Kiedy Twój układ pokarmowy mówi: dość!



Kiedy Twój układ pokarmowy mówi: dość! Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego? Na te pytania odpowiada dr Joanna Rezner – gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.

Zdrowe jedzenie – czyli jakie?

Warto wymienić tu kilka elementów:

Ilość i regularność posiłków – powinniśmy jeść 4-5 posiłków dziennie, utrzymując między nimi 3-4 godziny przerwy.

Skład posiłków – zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, przynajmniej połowę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce (w tym 3/4 warzyw i 1/4 owoców).

Kolejne zalecane produkty to: produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, ryby, jaja oraz rośliny strączkowe. Należy ograniczać spożycie czerwonego mięsa (do 0,5 kg w tygodniu), tłuszczów zwierzęcych (zastępować je olejami roślinnymi), cukru i słodyczy oraz unikać słodkich napojów gazowanych. Nie należy dosalać potraw. Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie (pić przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie, więcej w czasie upałów, zwiększonej aktywności fizycznej oraz chorób przebiegających z gorączką, biegunką czy wymiotami).

Kaloryczność posiłków – dzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione jest od naszego trybu życia (np. osoby pracujące fizycznie i aktywne ruchowo mają większe zapotrzebowanie niż osoby wykonujące pracę siedzącą oraz nieuprawiające regularnie sportu). W celu ustalenia indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego pomocne mogą być kalkulatory dostępne w Internecie. Jednak lepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka.

Nieprzestrzeganie wymienionych powyżej zasad zdrowego stylu życia jest jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu pokarmowego (w tym choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, chorób zapalnych jelit, nowotworów m. in. jelita grubego, żołądka, trzustki, wątroby). Czynnikami, na które obecnie nie mamy wpływu są uwarunkowania genetyczne (np. występowanie chorób układu pokarmowego wśród spokrewnionych członków naszej rodziny).




Badanie endoskopowe, czyli profilaktyka na wagę… zdrowia

Badania endoskopowe pozwalają w profesjonalny sposób „prześwietlić” cały nasz przewód pokarmowy – tłumaczy dr Joanna Rezner z Centrum Medycznego Damiana. Gastroskopia to badanie, dzięki któremu możliwe jest zbadanie przełyku, żołądka oraz dwunastnicy, natomiast kolonoskopia pozwala ocenić końcowy odcinek jelita cienkiego oraz całe jelito grube.

Oba badania poza oceną zmian makroskopowych, czyli widocznych gołym okiem, dają także możliwość pobrania wycinków do badań histopatologicznych, usunięcia polipów oraz zatamowania krwawienia z owrzodzeń czy żylaków. Kolonoskopia profilaktyczna powinna być wykonywana u wszystkich osób, którzy ukończyli 50 rok życia. Wcześniej badanie profilaktyczne wykonuje się w przypadku dodatniego wywiadu rodzinnego w kierunku raka jelita grubego oraz u osób z przewlekłymi nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.

Gastroskopię profilaktyczną wykonuje się u osób z przełykiem Barretta, przewlekłym zanikowym zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz w przypadku genetycznie uwarunkowanego raka żołądka. Gastroskopia jest także jednym z badań umożliwiających ocenę zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Bakteria ta związana jest m.in. z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz rakiem żołądka.

Wiele osób rezygnuje z badań endoskopowych, a zwłaszcza z kolonoskopii, ze względu na strach i wstyd. Emocje nie są jednak dobrym doradcą. Usunięcie polipów jelita grubego wykrytych podczas kolonoskopii zapobiega przemianie ich w raka, czyli w nowotwór złośliwy.

Badania endoskopowe dostarczają wiarygodnych informacji tylko wówczas, gdy odpowiednio się do nich przygotujemy. Jak to zrobić?

Badania endoskopowe wymagają od nas pewnego przygotowania, jednak nie są to czynności skomplikowane. W przypadku kolonoskopii lekarz zaleci wprowadzenie 2-3 dni przed badaniem diety ubogoresztkowej. Polega ona na wyeliminowaniu owoców, warzyw, nasion i otrębów..

Kilka godzin przed badaniem trzeba wypić lek przeczyszczający, który spowoduje biegunkę i w ten sposób oczyści nasze jelito. Dokładny czas, w którym musimy wypić lek zależy od godziny, na którą zaplanowana jest kolonoskopia. W przypadku gastroskopii zaleca się jedynie, aby około 8 godzin przed badaniem nie jeść oraz 4-6 godzin nie pić. Warto dodać, że oba badania można wykonać w znieczuleniu ogólnym, czyli krótkim uśpieniu. Znieczulenie wskazane jest szczególnie u osób po operacjach w jamie brzusznej oraz u osób, które odczuwają silny lęk przed badaniami – kończy dr Joanna Rezner.

Postęp medycyny i dostęp do badań profilaktycznych sprawiają, że wielu chorobom możemy zapobiegać albo skutecznie leczyć dzięki wykryciu na wczesnym etapie ich rozwoju.

Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!

Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej…
CZYTAJ

Na świecie jest prawie 240 milionów dzieci z niepełnosprawnościami, informuje UNICEF

Na całym świecie co dziesiąte dziecko z niepełnosprawnościami nie ma zaspokojonych potrzeb w wielu sferach życia. Dostęp do opieki medycznej,…
CZYTAJ

„Wielka księga zwierzaków” specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata

Nowe, specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata. Teraz uzupełnione o dodatkowe treści! Odkrywaj świat ze znaną podróżniczką!…
CZYTAJ

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według oficjalnych statystyk, z COVID-19 zmierzyło się ponad 3…
CZYTAJ

Małe kroki w wielkiej sprawie. Poznaj moc butelki zwrotnej

Jednym z postanowień niedawnego szczytu COP26 jest zaprzestania wycinki lasów do 2030 roku. Głowy ponad stu państw, na terytorium których…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ