Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu



Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu. Alternatywa dla niebezpiecznej głodówki i sposób na odmłodzenie organizmu – tak właśnie postrzegany jest opatentowany, 5-dniowy program żywieniowy ProLon poprawiający nie tylko stan zdrowia, ale i samopoczucie. Jak to możliwe, by dieta stosowana jedynie przez 5 dni w ogóle działała i tak intensywnie oddziaływała na organizm? Na pytania odpowiada dr Krzysztof Kaczyński, lekarz medycyny estetycznej z Kaczyńscy Clinic, który program ProLon poleca jako metodę na regenerację organizmu oraz regulacji istotnych parametrów życiowych, w tym tych związanych z procesem starzenia i chorobami przewlekłymi.

Na czym polega unikalność programu ProLon? Co odróżnia go od innych diet krótkoterminowych?

Mówi się o nim jak o głodówce bez głodówki. Wszyscy wiemy, jak wyniszczająca potrafi być prawdziwa głodówka, kiedy pije się jedynie wodę i nie dostarcza się swojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych. ProLon jedynie ją symuluje. Żywność opracowana na potrzeby tego programu oszukuje organizm, wprowadzając go w stan głodu i to w sposób zupełnie naturalny oraz bezpieczny.

Jak tzw. stan głodu wpływa zatem na organizm?

Przede wszystkim stymuluje procesy regeneracyjne i odmładzające, które sprowadzają się m.in. do samonaprawy komórek oraz usuwania tych uszkodzonych lub starzejących się. Już drugiego dnia uruchamiany jest proces autofagii, czyli wychwytywania uszkodzonych białek oraz bakterii i eliminowania ich z organizmu. W efekcie plan minimalizuje procesy zapalne, które odpowiadają nie tylko za przedwczesne starzenie się, ale i choroby cywilizacyjne. Wprowadzony w stan głodu organizm zaczyna działać inaczej. Usprawniony zostaje metabolizm, dzięki czemu dochodzi do nieocenionego odmłodzenia na poziomie komórkowym.

Jak dokładnie przebiega program żywieniowy ProLon? Czy można samemu decydować, co zje się przez pięć dni trwania diety?

Pacjent nie może sam wybierać tego, co chciałby zjeść. Jednak pięć dni da się bez problem wytrzymać, zwłaszcza, kiedy przez pozostałe 25 dni miesiąca można stosować swoją normalną dietę. Są to specjalnie opracowane posiłki i przekąski bazujące na naturalnych składnikach, które niejako „oszukują” nas organizm.

Dostarczane są one w 5 pudełkach, po jednym na każdy dzień. Znajdują się w nich m.in. odpowiednie napoje, batoniki energetyczne, zupy i różnorodne przekąski. Ich dobór nie został oczywiście pozostawiony przypadkowi. To efekt wieloletnich badań nad długowiecznością Profesora Valtera Longo, z uniwersytetu w Kaliforni.

Dietę skomponowano z myślą o poprawie metabolizmu i redukcji stanu zapalnego. Dzięki temu udaje się udaje osiągnąć zamierzony efekt odchudzenia i oczyszczenia ciała bez pozbawiania organizmu istotnych składników odżywczych.




Program ProLon trwa zaledwie 5 dni. To chyba za krótko, aby zgubić zbędne kilogramy? Komu zaleca się taką nietypową dietę?

Z takiego planu żywieniowego jak najbardziej mogą skorzystać osoby z nadwagą, ponieważ redukuje on poziom tkanki tłuszczowej. Powstał on jednak z myślą nie o odchudzaniu, a o ogólnym stanie zdrowia i samopoczuciu. ProLon wskazany jest na przykład w walce z podwyższonymi markerami chorób przewlekłych oraz osobom skarżącym się na kiepską kondycję organizmu. Przydaje się zresztą i w innych przypadkach, kiedy mamy do czynienia z problemami wynikającymi z toczących się w organizmie stanów zapalnych.

Jakie efekty daje zatem plan żywieniowy ProLon?

Reguluje on procesy metaboliczne, w tym poziom cukru i cholesterolu, zarazem przyspieszając usuwanie starych komórek i zastępowanie ich nowymi, już zdrowszymi. Dieta redukuje stany zapalne i poprawia wydajność organizmu – dodaje energii i poprawia koncentrację. Spadek wagi, bez utraty mięśniowej ciała, jest tutaj dodatkowym efektem, który przekonuje szczególnie tych pacjentów, którzy chcieliby zmniejszyć obwód brzucha. Redukcja stanów zapalnych prowadzi ponadto do wygładzenia cery i nadania jej zdrowego wyglądu.

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ