Gdy znudzi wam się tradycyjny grill



Czekałeś na to cały rok! Promienie słońca ogrzewają twarz, napoje chłodzą się w lodówce turystycznej, jest też grill, ale brakuje pomysłu co na nim położyć, czym zaskoczyć znajomych i jak przełamać grillową rutynę. W tym sezonie postaw więc na niecodzienne, orientalne smaki. Dzięki marynacie z tahini, panierce z za’tarem i słodkiej niespodziance na ciepło, z łatwością zachwycisz nawet grillowych profesjonalistów!

Orzechowa marynata z tahini

Sezam zachwyca w każdej odsłonie – zarówno w formie chrupiących ziarenek, jak i w postaci sycącej chałwy. Gdzieś pomiędzy znajduje się tahini – gęsty, aromatyczny krem z prażonego sezamu. Choć instynktownie umieszczamy tahini na półce ze słodkimi smarowidłami i składnikami deserów, warto zaopatrzyć się w tę pastę przed majówkowym grillem. Dlaczego? Dzięki dziecinnie prostej marynacie z tahini grillowane potrawy nabiorą nietypowego, orzechowego aromatu, któremu ciężko się oprzeć!

Składniki na 0,5 kg kurczaka lub boczniaków:

– 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
– 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
– 1/4 szklanki tahini od Jasmeen
– sok z jednej cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. Aby zachować soczystość składników, przed przyrządzeniem marynaty schłodź kurczaka lub grzyby w lodówce przez około godzinę. Możesz je odrobinę posolić.
2. Wszystkie składniki marynaty rozgnieć w moździerzu lub zmiel w pojemniku blendera. Schłodzone grzyby lub mięso pokrój na spore kawałki i wysmaruj grubą warstwą marynaty.
3. Zawiń kawałki w folię spożywczą i rozgrzej grilla. Gdy nabiorą temperatury pokojowej, będą gotowe do grillowania!




Chrupiąca panierka z za’tarem

Jeśli chcesz mieć gwarancję, że twoje danie zaskoczy twoich znajomych i ich kubki smakowe, postaw na nowość. Odkryj za’tar – bliskowschodnią mieszankę przypraw, która jest wprost stworzona do doprawiania białych ryb. Jej kwaskowy smak zastępuje tradycyjną cytrynę, podkreślając walory smakowe dania. Za’tar doskonale nadaje się także do grillowanych warzyw, które zwykle przyprawiamy „na włosko” – np. cukinii i bakłażana.

Składniki na 4-6 filetów ryby lub dużą cukinię:

– 3 łyżki za’taru od Jasmeen
– 1/3 szklanki posiekanych pistacji
– łyżeczka soli
– 5 łyżek harissy od Jasmeen
– łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– oliwa

Przygotowanie:

1. Jeśli panierujesz cukinię, pokrój ją w ukośne plastry o grubości ok. 1,5 cm.
2. W misce wymieszaj za’tar, posiekane pistacje i sól. W drugiej misce wymieszać harissę i miód lub syrop klonowy.
3. Rybę lub cukinię obtocz w mieszance harissy i miodu lub syropu, aż będą równomiernie pokryte. Następnie posyp każdy kawałek mieszanką za’taru, pistacji i soli.
4. Całość skrop oliwą i umieść na grillu na ok. 10-15 minut.

Słodka niespodzianka na gorąco

Nie ma dobrej imprezy bez deseru. Ten „słodki ciężar” zwykle bierze na siebie jedna osoba, która pojawia się na grillu z blachą ciasta. Proponujemy odwrócić ten scenariusz, i zadbać o to, żeby podczas twojego grilla każdy skomponował swój własny deser! Pieczone na grillu banany są pyszne same w sobie, ale jeszcze większe wrażenie zrobią, gdy będą naszpikowane słodkimi rozmaitościami, które każdy może dobrać według uznania.

Składniki:

– Banany w skórce – mogą być schłodzone
– Czekolada w tabliczkach – deserowa lub gorzka
– Tahini od Jasmeen
– Miód lub syrop klonowy
– Orzechy i bakalie

Przygotowanie:

1. Ostrożnie zrób nacięcie wzdłuż banana. Chodzi o to, by naciąć skórkę, ale nie obrać owocu.
2. Umieść w nacięciu banana kawałki czekolady, orzechy i bakalie wedle uznania.
3. Tak przygotowane banany połóż na grillu i poczekaj, aż czekolada zacznie się topić.
4.
Po zdjęciu z grilla możesz polać nadzienie banana tahini, miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ