Wielkanoc w Polsce – przegląd świątecznych tradycji



Wielkanoc w Polsce – przegląd świątecznych tradycji. Wielkanoc to najważniejsze święta dla wierzącej części Polski, choć ich obchody często różnią się w zależności od regionu naszego kraju. Oto najciekawsze tradycje i starodawne obrzędy świętowania Wielkiej Nocy w różnych zakątkach Polski. Bogactwo tradycji kulturowych i kulinarnych jest imponujące.

Kujawy

Trochę już zapomnianym i raczej niespotykanym w innych regionach Polski zwyczajem są obchody półpościa (inaczej śródpościa). Zgodnie z tradycją w trzecią niedzielę Wielkiego Postu chłopcy biegali po ulicach miast i wsi, uderzając drewnianymi młotkami w bramy
i rozbijając gliniane garnki z popiołem o ściany domów w którym mieszkały panny na wydaniu. Śródpoście zwiastowało zbliżające się Święta, do rozpoczęcia których nie można było już jeść nic gotowanego.

Śląsk

Górny Śląsk to region mocno zakorzeniony w obchodach Wielkiej Nocy. Dlatego też Ślązacy chętnie kultywują świąteczne tradycje, przekazując je z pokolenia na pokolenie. Co prawda zwyczaj zjadania po jednej kuleczce bazi po powrocie ze święcenia pokarmu, co miało zapewnić zdrowie na cały rok, jest już raczej rzadko spotykany, jednak na Śląsku tradycja w dalszym ciągu przejawia się na wielkanocnym stole.

– W śląskich domach do najważniejszych wielkanocnych potraw należy z pewnością żur. Ten tradycyjny, zgodnie z regionalną kuchnią, przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Powinien być gęsty i kwaśny, koniecznie podawany z pokrojoną w talarki białą kiełbasą – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger, producenta „ślōnskich szpecyjałōw”. Ze słodkości, choć z elementami głównego dania, nie można zapomnieć oświęcelniku, czyli półsłodkim cieście drożdżowym nadziewanym mięsem – dodaje ekspert.

Kaszuby

Jak świętują mieszkańcy Kaszub? W Wielki Piątek Kaszubi sadzą drzewa i krzewy, wierząc w dobroczynny wpływ świąt na sadzonki. Wielka Sobota to zwyczaj święcenia koszyczka z pokarmami, choć wprowadzony dopiero po II Wojnie Światowej, pod wpływem pozostałych regionów Polski. Na Kaszubach pisanki barwi się tylko na jeden kolor, bez dodatkowych wzorów – ta tradycja występuje także na Mazowszu.




Małopolska

W tym regionie tradycje Świąt Wielkanocnych sięgają aż średniowiecza. W nocy z Wielkiej Niedzieli na wielkanocny poniedziałek mieszkańców odwiedzają straszne zjawy, stwory i Siuda Baba, żądając datków. Wygląda to tak, że mężczyzna w kobiecym ubraniu chodzi po domach wraz z chłopcami w tradycyjnych krakowskich strojach. Z kolei tuż po świętach ma miejsce Rękawka – tradycyjny odpust wokół Kopca Kraka. Według legendy z kopca zrzucane były monety oraz jedzenie, toczono także jaja, zwiastujące nowe życie. Dzisiaj wokół kopca organizowane są rozmaite kiermasze rękodzieła, a także inscenizacje historyczne.

Mazowsze

Jedynie na Mazowszu kultywuje się tradycję obowiązkowego spożywania czerwonego barszczu podczas śniadania wielkanocnego. Co ciekawe, prawdziwy barszcz czerwony nie pojawia się tam, jak w innych rejonach Polski, w święta Bożego Narodzenia. Na Mazowszu dba się także, aby po mszy rezurekcyjnej wrócić bezpośrednio do domu. Ma to zapewnić pomyślność i dobre plony.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ