Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!



Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo! Majówka to świetna okazja, by spędzić czas z przyjaciółmi oraz rodziną i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Aby grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i czym się kierować wybierając produkty na ruszt. Sprawdź nasze wskazówki i zostań mistrzem grilla!
Grillowanie pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie musisz trzymać się sztywnego menu – najważniejsze, aby jedzenie smakowało Tobie i Twoim gościom, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony.

Co wrzucić na ruszt, czyli grillujemy nie tylko kiełbasę

Polacy od lat najchętniej wybierają na ruszt kiełbasę. – Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Cenimy ją za smak, ale także za możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. Swoich zwolenników mają też marynowane mięsa: karkówka, żeberka i boczek. Jednak pamiętajmy, że grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie popularna jest kiszka ziemniaczana. To wyrób na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, nadziewany w cienkie jelita. Wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, jak również nakłuć, aby jelito nie popękało. Podajemy ją z przypieczoną na złoto cebulką – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Szybki grill bez przygotowań

Na pomysł przygotowania grilla często wpadamy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie trzeba spędzić pod chmurką! Okazuje się, że grill wcale nie musi być pracochłonny, wystarczy że skorzystamy z gotowych produktów, a przygotujemy go bardzo szybko.

– W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw, mięsa gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii „Super grill”, czyli karkówka, żeberka i boczek. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Po gotowe, zamarynowane i przyprawione mięsa sięga coraz więcej konsumentów. Jest to podyktowane nie tylko brakiem czasu, ale także bezpieczeństwem i gwarancją jakości takich produktów. Na opakowaniu zwykle widnieje nazwa producenta oraz data określająca optymalny termin do spożycia, dzięki czemu można mieć pewność, że mięso jest świeże. Niestety przy kupowaniu wyrobów na wagę nie jest to czasami już tak oczywiste i trzeba dokładnie zweryfikować źródło pochodzenia oraz świeżość produktu – wyjaśnia ekspert z Pekpolu.

Grilluj smacznie i zdrowo

Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzesz na ruszt, kieruj się kilkoma zasadami, dotyczącymi obróbki produktów. – Ważne jest przede wszystkim odpowiednie pieczenie. Pamiętajmy, że do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Mięso nie powinno mieć kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Pamiętajmy też o marynacie – ochroni mięso przed przypaleniem, wzbogaci jego smak, a jego konsystencja będzie delikatniejsza – tłumaczy ekspert z Pekpolu.

Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Dziś proponujemy trzy przepisy na smakowite dania z grilla.

Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

Składniki:

– karkówka w marynacie „Super Grill” ZM Pekpol
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 3 plastry boczku ZM Pekpol
– kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.




Kiełbasa z salsą paprykową

Składniki:

– 1 opakowanie Kiełbasy Ostrołęckiej ZM Pekpol
– salsa paprykowa:
-3 świeże papryki w różnych kolorach
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 ogórki konserwowe
– 2 łyżki cebulki marynowanej
– 100 ml wody
– 100 ml keczupu pikantnego
– 2 łyżki oleju
– płatki chill
– sól
– cukier

Jak przygotować:

Na patelni podsmażyć kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę. Całość podlać wodą i chwilę poddusić. Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku. Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.

Grillowana kiszka ziemniaczana ze szparagami i bakłażanem

SKŁADNIKI:

– Kiszka ziemniaczana ZM Pekpol
– szparagi
– krążki białej cebuli
– bakłażan

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną grillujemy na tacce do grillowania. Przed pieczeniem kiszkę powinniśmy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękało jelito. Co jakiś czas powinniśmy delikatnie ją obracać. Następnie dodajemy krążki cebuli, plastry bakłażana i szparagi. Całość grillujemy aż się przyrumieni.

Smacznego!

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową

Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii w postaci trójglicerydów. Okazuje się jednak, że tkanka…
CZYTAJ

Gdy najlepszym prezentem na Dzień Mamy jest chwila dla siebie…

26 maja wielu kojarzy się z kwiatami, laurkami, przedstawieniami w przedszkolach. Ale dla mam dzieci nieuleczalnie chorych to dzień jak…
CZYTAJ

Zrównoważony rozwój od 24 lat. ASICS wprowadza 10. edycję butów trailowych GEL-TRABUCO

Dokładnie 24 lata temu na rynku po raz pierwszy pojawiły się kultowe już trailówki ASICS GEL-TRABUCO. Obecnie japońska marka prezentuje…
CZYTAJ

Chepengeno triumfuje w ASICS Austrian Women’s Run Bardzo dobre występy reprezentantek Polski

W Wiedniu odbyła się już 34. edycja największego w Europie biegu dla kobiet – ASICS Austrian Women’s Run. Rywalizacja toczyła…
CZYTAJ

Skóra wrażliwa – co sprzyja działaniom anti-ageing? 4 rady kosmetologa

Skóra wrażliwa stale wymaga bardzo delikatnej i wyjątkowo skutecznej pielęgnacji. Łagodzenie podrażnień, oczyszczanie kosmetykami do cery o szczególnych potrzebach, zapobieganie…
CZYTAJ

limitowana edycja kosmetyków INGLOT x Julia Kostera już w sprzedaży!

Autorska kolekcja kosmetyków Julii Kostery dostępna w drogeriach Hebe już od 19 maja 2022. Produkty to owoc współpracy jednej z…
CZYTAJ

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu?

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu? odpowiada…
CZYTAJ

Zmieniaj świat, dbając o środowisko. Jak to robić lokalnie?

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o konieczności wdrożenia rozwiązań, które zahamują zmiany klimatu. Zazwyczaj obejmują one systemowe rozwiązania dotyczące…
CZYTAJ

Kwas hialuronowy i algi również do pielęgnacji włosów

Kwas hialuronowy kojarzy się zazwyczaj z pielęgnacją skóry twarzy i ciała. W różnym stężeniu i pod różnymi postaciami jest szeroko…
CZYTAJ

Cafe Amor – odwiedź przestrzeń inspirowaną zapachami Cacharel

Przez najbliższe dwa tygodnie kawiarnia Mr. Pancake stanie się Cafe Amor, czyli wyjątkową przestrzenią inspirowaną kolekcją perfum Yes I Am…
CZYTAJ

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu życia, niepewność o zdrowie swoje i najbliższych, a…
CZYTAJ

BE FREE! – już są! Pierwsze na świecie rajstopy o działaniu antystatycznym od marki Gatta!

Ponad 58% kobiet irytuje elektryzowanie się rajstop, a w efekcie “klejenia się odzieży do nóg”. Jak wynika z badania koncernu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową

Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii…
CZYTAJ

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu…
CZYTAJ

Higiena oczu w zależności od wieku. Czy oczy się starzeją?

Upływający czas i starzenie się to proces naturalny – zmienia się skóra,…
CZYTAJ

Wiosna – czas porządków w organizmie

Po zimowym zastoju powoli zaczynamy się ruszać, zdrowiej odżywiać i aktywniej korzystać…
CZYTAJ

Polka u ginekologa

Polki nie są zbyt sumienne, jeśli chodzi o profilaktykę dotyczącą kobiecego zdrowia.…
CZYTAJ