Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu



Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu. Alternatywa dla niebezpiecznej głodówki i sposób na odmłodzenie organizmu – tak właśnie postrzegany jest opatentowany, 5-dniowy program żywieniowy ProLon poprawiający nie tylko stan zdrowia, ale i samopoczucie. Jak to możliwe, by dieta stosowana jedynie przez 5 dni w ogóle działała i tak intensywnie oddziaływała na organizm? Na pytania odpowiada dr Krzysztof Kaczyński, lekarz medycyny estetycznej z Kaczyńscy Clinic, który program ProLon poleca jako metodę na regenerację organizmu oraz regulacji istotnych parametrów życiowych, w tym tych związanych z procesem starzenia i chorobami przewlekłymi.

Na czym polega unikalność programu ProLon? Co odróżnia go od innych diet krótkoterminowych?

Mówi się o nim jak o głodówce bez głodówki. Wszyscy wiemy, jak wyniszczająca potrafi być prawdziwa głodówka, kiedy pije się jedynie wodę i nie dostarcza się swojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych. ProLon jedynie ją symuluje. Żywność opracowana na potrzeby tego programu oszukuje organizm, wprowadzając go w stan głodu i to w sposób zupełnie naturalny oraz bezpieczny.

Jak tzw. stan głodu wpływa zatem na organizm?

Przede wszystkim stymuluje procesy regeneracyjne i odmładzające, które sprowadzają się m.in. do samonaprawy komórek oraz usuwania tych uszkodzonych lub starzejących się. Już drugiego dnia uruchamiany jest proces autofagii, czyli wychwytywania uszkodzonych białek oraz bakterii i eliminowania ich z organizmu. W efekcie plan minimalizuje procesy zapalne, które odpowiadają nie tylko za przedwczesne starzenie się, ale i choroby cywilizacyjne. Wprowadzony w stan głodu organizm zaczyna działać inaczej. Usprawniony zostaje metabolizm, dzięki czemu dochodzi do nieocenionego odmłodzenia na poziomie komórkowym.

Jak dokładnie przebiega program żywieniowy ProLon? Czy można samemu decydować, co zje się przez pięć dni trwania diety?

Pacjent nie może sam wybierać tego, co chciałby zjeść. Jednak pięć dni da się bez problem wytrzymać, zwłaszcza, kiedy przez pozostałe 25 dni miesiąca można stosować swoją normalną dietę. Są to specjalnie opracowane posiłki i przekąski bazujące na naturalnych składnikach, które niejako „oszukują” nas organizm.

Dostarczane są one w 5 pudełkach, po jednym na każdy dzień. Znajdują się w nich m.in. odpowiednie napoje, batoniki energetyczne, zupy i różnorodne przekąski. Ich dobór nie został oczywiście pozostawiony przypadkowi. To efekt wieloletnich badań nad długowiecznością Profesora Valtera Longo, z uniwersytetu w Kaliforni.

Dietę skomponowano z myślą o poprawie metabolizmu i redukcji stanu zapalnego. Dzięki temu udaje się udaje osiągnąć zamierzony efekt odchudzenia i oczyszczenia ciała bez pozbawiania organizmu istotnych składników odżywczych.




Program ProLon trwa zaledwie 5 dni. To chyba za krótko, aby zgubić zbędne kilogramy? Komu zaleca się taką nietypową dietę?

Z takiego planu żywieniowego jak najbardziej mogą skorzystać osoby z nadwagą, ponieważ redukuje on poziom tkanki tłuszczowej. Powstał on jednak z myślą nie o odchudzaniu, a o ogólnym stanie zdrowia i samopoczuciu. ProLon wskazany jest na przykład w walce z podwyższonymi markerami chorób przewlekłych oraz osobom skarżącym się na kiepską kondycję organizmu. Przydaje się zresztą i w innych przypadkach, kiedy mamy do czynienia z problemami wynikającymi z toczących się w organizmie stanów zapalnych.

Jakie efekty daje zatem plan żywieniowy ProLon?

Reguluje on procesy metaboliczne, w tym poziom cukru i cholesterolu, zarazem przyspieszając usuwanie starych komórek i zastępowanie ich nowymi, już zdrowszymi. Dieta redukuje stany zapalne i poprawia wydajność organizmu – dodaje energii i poprawia koncentrację. Spadek wagi, bez utraty mięśniowej ciała, jest tutaj dodatkowym efektem, który przekonuje szczególnie tych pacjentów, którzy chcieliby zmniejszyć obwód brzucha. Redukcja stanów zapalnych prowadzi ponadto do wygładzenia cery i nadania jej zdrowego wyglądu.

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ