Chrupiąca pakora dla zabieganych



Chrupiąca pakora dla zabieganych. Czy otwierając lodówkę, wpadasz w konsternację? Dwie marchewki, pół cukinii, napoczęta torba ze szpinakiem… Tyle warzyw, a pomysłu na obiad brak. Oto przepis na warzywną pakorę – banalne w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie, które pozwoli ci twórczo wykorzystać niemal wszystkie możliwe warzywa!

Pod nazwą „pakora” kryje się wiele rodzajów chrupiących, smażonych przysmaków rodem z Indii. W swojej ojczyźnie pełnią rolę zarówno części pełnowartościowego obiadu, jak i spożywanej w biegu przekąski. Do najpopularniejszych składników, będących podstawą pakory, zaliczyć można szpinak, kalafiora, cebulę oraz bakłażana. Istnieje jednak wiele wersji tej aromatycznej potrawy, na przykład z wykorzystaniem ziemniaków czy marchwi. Jeśli więc stworzyć ją możemy z niemal dowolnych warzyw, co czyni pakorę pakorą?

Sekretem tego aromatycznego dania jest mąka z ciecierzycy, zwana także besan. Mąka z cieciorki to coś więcej, niż ciekawy zastępnik dla mąki pszennej. To także prosty sposób, by zapewnić organizmowi dobrodziejstwa płynące z jedzenia ciecierzycy, nadając jednocześnie całej potrawie orientalnego smaku, któremu ciężko się oprzeć. To także główny składnik uwielbianych na całym świecie falafeli. Jeśli ty także kochasz ich smak, wypróbuj przepis na chrupiące warzywa z nutą falafela, czyli pożywną pakorę dla zabieganych!




Chrupiąca pakora z nutą falafela

Składniki:

– Falafel MIX od Jasmeen
– Olej słonecznikowy lub rzepakowy
– Warzywa, np. cebula i szpinak lub kalafior
– Przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, chili, sól
– Chłodna woda

Przygotowanie:

W niewielkim, głębokim garnku rozgrzej olej roślinny. Pakora najlepiej smaży się na głębokim oleju, więc zapewnij jej dużo swobody.
Podczas gdy rozgrzewa się olej, przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w pióra, a pozostałe warzywa w kostkę. Szpinak wystarczy poszarpać dłońmi na mniejsze kawałki.

Zawartość jednego opakowania Falafel MIXu (100g) wymieszaj w misce z warzywami. Ponieważ różnią się soczystością, powoli dolewaj do miski chłodną wodę, aż osiągniesz konsystencję gęstej śmietany.

Gotową masę nakładaj do rozgrzanego oleju przy pomocy łyżki – po kilka kuleczek za jednym razem. Przy optymalnej temperaturze oleju smażenie powinno potrwać ok. 2-3 minut. By zachować maksymalną chrupkość, świeżo usmażone kulki przed podaniem osusz lekko na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Gdy najlepszym prezentem na Dzień Mamy jest chwila dla siebie…

26 maja wielu kojarzy się z kwiatami, laurkami, przedstawieniami w przedszkolach. Ale dla mam dzieci nieuleczalnie chorych to dzień jak…
CZYTAJ

Zrównoważony rozwój od 24 lat. ASICS wprowadza 10. edycję butów trailowych GEL-TRABUCO

Dokładnie 24 lata temu na rynku po raz pierwszy pojawiły się kultowe już trailówki ASICS GEL-TRABUCO. Obecnie japońska marka prezentuje…
CZYTAJ

Chepengeno triumfuje w ASICS Austrian Women’s Run Bardzo dobre występy reprezentantek Polski

W Wiedniu odbyła się już 34. edycja największego w Europie biegu dla kobiet – ASICS Austrian Women’s Run. Rywalizacja toczyła…
CZYTAJ

Skóra wrażliwa – co sprzyja działaniom anti-ageing? 4 rady kosmetologa

Skóra wrażliwa stale wymaga bardzo delikatnej i wyjątkowo skutecznej pielęgnacji. Łagodzenie podrażnień, oczyszczanie kosmetykami do cery o szczególnych potrzebach, zapobieganie…
CZYTAJ

limitowana edycja kosmetyków INGLOT x Julia Kostera już w sprzedaży!

Autorska kolekcja kosmetyków Julii Kostery dostępna w drogeriach Hebe już od 19 maja 2022. Produkty to owoc współpracy jednej z…
CZYTAJ

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu?

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu? odpowiada…
CZYTAJ

Zmieniaj świat, dbając o środowisko. Jak to robić lokalnie?

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o konieczności wdrożenia rozwiązań, które zahamują zmiany klimatu. Zazwyczaj obejmują one systemowe rozwiązania dotyczące…
CZYTAJ

Kwas hialuronowy i algi również do pielęgnacji włosów

Kwas hialuronowy kojarzy się zazwyczaj z pielęgnacją skóry twarzy i ciała. W różnym stężeniu i pod różnymi postaciami jest szeroko…
CZYTAJ

Cafe Amor – odwiedź przestrzeń inspirowaną zapachami Cacharel

Przez najbliższe dwa tygodnie kawiarnia Mr. Pancake stanie się Cafe Amor, czyli wyjątkową przestrzenią inspirowaną kolekcją perfum Yes I Am…
CZYTAJ

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu życia, niepewność o zdrowie swoje i najbliższych, a…
CZYTAJ

BE FREE! – już są! Pierwsze na świecie rajstopy o działaniu antystatycznym od marki Gatta!

Ponad 58% kobiet irytuje elektryzowanie się rajstop, a w efekcie “klejenia się odzieży do nóg”. Jak wynika z badania koncernu…
CZYTAJ

Świat jest u progu katastrofalnego poziomu niedożywienia u dzieci

Gwałtowny wzrost cen żywności spowodowany wojną na Ukrainie oraz cięcia budżetowe dokonane w czasie pandemii zwiększają zapotrzebowanie na żywność terapeutyczną…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu…
CZYTAJ

Higiena oczu w zależności od wieku. Czy oczy się starzeją?

Upływający czas i starzenie się to proces naturalny – zmienia się skóra,…
CZYTAJ

Wiosna – czas porządków w organizmie

Po zimowym zastoju powoli zaczynamy się ruszać, zdrowiej odżywiać i aktywniej korzystać…
CZYTAJ

Polka u ginekologa

Polki nie są zbyt sumienne, jeśli chodzi o profilaktykę dotyczącą kobiecego zdrowia.…
CZYTAJ

Postcovidowe wypadanie włosów – jak je powstrzymać?

Jeśli widzisz, że podczas codziennego czesania włosów coraz więcej zostaje ich na…
CZYTAJ