bardzo ważne, ponieważ orzechy w naturalnych warunkach lubią mieć dużo przestrzeni – chilijski plantator.

Mózg operacji

Orzechom włoskim, ze względu na ich kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, od wieków przypisuje się niezwykłe działanie. Rzeczywiście są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 – odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych.

Orzechy włoskie są też jednymi z najbardziej lubianych przekąsek. Rekomendowane są jako zdrowa i pożywna przekąska przez Instytut Żywności i Żywienia, znalazły się również w najnowszej piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej. Jak włączyć je do zdrowej diety? Proponujemy spróbować sprawdzonych przepisów z okolic Chile, gdzie znajdują się orzechowe plantacje.




Chilijska zupa kukurydziana z orzechami włoskimi

Składniki:

– 2 duże kukurydze (lub 2 szklanki kukurydzy z puszki)
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka startego imbiru
– Pęczek kolendry
– 100 g Orzechów włoskich Bakalland
– 2 ząbki czosnku
– 1 ostra papryczka
– 5 plastrów ananasa
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebulka
– Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bulion warzywny gotujemy według sprawdzonego przepisu. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę i podsmażoną wcześniej cebulkę oraz czosnek, imbir i ostrą papryczkę. Gotujemy jeszcze przez dłuższą chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę.

Gotową zupę przelewamy do miseczek do każdej wkładamy połówki plastrów ananasa.

Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.

Smacznego!

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ