Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka?



Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka? Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli zapominamy o męczących mrozach, zmianie ulega także nasza dieta. I choć specyficzny okres przejściowy, zwany dawniej przednówkiem, nie dostarcza nam jeszcze wielu kulinarnych możliwości, i tak jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.

Dawniej przednówkiem nazywano na wsi porę, trwającą przed nowymi zbiorami, aż do pierwszych żniw. Wówczas w spiżarniach bardzo często brakowało już skrzętnie nagromadzonego na zimę jedzenia, a gospodynie musiały się nieźle nagłowić, by z pozostałości przygotować jakiekolwiek potrawy. Pomimo, że w obecnych czasach na szczęście nie musimy już martwić się niedoborem pożywienia, to i tak umiejętność komponowania codziennej diety, bazującej na dostępnych na przednówku świeżych warzywach, w dalszym ciągu jest niezwykle przydatna.




Przednówkowe hity w menu

Wbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie jarmuż. Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi. Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje.

Domowe pesto z orzechami nerkowca, koktajl z jabłkiem, bananem i imbirem czy frittata z pieczarkami – w tych wszystkich przepisach jarmuż będzie grał pierwsze skrzypce – dodaje ekspert. Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na przednówku? Coraz chętniej łaskawym okiem spoglądamy w kierunku warzyw korzeniowych, między innymi buraków czy marchwi. Te typowo polskie warzywa często dostępne są w mieszankach z różnorodnymi sałatami – jak np. Bolero mix z burakiem czerwonym czy Fitness mix oraz Colour mix z marchewką.

Dzięki takim połączeniom mieszanki idealnie pasują do większości dań obiadowych jako dodatek lub w kompozycji z wybranymi składnikami, pełniąc rolę samodzielnego dania – uzupełnia Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg. Warzywa korzeniowe to także wartościowe źródła witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

Marchewka jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika, beta-karotenu, spore ilości witaminy K i C, a także witamin z grupy B. Ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Buraki wykazują z kolei właściwości krwiotwórcze, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, łagodzą występowanie zgagi, usprawniają również pracę przewodu pokarmowego.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ