Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu



Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu. Alternatywa dla niebezpiecznej głodówki i sposób na odmłodzenie organizmu – tak właśnie postrzegany jest opatentowany, 5-dniowy program żywieniowy ProLon poprawiający nie tylko stan zdrowia, ale i samopoczucie. Jak to możliwe, by dieta stosowana jedynie przez 5 dni w ogóle działała i tak intensywnie oddziaływała na organizm? Na pytania odpowiada dr Krzysztof Kaczyński, lekarz medycyny estetycznej z Kaczyńscy Clinic, który program ProLon poleca jako metodę na regenerację organizmu oraz regulacji istotnych parametrów życiowych, w tym tych związanych z procesem starzenia i chorobami przewlekłymi.

Na czym polega unikalność programu ProLon? Co odróżnia go od innych diet krótkoterminowych?

Mówi się o nim jak o głodówce bez głodówki. Wszyscy wiemy, jak wyniszczająca potrafi być prawdziwa głodówka, kiedy pije się jedynie wodę i nie dostarcza się swojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych. ProLon jedynie ją symuluje. Żywność opracowana na potrzeby tego programu oszukuje organizm, wprowadzając go w stan głodu i to w sposób zupełnie naturalny oraz bezpieczny.

Jak tzw. stan głodu wpływa zatem na organizm?

Przede wszystkim stymuluje procesy regeneracyjne i odmładzające, które sprowadzają się m.in. do samonaprawy komórek oraz usuwania tych uszkodzonych lub starzejących się. Już drugiego dnia uruchamiany jest proces autofagii, czyli wychwytywania uszkodzonych białek oraz bakterii i eliminowania ich z organizmu. W efekcie plan minimalizuje procesy zapalne, które odpowiadają nie tylko za przedwczesne starzenie się, ale i choroby cywilizacyjne. Wprowadzony w stan głodu organizm zaczyna działać inaczej. Usprawniony zostaje metabolizm, dzięki czemu dochodzi do nieocenionego odmłodzenia na poziomie komórkowym.

Jak dokładnie przebiega program żywieniowy ProLon? Czy można samemu decydować, co zje się przez pięć dni trwania diety?

Pacjent nie może sam wybierać tego, co chciałby zjeść. Jednak pięć dni da się bez problem wytrzymać, zwłaszcza, kiedy przez pozostałe 25 dni miesiąca można stosować swoją normalną dietę. Są to specjalnie opracowane posiłki i przekąski bazujące na naturalnych składnikach, które niejako „oszukują” nas organizm.

Dostarczane są one w 5 pudełkach, po jednym na każdy dzień. Znajdują się w nich m.in. odpowiednie napoje, batoniki energetyczne, zupy i różnorodne przekąski. Ich dobór nie został oczywiście pozostawiony przypadkowi. To efekt wieloletnich badań nad długowiecznością Profesora Valtera Longo, z uniwersytetu w Kaliforni.

Dietę skomponowano z myślą o poprawie metabolizmu i redukcji stanu zapalnego. Dzięki temu udaje się udaje osiągnąć zamierzony efekt odchudzenia i oczyszczenia ciała bez pozbawiania organizmu istotnych składników odżywczych.




Program ProLon trwa zaledwie 5 dni. To chyba za krótko, aby zgubić zbędne kilogramy? Komu zaleca się taką nietypową dietę?

Z takiego planu żywieniowego jak najbardziej mogą skorzystać osoby z nadwagą, ponieważ redukuje on poziom tkanki tłuszczowej. Powstał on jednak z myślą nie o odchudzaniu, a o ogólnym stanie zdrowia i samopoczuciu. ProLon wskazany jest na przykład w walce z podwyższonymi markerami chorób przewlekłych oraz osobom skarżącym się na kiepską kondycję organizmu. Przydaje się zresztą i w innych przypadkach, kiedy mamy do czynienia z problemami wynikającymi z toczących się w organizmie stanów zapalnych.

Jakie efekty daje zatem plan żywieniowy ProLon?

Reguluje on procesy metaboliczne, w tym poziom cukru i cholesterolu, zarazem przyspieszając usuwanie starych komórek i zastępowanie ich nowymi, już zdrowszymi. Dieta redukuje stany zapalne i poprawia wydajność organizmu – dodaje energii i poprawia koncentrację. Spadek wagi, bez utraty mięśniowej ciała, jest tutaj dodatkowym efektem, który przekonuje szczególnie tych pacjentów, którzy chcieliby zmniejszyć obwód brzucha. Redukcja stanów zapalnych prowadzi ponadto do wygładzenia cery i nadania jej zdrowego wyglądu.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ