Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!



Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie! Pizza i pasta – odpowie bez dłuższego zastanowienia większość z nas, gdy przyjdzie wymienić najsłynniejsze dania kuchni włoskiej. Tymczasem jest jeszcze jeden włoski przysmak, bez którego mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego nie wyobrażają sobie dnia. To focaccia. Skąd wywodzi się to typowo włoskie pieczywo, czym różni się od klasycznej pizzy, z czym je łączyć i czy w grę wchodzi tylko wersja wytrawna?

Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawanego najczęściej z dobrej jakości oliwą. Znana była już starożytnym Rzymianom, którzy wypiekany nad paleniskiem placek składali w ofierze bogom. W czasach renesansu focaccia była potrawą weselną, a do XVI wieku jadaną w kościołach nie tylko podczas ślubów, ale też pogrzebów.

Focaccia, kojarzona głównie z regionem Ligurii i jej stolicą Genuą, uważana była za przysmak rybaków, a wersja z cebulą za główne pożywienie robotników, pracujących w porcie przy rozładunkach. Dziś focaccia dla Włochów to podstawa śniadania, ale też obiadu, kolacji czy przekąski do popijanego popołudniami wina.

Bardziej puszysta kuzynka pizzy

Fakt, że podstawą focacci jest mąka, drożdże oraz oliwa nasuwa pytanie czym ten włoski placek różni się od tradycyjnej pizzy? Sekret tkwi w cieście i dodatkach. Ciasto w focacci jest bardziej puszyste niż w tradycyjnej, neapolitańskiej pizzy, ale też potrzebuje znacznie więcej czasu, by wyrosnąć (przynajmniej godzinę tak, by podwoiło swoją objętość).

W oryginalnej focacci nie znajdziemy też sosu pomidorowego – podstawowego składnika niemalże każdej, włoskiej pizzy. Ze względu na dodane składniki możemy natomiast wyróżnić kilka regionalnych odmian focacci. W tej najsłynniejszej – focacci alla genovese znajdziemy jedynie dodatek soli morskiej.

Jeśli trafimy na focaccię w formie dwóch kawałków cienkiego ciasta, przełożonych ciągnącym się serem to będziemy mieć do czynienia z focaccią di Recco. Z kolei focaccia w formie okrągłego, nieco grubszego niż w wersji z Genui ciasta z dodatkiem świeżych pomidorków to wersja charakterystyczna dla regionu Puglii i miasta Bari.

Focaccia po polsku

Ustaliliśmy już, że w focacci kluczową rolę odgrywa ciasto – puszyste, wyrośnięte, jakby napowietrzone, ale jednocześnie chrupiące i przyrumienione. Grunt to odpowiednie proporcje składników i czas wyrabiania ciasta. Dzięki odpowiedniej funkcji ciasto o idealnej konsystencji wyrobimy w zaledwie dwie minuty, a z proponowanych przepisów przygotujemy ciekawe, własne wersje focacci. Miłośników mięsa zaciekawi z pewnością przepis na focaccię z białą, surową kiełbasą. Ci którzy za mięsem nie przepadają będą mogli wybrać wersję z brokułami i filecikami anchois lub klasyczną, bez dodatków, ale za to w towarzystwie serowej pasty z oliwkami.

Delikatna ekstrawagancja – focaccia na słodko

Czy focaccia musi kojarzyć się wyłącznie z wytrawnymi dodatkami? Niekoniecznie! Godzą się na to sami Włosi, a ich odpowiedzią na to jest tzw. fugassa, czyli wenecka focaccia z masłem, cukrem i jajkiem, jedzona pierwotnie jako wielkanocny przysmak. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby do klasycznego ciasta na focaccię dodać nieco słodkich dodatków jak cukier, miód, czy cynamon, by przygotować przysmak, który z powodzeniem zastąpi kawałeczek ciasta do kawy czy herbaty.

Ciekawą propozycją będzie też focaccia z plasterkami jabłka, posypanymi delikatnie cukrem trzcinowym i zapieczonymi pod płatkami masła. Słodka przekąska we włoskim stylu gotowa – prawdziwe dolce vita!




SŁODKA FOCACCIA Z JABŁKAMI

CIASTO:

· 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
· 15 g miodu
· 250 g mleka
· 320 g mąki pszennej chlebowej
· 180 g mąki tortowej
· 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
· 40 g cukru
· 1 czubata łyżeczka soli
· 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
· woda, do namoczenia jabłek
· sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
· olej, do natłuszczenia
· cukier trzcinowy, do posypania
· 10 kostek lodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do naczynia miksującego włożyć drożdże, miód, dodać mleko, mąkę pszenną chlebową, mąkę tortową, masło, cukier i sól, wyrobić 3 min

SMACZNEGO!

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ