Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo



Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo. Wiecznie zabiegani pomiędzy pracą, dodatkowymi zajęciami, opieką nad dziećmi a znalezieniem chwili na relaks i przyjemności, skarżymy się na brak czasu. Pośpiech sprawia, że jemy szybko narzekając na jakość dań, które przecież sami przygotowaliśmy czy ilość wyrzucanego co tydzień jedzenia, które osłabia nasz budżet i ekologiczne podejście do zakupów. Z naszymi poradami nauczysz się gotować w stylu smart, czyli szybko, sprytnie, zdrowo i – przede wszystkim – przyjemnie! Bakalland podpowiada, jak to zrobić.

Kuchnia zero waste

Planując większe zakupy postaraj się przejrzeć produkty, które masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień. Dzięki temu będziesz miała jasność, jakich produktów brakuje Ci do wykonania potrawy. W trakcie tygodnia staraj się trzymać ustalonego wcześniej menu.

Jeżeli jednak z jakichś przyczyn Twoje planu będą musiały się zmienić, staraj się przemycić produkt w innej potrawie. Np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z brokułów, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub ryby na parze.

Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio je przyrządzić. Z łupin wyszorowanych wcześniej ziemniaków możesz przyrządzić pieczone chipsy, skrapiając je oliwą oraz oprószając solą, a następnie wstawiając do piekarnika.

Jeżeli dobrze obierzesz korzeń brokułu, możesz go ugotować wraz z różyczkami – jest równie smaczny, a dzięki temu na Twoim talerzu znajdzie się większa porcja tego pysznego oraz zdrowego warzywa. Liście rzodkiewki również nie muszą lądować w koszu – dodając do nich orzechy pinii, parmezan, odrobinę oliwy i przyprawy, a następnie blendując, przygotujesz pyszne pesto, które będzie idealnie pasowało do makaronu. Korzystanie z resztek pobudza kreatywność!

Wbrew pozorom, sięganie po roślinne „odpady” może być źródłem wielu witamin i minerałów! Liście czy korzenie warzyw, które odruchowo odcinamy i wyrzucamy do kosza to produkty mogą smakować równie dobrze, jak samo warzywo. Aby dodatkowo wzbogacić danie z warzywnych resztek w wartości odżywcze, dodaj do niego podprażone na patelni pestki dyni czy słonecznika albo dowolne orzechy. Dorzucając do wytrawnego dania kilka dowolnych suszonych owoców, np. żurawinę lub Złote Owoce, nadasz mu niecodziennego smaku i aromatu. Przygotowując takie danie z pewnością zaskoczysz siebie i swoich bliskich.




Dwie potrawy na jednym ogniu

Przygotowując obiad spróbuj zrobić dwie rzeczy za jednym zamachem. Dla przykładu, gotując w wodzie fasolkę szparagową możesz umieścić na garnku koszyczek do gotowania na parze, a na nim oczyszczone kawałki warzyw, ryby lub mięsa. Para uciekająca z garnka nie ulotni się na darmo – przy okazji przygotujesz drugą część obiadu!

Gotując na parze dodatkowo zachowasz cenne składniki odżywcze, które wygotowują się podczas klasycznej obróbki w dużej ilości wody. W taki sposób zaoszczędzisz jednocześnie czas i pieniądze, ponieważ wykorzystasz mniej gazu lub prądu. Spróbuj!

Dodawaj na zdrowie

Gotowe już danie możesz wzbogacić o dodatkowe cenne wartości odżywcze. Wystarczy, że posypiesz je bogatymi w składniki odżywcze bakaliami. Używając pestki dyni lub słonecznika dostarczysz sobie mocy fosforu, bardzo ważnego w procesie mineralizacji kości i zębów, dodatkowa łyżka sezamu zagwarantuje Ci dawkę magnezu, który zwalczy uczucie zmęczenia i znużenia, a garść orzechów np. włoskich podkręci Twój metabolizm energetyczny.

Nadadzą one także daniu dodatkowej faktury, przez co będzie ono jeszcze ciekawsze i smaczniejsze. Sięgnij po te rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia, np. od Bakalland, aby mieć pewność, że sięgasz po produkty wysokiej jakości.

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ