Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!



Kuchnia orientalna to nie tylko kebab! Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna – dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food!

Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego – w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód szybko mogliby obalić tę tezę. Dla znawców tematu bowiem kuchnia Afryki Północnej i Azji Mniejszej pełna jest różnorodnych, intensywnych i nie spotykanych nigdzie indziej smaków.

Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni w sieci restauracji orientalnych Amrit. Restauracje Amrit Oriental Food, z pośród których pierwsza z powstała w 2007 roku, na dobre już wpisały się w kulinarną mapę Warszawy i wciąż zyskują coraz szersze grono odbiorców. Załoga restauracji Amrit za sprawą swego kunsztu jest w stanie przekonać każdego, kto spróbuje orientalnych wiktuałów, że warto odkrywać bogactwa kulinarne Bliskiego Wschodu. Aby udowodnić tę tezę, szefowie kuchni sieci restauracji Amrit postanowili podzielić się jednym ze swoich sekretów – przepisem na cielęcinę z bakłażanem, który prezentujemy poniżej:




Cielęcina z bakłażanem

Składniki (4 porcje):

1 kg cielęciny
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średniej wielkości marchew
2 średnie ziemniaki
1 mały bakłażan
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut .
2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso – cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Razem dusimy przez ok. godzinę.
4. Odstawiamy.
5. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.

Każdy, kto spróbuje swoich sił i przyrządzi tę potrawę z pewnością zechce jeszcze nie raz wpaść do jednej z restauracji Amrit po garść kolejnych, orientalnych inspiracji. Zapraszamy!

Sprawdź menu amrit.pl

Joanna Bielas I.D.MEDIA

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ