Kuchnia blisko natury: Suszone grzyby – co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat



Kuchnia blisko natury: Suszone grzyby – co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać. Wokół grzybów leśnych powstało wiele mitów, dlatego warto uporządkować dostępne informacje na temat ich właściwości spożywczych oraz możliwości zastosowania w kuchni.

Faktem jest, że świeże grzyby składają się w ponad 90% z wody. Nieliczni jednak wiedzą, że grzyby zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych, takich jak wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan. Mitem jest zatem stwierdzenie, że grzyby leśne są bezwartościowe dla naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, że zawierają one chitynę (wielocukier) – która jest niestrawna dla człowieka i tylko niewielka część białka może być rozłożona przez soki trawienne.

Prawdą więc jest, że grzyby zalegają w żołądku dłużej niż inne produkty. Aby wyeliminować ryzyko poczucia niestrawności, nie zapominajmy o odpowiednim przygotowaniu grzybów przed spożyciem: dokładnym rozdrobnieniem oraz ugotowaniem. Należy pamiętać, że surowe grzyby są ciężko strawne i mogą wywołać bardzo silne zaburzenia żołądkowe.

Na uwagę zasługuje fakt, że chityna obecna w grzybach pełni podobną rolę jak błonnik roślinny – nie jest wprawdzie trawiona, ale wpływa korzystnie  na pracę przewodu pokarmowego. Substancja ta zmniejsza łaknienie oraz hamuje proces wchłaniania tłuszczów z pożywienia.

Jak wybierać grzyby do suszenia?

W przypadku poszczególnych gatunków grzybów, najlepsze do suszenia są okazy o twardych kapeluszach z dużą zawartością miąższu – czyli prawdziwki i podgrzybki. Po namoczeniu nie tylko smakują, jak świeże, ale odzyskują część swojego kształtu, zapachu i smaku. Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego produktu, zawsze warto jednak uważnie przeczytać informacje, które podane są na opakowaniu.

– Zakładając, że grzyby mają większe zdolności czerpania z gleby substancji mineralnych niż rośliny zielone, wchłaniają one również z podłoża niekorzystne dla zdrowia mikroelementy np. ołów oraz rtęć. Aby uniknąć dostarczania do organizmu metali ciężkich wraz z grzybami, nie należy ich zbierać przy ruchliwych trasach, w okolicach przemysłowych, poligonach wojskowych, na terenach nawożonych ściekami i w pobliżu jakichkolwiek wysypisk śmieci – podkreśla Konrad Przepiórka.




Najbardziej pożądane są grzyby krajowe, pochodzące z terenów ekologicznie czystych, a tych na szczęście jeszcze u nas nie brakuje. Należy jednak pamiętać, że suszenie nie pozbawia grzybów niebezpiecznych właściwości – przypomina Konrad Przepiórka, ekspert polskiej marki Devaldano – od lat dostarczającej na polskie stoły pełnych aromatu grzybów oraz przetworów bliskich naturze.

– Jednocześnie, niewiele osób jest w stanie ocenić, czy wśród podobnie wyglądających, pomarszczonych kapeluszy, nie znalazł się przypadkiem jakiś przedstawiciel trującego gatunku. Z tych przyczyn zdecydowanie odradzałbym kupowanie grzybów suszonych bez odpowiedniego atestu grzyboznawcy, z niesprawdzonych źródeł, od sprzedawców, których produkty nie zostały oficjalnie dopuszczone do rynkowego obrotu. W takich sytuacjach nigdy nie możemy mieć pewności, co tak naprawdę otrzymujemy – dodaje ekspert marki Devaldano.

Suszone grzyby bardzo szybko wchłaniają wilgoć i zapachy, dlatego warto przechowywać je w szczelnych pojemnikach, ograniczając dostęp światła i powietrza. Na rynku bez problemu znajdziemy suszki, zapakowane w pojemniki, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Odpowiednio wysuszone grzyby można przechowywać w prawidłowych warunkach nawet dwa lata.

Suszone grzyby w kuchni

Grzyby suszone możemy wykorzystywać w kuchni w ten sam sposób, jak świeże. Wystarczy zalać je uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na ok. 30 minut. Ważne, aby nie zanurzać ich we wrzącej wodzie, ponieważ grzyby stwardnieją. Leśny susz świetnie sprawdzi się zarówno jako tradycyjny dodatek do kapusty, gulaszu czy barszczu, jak i składnik mniej popularnych potraw np. francuskiego quiche.

ZOBACZ TAKŻE

Jak usunąć pajączki i żylaki? Rozpraw się z nimi zimą!

Jak usunąć pajączki i żylaki? Rozpraw się z nimi zimą! Zima to doskonały moment na skorzystanie z zabiegów mających na…
CZYTAJ

Czy potrafisz cieszyć się sukcesami innych?

Czy potrafisz cieszyć się sukcesami innych? Ile razy zdarzyło Ci się usłyszeć od kogoś ze swojego otoczenia o jego zapierających…
CZYTAJ

5 wskazówek, jak dbać o zęby przed snem

5 wskazówek, jak dbać o zęby przed snem. Co dzieje się w twoich ustach, kiedy śpisz? Strach nawet pomyśleć! Ale…
CZYTAJ

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku?

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku? Szacuje się, że blisko 90 proc. osób posiada brązowy kolor oczu,…
CZYTAJ

Wyglądaj młodo na wiosnę – zabiegi odmładzające

Wyglądaj młodo na wiosnę - zabiegi odmładzające. Długo wyczekiwana wiosna zbliża się wielkimi krokami, jednak kondycja skóry wciąż przypomina o…
CZYTAJ

Smak zdrowia – Witamina E – witamina życia i młodości

Smak zdrowia - Witamina E - witamina życia i młodości - poznaj jej naturalnie najbogatsze źródła, dowiedz się dlaczego jest…
CZYTAJ

Pewny sposób na pękające naczynka

Pękające naczynka na nosie, rumień po trądziku czy przebarwienia dają o sobie znać szczególnie zimą, kiedy narażone na niskie temperatury…
CZYTAJ

Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!

Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie! Pizza i pasta – odpowie bez dłuższego zastanowienia większość z nas, gdy przyjdzie…
CZYTAJ

Okulary przywracają młodość spojrzenia

Wyraźny obraz widziany z każdej odległości to komfort, na który w pewnym wieku mało kto może sobie pozwolić. Korzystanie z…
CZYTAJ

Zgrzytasz zębami w nocy? Tych 7 sposobów może ci pomóc

Zgrzytanie zębami to poważna dolegliwość, która może dotyczyć aż 10 proc. dorosłej populacji. Obolała szczęka, gorsza estetyka i kondycja zębów,…
CZYTAJ

Ciemiączko u noworodka – radzi położna Marzena Langner

Ciemiączko u noworodka - radzi położna Marzena Langner - Pawliczek, Ambasadorka kampanii i konkursu „Położna na medal” U noworodka, niemowlaka…
CZYTAJ

Jak powiększyć usta i nadal wyglądać naturalnie?

Jak powiększyć usta i nadal wyglądać naturalnie? Usta są tym elementem twarzy, który, zaraz po oczach, najbardziej przyciąga uwagę. O…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku?

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku? Szacuje się, że…
CZYTAJ

Smak zdrowia – Witamina E – witamina życia i młodości

Smak zdrowia - Witamina E - witamina życia i młodości - poznaj…
CZYTAJ

Okulary przywracają młodość spojrzenia

Wyraźny obraz widziany z każdej odległości to komfort, na który w pewnym…
CZYTAJ

Współczesne trendy w pediatrii – zapobieganie lepsze od leczenia

Współczesne trendy w pediatrii – zapobieganie lepsze od leczenia. Troska o zdrowe,…
CZYTAJ

Czy grozi ci ślepota śnieżna?

Czy grozi ci ślepota śnieżna? Zima kojarzy nam się z okresem, w…
CZYTAJ