Supermoce żywności. Top 5 produktów polecanych przez dietetyków



Supermoce żywności. Top 5 produktów polecanych przez dietetyków. Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.

Czym w teorii są superfoods? Upraszczając – są to produkty spożywcze będące bogatym źródłem substancji biologicznie aktywnych, które powodują wielokierunkowy, korzystny wpływ na organizm – wyjaśnia dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska, doradca żywieniowy z NZOZ „Twój Lekarz”. Korzystny i wielokierunkowy, ponieważ określony produkt spożywczy może działać prewencyjnie i wspomagać dietoterapię wielu schorzeń.

Ze względu na bogaty skład ich działanie jest różnorodne – potrafią na przykład jednocześnie wspomagać funkcjonowanie układu krwionośnego i działać antybakteryjnie. Lista superfoods jest długa i każdy, niezależnie od wieku, znajdzie coś dla siebie. Na tej liście znajdują się nie tylko egzotyczne produkty jak np. nasiona chia lub jagody goi, ale również nasze rodzime. Oto piątka superfoods, która poprawi zdrowie.

Naturalny antybiotyk

Czosnek – naturalny antybiotyk o działaniu przeciwbakteryjnym dzięki zawartej w nim allicynie. – Oprócz tego korzystnie wpływa na pracę serca i zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów w tętnicach, a także wykazuje aktywność prowadzącą do obniżenia stężenia cholesterolu i glukozy – wymienia dr Joanna Pieczyńska, doradca żywieniowy z NZOZ „Twój lekarz”. Wśród zdrowotnych właściwości czosnku warto docenić zwłaszcza jedną supermoc: dzięki flawonoidom i selenowi ma działanie przeciwnowotworowe. – Badania naukowe wykazały, że wysokie spożycie czosnku ma działanie prewencyjne w rozwoju nowotworów żołądka i okrężnicy – dodaje doradca żywieniowy.

Czerwień na talerzu

Drugim bohaterem diety jest żurawina – bomba przeciwutleniaczy, bogate źródło witaminy C i kwasów organicznych, m.in. jabłkowego i cytrynowego.

– Ze względu na właściwości bakteriostatyczne, przeciwzapalne i zmniejszające przyczepność bakterii do komórek układowych najczęściej kojarzona jest z leczeniem układu moczowego – tłumaczy dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska.

Dzięki super właściwościom zmniejszającym adherencję (przyczepianie) bakterii do komórek, żurawinę można wykorzystywać również w zwalczaniu Helicobacter pylori ­– najczęstszej przyczyny wrzodów żołądka. Jedzenie żurawiny w jak najmniej przetworzonej formie to również dobre żywieniowe wspomaganie profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. – Polecam dodawać ją do sałatek lub przygotowywać z niej niskosłodzone konfitury. Bardzo zdrowy jest również domowy sok z żurawiny – poleca doradca żywieniowy z NZOZ „Twój Lekarz”.




Wszechstronny strączek

Trzeci superfood to soczewica, bardzo dobre źródło białka roślinnego, z tego powodu często goszcząca w diecie wegan i wegetarian. Soczewica jest też bogatym źródłem potasu, zatem wykorzystywana jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia tętniczego.

Zawarty w niej kwas foliowy jest ważny dla kobiet w okresie rozrodczym, ponieważ zapobiega on powstawaniu wad rozwojowych płodu. Z kolei obecny w soczewicy błonnik reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i spowalnia uwalnianie glukozy do krwi po posiłku, co ma znaczenie dla diabetyków. I na koniec, ale nie jako najmniej istotne: soczewica, podobnie jak inne produkty superfoods, ma właściwości przeciwnowotworowe.

Magiczna przyprawa

Czas na magiczną przyprawę – cynamon. – Tak jak soczewica, normalizuje poziom glukozy we krwi po posiłku. Warto nim zatem przyprawiać potrawy. Doprowadza też do normalizacji frakcji LDL cholesterolu oraz trójglicerydów – tłumaczy doradca żywieniowy Joanna Pieczyńska. W działanie cynamonu powinni uwierzyć seniorzy. Ta superprzyprawa wzmaga bowiem apetyt, ma właściwości przeciwbakteryjne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób otępiennych, m.in. choroby Alzheimera.

Zieleń na nadciśnienie

Piątkę superfoods zamyka brokuł, będący bogatym źródłem kwasu foliowego i związków o działaniu antyoksydacyjnym, w tym witaminy C, flawonoidów oraz glukozynolanów. Biologicznie aktywne związki występujące w brokułach wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.

Im więcej superfoods pojawi się w diecie, tym lepsza żywieniowa profilaktyka chorób przewlekłych. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków.

– Zróżnicowana, „kolorowa” dieta pozwoli nam dostarczyć do organizmu związków o różnorodnej aktywności biologicznej – wyjaśnia doradca żywieniowy Katarzyna Zabłocka-Słowińska. Na dobry początek warto wykluczyć z diety cukier, fast foody, słodkie napoje i żywność wysoko przetworzoną, w tym szczególnie typu instant.

– Słodycze warto zastąpić suszonymi owocami, domowymi wypiekami lub gorzką czekoladą, która też znajduje się na liście superfoods. Zamiast wędliny ze sklepu, zawierającej w składzie dodatki do żywności, w tym m.in.: wzmacniacze smaku, fosforany i konserwanty, upieczmy schab lub szynkę w domu – doradza dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska. Pamiętajmy, że dieta powinna być dostosowywana do wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej i oczywiście indywidualnych preferencji.

Lista superfoods jest naprawdę długa, warto konsultować z dietetykiem, które z nich są wskazane akurat w przypadku naszej osoby.

Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!

Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej…
CZYTAJ

Na świecie jest prawie 240 milionów dzieci z niepełnosprawnościami, informuje UNICEF

Na całym świecie co dziesiąte dziecko z niepełnosprawnościami nie ma zaspokojonych potrzeb w wielu sferach życia. Dostęp do opieki medycznej,…
CZYTAJ

„Wielka księga zwierzaków” specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata

Nowe, specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata. Teraz uzupełnione o dodatkowe treści! Odkrywaj świat ze znaną podróżniczką!…
CZYTAJ

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według oficjalnych statystyk, z COVID-19 zmierzyło się ponad 3…
CZYTAJ

Małe kroki w wielkiej sprawie. Poznaj moc butelki zwrotnej

Jednym z postanowień niedawnego szczytu COP26 jest zaprzestania wycinki lasów do 2030 roku. Głowy ponad stu państw, na terytorium których…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ