Jak rozpocząć zdrowo dzień? Postaw na szybkie śniadanie w wersji fit



Jak rozpocząć zdrowo dzień? Postaw na szybkie śniadanie w wersji fit. Szczęśliwców, którzy w intensywnym tygodniu znajdują rano czas na celebrację śniadania, nie ma zbyt wielu. Z drugiej jednak strony wszyscy wiemy, jak ważnym elementem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ów posiłek i dlaczego nie powinien być pomijany. Remedium na nasze bolączki przy komponowaniu porannego menu stanowią śniadaniowe propozycje, które nie dość, że dostarczą nam energii na dalszą część dnia, to jeszcze będą ekspresowe w przygotowaniu.

Zestaw na śniadanie

Istnieje kilka zasad, które warto mieć na względzie, by nasz poranny posiłek spełniał wszystkie założone cele. Decydując się na dany wariant energetycznego śniadania, musimy pamiętać, by poza dostarczeniem cennych składników odżywczych, nie było ono zbyt ciężkie i niepotrzebnie nie obciążało naszego układu trawiennego. Warto korzystać z bogatych w błonnik i węglowodany produktów zbożowych, jak chociażby pełnoziarniste pieczywo czy też musli.

To ostatnie możemy z powodzeniem przygotować samodzielnie w domu i wykorzystywać przygotowując szybkie śniadania, uzupełniając tylko o ulubione suszone owoce czy preferowane przyprawy. Najlepiej by bazę domowego musli stanowiły różnorodne płatki, nasiona i orzechy. Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, przy komponowaniu pożywnego i zbilansowanego śniadania nie możemy również zapominać o będących źródłem błonnika warzywach i owocach. Na szczęście możliwości ich włączenia do porannego posiłku jest od groma. Już od dobrych kilku lat tryumfy święcą koktajle typu smoothie. Można je przyrządzić praktycznie z większości dostępnych w sklepach owoców, dodając według preferencji wybrane warzywa.




Dogodną alternatywą jest także skorzystanie z gotowej już mieszanki świeżych warzyw – dzięki np. mieszance Green Drink marki Eisberg, mającej w składzie jarmuż, szpinak młody, rukolę, sałatę rzymską i marchewkę, przygotowanie zielonego koktajlu jest niezwykle proste. Wystarczy zmiksować z bananem oraz wodą i gotowe. Co kluczowe – bomba odżywczych składników w postaci wartościowych warzyw dostarczy nam niezbędnej energii i poprawi samopoczucie. Dodatkowo, zawarty w zielonych warzywach chlorofil działa przeciwzapalnie oraz rewitalizująco – odkwasza organizm i walczy z infekcjami. Bogactwo beta-karotenu to z kolei dobra wiadomość dla stanu naszej skóry, włosów oraz paznokci.

Poszukujący kulinarnych inspiracji z pewnością zwrócili także uwagę na unowocześnioną wersję smoothie. Smoothie bowl to również koktajl, ale podany w miseczce, z dodatkami w postaci np. świeżych owoców czy bakalii. Taka wersja śniadania daje nam olbrzymie pole do popisu, możemy manewrować produktami i tworzyć unikatowe wersje smakowe tego dania. Warto do swojego smoothie bowl dodać ulubione polskie superfoods, jak chociażby siemię lniane czy natkę pietruszki. Idealnym uzupełnieniem, mającym spory wpływ na warstwę wizualną smoothie bowl, będzie niskokaloryczny pyłek pszczeli.

Świetnie odnajdzie się on w barwnym koktajlu, oczyszczając ciało z toksyn i działając antybakteryjnie. Smoothie bowl często wzbogacane jest także o będące źródłem witaminy C jagody goji czy niebiesko-zieloną spirulinę, która obniża cholesterol i działa przeciwoksydacyjnie. Dzięki tym składnikom nasza kolorowa miseczka zyska niewątpliwie na estetyce, ale przede wszystkim zachwyci walorami zdrowotnymi i smakiem. Chętnie wybieraną opcją do smoothie bowl jest również niskokaloryczna, występująca w postaci kulek tapioka.

Co jeszcze wybierać na śniadanie? Pamiętajmy o produktach bogatych w białko, zapewniających szybszą przemianę materii i pozostawiających na dłużej uczucie sytości. Na pierwszy posiłek w ciągu dnia sprawdzą się zatem chudy omlet, grahamka z twarogiem, grecki jogurt z dodatkiem prażonych orzechów czy owsiane pancakes z bananami.

Ważne byśmy nie zapominali o śniadaniu i spożywali go maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Dzięki temu zyskamy potrzebną energię, a poziom glukozy we krwi zostanie utrzymany. W przeciwnym razie poziom ten drastycznie się obniży, co będzie skutkować zmęczeniem i spadkiem koncentracji.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ