Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!



Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo! Majówka to świetna okazja, by spędzić czas z przyjaciółmi oraz rodziną i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Aby grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i czym się kierować wybierając produkty na ruszt. Sprawdź nasze wskazówki i zostań mistrzem grilla!
Grillowanie pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie musisz trzymać się sztywnego menu – najważniejsze, aby jedzenie smakowało Tobie i Twoim gościom, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony.

Co wrzucić na ruszt, czyli grillujemy nie tylko kiełbasę

Polacy od lat najchętniej wybierają na ruszt kiełbasę. – Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Cenimy ją za smak, ale także za możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. Swoich zwolenników mają też marynowane mięsa: karkówka, żeberka i boczek. Jednak pamiętajmy, że grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie popularna jest kiszka ziemniaczana. To wyrób na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, nadziewany w cienkie jelita. Wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, jak również nakłuć, aby jelito nie popękało. Podajemy ją z przypieczoną na złoto cebulką – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Szybki grill bez przygotowań

Na pomysł przygotowania grilla często wpadamy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie trzeba spędzić pod chmurką! Okazuje się, że grill wcale nie musi być pracochłonny, wystarczy że skorzystamy z gotowych produktów, a przygotujemy go bardzo szybko.

– W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw, mięsa gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii „Super grill”, czyli karkówka, żeberka i boczek. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Po gotowe, zamarynowane i przyprawione mięsa sięga coraz więcej konsumentów. Jest to podyktowane nie tylko brakiem czasu, ale także bezpieczeństwem i gwarancją jakości takich produktów. Na opakowaniu zwykle widnieje nazwa producenta oraz data określająca optymalny termin do spożycia, dzięki czemu można mieć pewność, że mięso jest świeże. Niestety przy kupowaniu wyrobów na wagę nie jest to czasami już tak oczywiste i trzeba dokładnie zweryfikować źródło pochodzenia oraz świeżość produktu – wyjaśnia ekspert z Pekpolu.

Grilluj smacznie i zdrowo

Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzesz na ruszt, kieruj się kilkoma zasadami, dotyczącymi obróbki produktów. – Ważne jest przede wszystkim odpowiednie pieczenie. Pamiętajmy, że do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Mięso nie powinno mieć kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Pamiętajmy też o marynacie – ochroni mięso przed przypaleniem, wzbogaci jego smak, a jego konsystencja będzie delikatniejsza – tłumaczy ekspert z Pekpolu.

Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Dziś proponujemy trzy przepisy na smakowite dania z grilla.

Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

Składniki:

– karkówka w marynacie „Super Grill” ZM Pekpol
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 3 plastry boczku ZM Pekpol
– kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.




Kiełbasa z salsą paprykową

Składniki:

– 1 opakowanie Kiełbasy Ostrołęckiej ZM Pekpol
– salsa paprykowa:
-3 świeże papryki w różnych kolorach
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 ogórki konserwowe
– 2 łyżki cebulki marynowanej
– 100 ml wody
– 100 ml keczupu pikantnego
– 2 łyżki oleju
– płatki chill
– sól
– cukier

Jak przygotować:

Na patelni podsmażyć kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę. Całość podlać wodą i chwilę poddusić. Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku. Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.

Grillowana kiszka ziemniaczana ze szparagami i bakłażanem

SKŁADNIKI:

– Kiszka ziemniaczana ZM Pekpol
– szparagi
– krążki białej cebuli
– bakłażan

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną grillujemy na tacce do grillowania. Przed pieczeniem kiszkę powinniśmy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękało jelito. Co jakiś czas powinniśmy delikatnie ją obracać. Następnie dodajemy krążki cebuli, plastry bakłażana i szparagi. Całość grillujemy aż się przyrumieni.

Smacznego!

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ