Rodem z Ameryki – domowe burgery – Wegetariański burger z płatkami migdałów



Burgery uznawane są za jedno ze sztandarowych amerykańskich dań, kulinarny symbol Stanów Zjednoczonych. Najpopularniejszymi są te ze średnio wysmażoną wołowiną, żółtym serem, sałatą, karmelizowaną cebulką, świeżym pomidorem i kilkoma plasterkami konserwowego ogórka. To tradycyjne amerykańskie danie możemy z łatwością przyrządzić w domu, zachowując jego oryginalny charakter, urozmaicając je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami. Komponując je nie zapomnijmy również o dodatkach rodem z Ameryki, takich jak pochodzące z plantacji w USA migdały i żurawina.

Najpopularniejsza kanapka świata – hamburger – swoje korzenie ma w Europie. Wywodzi się od przygotowywanej z mielonej lub siekanej wołowiny pieczeni po habsbursku, tzw. Hamburg steak. Wraz z niemieckimi imigrantami trafił do Stanów Zjednoczonych, idealnie wpisując się w tamtejsze gusta i potrzeby. Był daniem szybkim, sycącym, smacznym i jednocześnie tanim.

Nie był jednak najzdrowszym wyborem, ponieważ początkowo do jego przygotowania wykorzystywano drugorzędne składniki. Dziś bardzo wiele się w tym zakresie zmieniło, a popularny burger z kotleta smażonego na głębokim tłuszczu z prostą, pszenną bułką, ewoluował w pełnowartościowy posiłek. Wszystko dzięki temu, że postawiliśmy na najwyższą jakość i zdrowe produkty, z których go komponujemy.

Do domowych burgerów, oprócz pełnoziarnistego pieczywa, doskonałego mięsa czy świeżych warzyw, dobrze jest dodać bogate w błonnik suszone owoce czy odżywcze orzechy. Dzięki dobrym glebom i sprzyjającej pogodzie w Stanach Zjednoczonych, na malowniczych plantacjach, najlepiej rozwijają się chrupiące migdały o delikatnej, gładkie skórce czy soczysta żurawina, która zwana jest amerykańskim złotem. Wybierając je do naszych burgerów choć na chwilę przeniesiemy się kulinarnie do USA i poczujemy jak w najlepszej, modnej, amerykańskiej restauracji.




Wegetariański burger z płatkami migdałów

Składniki:

– 4 pszenne bułki
– 1 opakowanie sałaty roszponki
– 1 czerwona cebula
– 75g Migdałów w płatkach Bakalland
– 200g Sezamu Bakalland
– 2 duże bataty
– 1 duża żółta cukinia
– 2 szklanki startej marchewki
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 4 łyżki musztardy
– Olej
– Sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety.

Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony. Cebulkę kroimy w talarki. Jeśli mamy już gotowe wszystkie składniki, łączymy je w burgera.

Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę. Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem.

Smacznego!

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ