Zwalcz wiosenne przesilenie. Propozycje bakaliowych przekąsek



Zwalcz wiosenne przesilenie. Propozycje bakaliowych przekąsek. Zmęczenie, znużenie, brak energii, to typowe objawy wiosennego przesilenia. Jak przetrwać ostatnie dni przed wybuchem prawdziwej wiosny i z pozytywnym nastawieniem wejść w ten czas? Przede wszystkim zadbaj o swój organizm i dostarcz mu zastrzyku energii w postaci cennych składników odżywczych i witamin. Jesteś gotowy do walki z wiosennym przesileniem? Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zimą czas wolny wolimy spędzać w domu z kubkiem herbaty niż na zewnątrz. Zamiast dietetycznej sałatki wybieramy ciepły posiłek, w którym warzywa i owoce są tylko dodatkiem. W efekcie brakuje nam słońca, witamin i minerałów. Kiedy na wiosnę natura budzi się do życia, a termometry pokazują dodatnie temperatury, to najlepszy moment dla nas, aby nabrać pozytywnej energii.

Dietetycy zalecają zmianę nawyków żywieniowych. To pozwoli nam przetrwać wiosenne przesilenie. Jedzenie dobrze zbilansowanych posiłków oraz odpowiednio dobrane przekąski, spowodują że nie będziemy odczuwać znużenia i zmęczenia. Wręcz przeciwnie zyskamy więcej energii i będziemy bardziej aktywni – nawet jeśli aura za oknem nie będzie temu sprzyjać.

Częstsze posiłki i sięganie po przekąski sprawiają, że unikamy napadów „wilczego głodu” i nie zjadamy więcej niż potrzebuje nasz organizm. Mądre zaplanowanie przekąsek pozwala także zachować pełną koncentrację przez cały dzień, bez popołudniowego spadku nastroju spowodowanego wahaniem poziomu cukru we krwi. Jak znaleźć czas i pomysły na dodatkowe posiłki w wersji mini?

Z pomocą przychodzą nam bakalie w poręcznych opakowaniach, które możemy mieć zawsze przy sobie w torebce, samochodzie czy plecaku i wybierać spośród naszych ulubionych smaków – suszonych owoców (np. żurawiny) i różnych gatunków orzechów (np. migdałów, nerkowców czy orzechów włoskich) oraz ziaren i pestek (np. słonecznika, dyni, kukurydzy).




Wyjdź na spacer

Przede wszystkim wyjdź na powietrze. W ten sposób dotlenimy organizm i wzmocnimy odporność. Dlatego zamiast odpoczynku przed telewizorem, wyjdźmy na spacer do parku. Po wielogodzinnej pracy przy biurku, poczujemy się bardziej zrelaksowani. Zyskamy sporą dawkę endorfin i naładujemy się pozytywną energią. Po powrocie możemy się wzmocnić garścią ulubionej bakaliowej przekąski.

Orzechy, pestki i ziarna – bogactwo w garści!

Orzechy np. migdały, włoskie czy laskowe lub nerkowce, są znakomitym pomysłem na szybką i pożywną przekąskę. To prawdziwe skarby natury, zawierające dobre tłuszcze, witaminy i minerały, a także białko. Garść chrupiących orzechów zaspokoi pierwszy głód i pozwoli dotrwać do kolejnego posiłku.

Doceń pestki dyni – to bogactwo kwasu foliowego, którego szczególnie brakuje kobietom. Ziarno słonecznika to natomiast znakomite źródło witamin z grupy B. Pamiętaj, aby w oczekiwaniu na wiosnę mieć je zawsze przy sobie w torebce lub plecaku w formie „na raz” np. Chwyć&Jedz od Bakalland.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ